Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ανάπτυξη εργαλείων και μέτρων για την μείωση των αποβλήτων τροφίμων

dc.contributor.advisorΒαρελίδης, Γεώργιος
dc.contributor.advisorΣκορδίλης, Αδαμάντιος
dc.contributor.authorΠαπαγεωργίου, Σοφία
dc.date.accessioned2021-07-09T08:08:06Z
dc.date.available2021-07-09T08:08:06Z
dc.date.issued2021-06-16
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/751
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-602
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία μελετά το θέμα των απωλειών και αποβλήτων τροφίμων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση και διαχείριση τους. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή αποβλήτων τροφίμων θεωρείται όλο και περισσότερο ως πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) δημοσίευσε στοιχεία για τα απόβλητα τροφίμων παγκοσμίως το 2011. Σύμφωνα με αυτά, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται απορρίπτονται παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινούν. Εκτός από τις ηθικές πτυχές, η απώλεια τροφίμων αποτελεί επίσης ένα κεντρικό πρόβλημα από περιβαλλοντική άποψη καθώς και η επεξεργασία των τροφίμων, συμβαδίζει με σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μειώνοντας τα ποσοστά απώλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αξιόπιστη αξιολόγηση και ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων. Το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο παρουσιάζεται βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και καλές πρακτικές ως προς τα αίτια και τους τρόπους παραγωγής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης και εργαλεία διαχείρισης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Μέσα από παραδείγματα καλής πρακτικής, γίνεται αντιληπτή η άμεση σύνδεση μεταξύ των τομέων παραγωγής γεωργίας - εμπορίου - βιομηχανίας τροφίμων – νοικοκυριών και υπηρεσίες εστίασης εκτός των οικιών. Επιπλέον, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων καθώς και σε ορθή και αποτελεσματική διαχείρισή τους.el
dc.format.extent124el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.publisherΕυρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρουel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΑπώλεια τροφίμωνel
dc.subjectΑπόβλητα τροφίμωνel
dc.subjectΒιομηχανία τροφίμωνel
dc.subjectΝοικοκυριάel
dc.subjectΒιοκαύσιμαel
dc.subjectΠεριβαλλοντικές επιπτώσειςel
dc.subjectΕφοδιαστική αλυσίδαel
dc.subjectΕμπόριο τροφίμωνel
dc.subjectΓεωργίαel
dc.subjectΔιαδίκτυο πραγμάτωνel
dc.subjectIoTel
dc.titleΑνάπτυξη εργαλείων και μέτρων για την μείωση των αποβλήτων τροφίμωνel
dc.title.alternativeDevelopment of tools and measures to reduce food wasteel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΣινιόρος, Παναγιώτης
dc.contributor.committeeAlexakis, Dimitrios
dc.contributor.facultyΣχολή Μηχανικώνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Μηχανικώνel
dc.contributor.masterΕφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντοςel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές