Ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών εδώδιμων πρωτεϊνών: Η περίπτωση του καλλιεργήσιμου ζωικού κρέατος
Development of alternative edible protein sources: The case of cultured meat
Λέξεις-κλειδιά
Καλλιεργήσιμο κρέας ; Ικριώματα ; Εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνώνΠερίληψη
Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού έχει οδηγήσει τους επιστήμονες στην αναζήτηση νέων
προϊόντων προκειμένου να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής
τροφίμων. Για τον τομέα της ζωικής παραγωγής μια από τις αναδυόμενες λύσεις φαίνεται
να είναι η παραγωγή καλλιεργήσιμου κρέατος. Τα προϊόντα αυτά είναι πολύ σημαντικά
καθώς μπορούν να αποτελέσουν τη λύση όχι μόνο στην αύξηση της ζήτησης τροφίμων
αλλά και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται στα διάφορα στάδια κατά
την παραγωγή του συμβατικού κρέατος. Στην παρούσα διατριβή γίνεται διερεύνηση των
τρόπων παρασκευής προϊόντων καλλιεργήσιμου κρέατος, των επιπτώσεων της
κατανάλωσης των προϊόντων αυτών στην ανθρώπινη υγεία αλλά και της αποδοχής τους
από τους καταναλωτές. Γίνεται ανάλυση της ικανότητας του καλλιεργήσιμου κρέατος να
μιμηθεί το συμβατικό κρέας τόσο στην γεύση όσο και στα οργανοληπτικά του
χαρακτηριστικά.
Το καλλιεργήσιμο κρέας είναι ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο παρασκευάζεται
αποκλειστικά σε εργαστήριο κάτι το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις από το
καταναλωτικό κοινό όχι μόνο για την ποιότητά του αλλά και για την ηθική πλευρά της
παραγωγής. Η ηθική πλευρά της διαδικασίας παρασκευής του καλλιεργήσιμου κρέατος
είναι ο λόγος που οδηγεί άλλους στην αγορά και κατανάλωσή του ενώ άλλους τους απωθεί.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν το κοινό πέρα από την ηθική
του ζητήματος είναι ψυχολογικοί, οικονομικοί και κοινωνικοί.
Για την παραγωγή του διακρίνονται δύο τρόποι ανάλογα με το μέγεθος της παραγωγής. Ο
ένας τρόπος αφορά την παραγωγή σε μικρή κλίμακα και γίνεται με την καλλιέργεια
κυττάρων ενώ ο άλλος τρόπος αφορά την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και γίνεται με την
καλλιέργεια ιστών.
Περίληψη
Rapid population growth has led scientists to search for new products to provide a solution
to cover the continuous need for increased food production. For the livestock sector, one
of the emerging suggested solutions is the production of cultured meat. These products are
very important as they can provide a solution not only for increasing the food production
but also for reducing the environmental impact caused during the various stages involved
in the production of conventional meat. This thesis investigates the ways of preparing
cultured meat products, the effects of the consumption of these products on human health
and their acceptance by consumers. An analysis is made of the ability of cultured meat to
imitate conventional meat in both taste and organoleptic characteristics.
Cultured meat is an innovative product that can be produced exclusively in laboratories.
This fact has caused diverse reactions from the consumer public not only for its quality but
also for the ethical aspect of production. The ethical aspect of the production process of
farmed meat is the reason why some people have the intention to buy and consume it while
others are repulsed by it. It is also worth mentioning that other reasons that influence the
public beyond the ethical aspect of the issue are psychological, economic and social.
There are two ways to produce it, depending on the scale of the production. One way is
small-scale production and is done by cultivating cells, while the other way is large-scale
production and is done by cultivating tissues.