Φυτοχημεία, Διατροφική αξία, Παραδοσιακές χρήσεις και Θεραπευτική δράση της κάπαρης (Capparis spinosa L.)
Phytochemistry, Nutritional Value, Traditional Uses and Therapeutic Action of Caper (Capparis spinosa L.)
Keywords
Capparis spinosa ; Κάπαρη ; Φυτοχημεία ; Διατροφική αξία ; Παραδοσιακές χρήσεις ; Θεραπευτική δράσηAbstract
Η Capparis spinosa ή στα ελληνικά κάπαρη είναι ένας πολυετής θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των καπαροειδών, αναπτύσσεται σε όλη την Μεσόγειο και έχει μια αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος. Η φυτοχημική σύσταση του φυτού είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς πέραν την υψηλής διατροφικής του αξίας με βιταμίνες Α, Ε, C, K, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, φολικό οξύ, ανόργανα συστατικά και λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο και σε αλκαλοειδή, θειογλυκοζιτικές ενώσεις, φλαβονοειδή, παράγωγα φουρανίου και πυρρολίου, τετρατερπένια, φαινολικά οξέα και στερόλες τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με έρευνες το φυτό κάπαρη φαίνεται να είχε ανακαλυφθεί από την αρχαιότητα και το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και στην ιατρική. Η μαγειρική του χρήση είναι σαν ορεκτικό ή γενικά σαν καρύκευμα σε διάφορα φαγητά λόγω της πικάντικης και ελαφρώς καυτερής γεύσης που έχει. Ενώ η ιατρική του χρήση είναι κυρίως ως διουρητικό, αναλγητικό, αντιυπερτασικό και γενικά θεραπευτικό της αναιμίας, των ρευματισμών, του κρυολογήματος και των γαστρεντερικών λοιμώξεων. Εξαιτίας όλων αυτών των θεραπευτικών αλλά και μαγειρικών ικανοτήτων, η κάπαρη θεωρείται μοναδική. Συγκεκριμένα τα εκχυλίσματα της, έχουν αποτελεσματικές αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, νευροπροστατευτικές και αντιδιαβητικές δράσεις. Η παρούσα ανασκόπηση έχει ως σκοπό να συνοψίσει πληροφορίες για την Capparis spinosa όσον αφορά την προέλευση, την βοτανική και ταξινομική περιγραφή, την καλλιέργεια, την φυτοχημεία, την διατροφική αξία, τις παραδοσιακές χρήσεις και τις θεραπευτικές δράσεις.
Abstract
Capparis spinosa is a perennial shrub belonging to the caper family, growing throughout the Mediterranean and has a remarkable adaptability to adverse environmental conditions. The phytochemical composition of the plant is of particular importance as, in addition to its high nutritional value with vitamins A, E, C, K, niacin, riboflavin, folic acid, minerals and fatty acids, it is also rich in alkaloids, glucosinolates, flavonoids, furan and pyrrole derivatives, tetraterpenes, phenolic acids and sterols which can have a positive effect on human health. According to research, the caper plant seems to have been discovered in ancient times and used in cooking and medicine.Its culinary use is as an appetizer or generally as a seasoning in various dishes due to its spicy and slightly hot taste. While it’s medicinal use is mainly as a diuretic, analgesic, antihypertensive and generally curative of anemia, rheumatism, colds and gastrointestinal infections. Because of all these therapeutic and culinary qualities, Capparis spinosa is considered unique. In particular, its extracts have effective antimicrobial, antioxidant, hepatoprotective, anti-inflammatory, anti-cancer, neuroprotective and anti-diabetic actions. This review aims to summarize information on Capparis spinosa regarding its origin, botanical and taxonomic description, cultivation, phytochemistry, nutritional value, traditional uses and therapeutic actions.
Keywords: Capparis