Διατροφική αξία κρέατος και κρεατοσκευασμάτων στον άνθρωπο
Nutritional value of meat and meat products for human consumption
Λέξεις-κλειδιά
Κρέας ; Meat ; Κρεατοσκευάσματα ; Meat products ; Σύσταση ; Composition ; Υγεία ; HealthΠερίληψη
Η κατανάλωση του κρέατος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής του ανθρώπου εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ταυτόχρονα, η παραγωγή και κατανάλωση προϊόντων κρέατος, παρατείνει την διάρκεια ζωής του κρέατος και προσφέρει διαφορετικούς τρόπους κατανάλωσης του. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, αναλύεται η διατροφική αξία του κρέατος και των κρεατοσκευασμάτων, όπως και οι θετικές επιδράσεις του στην υγεία του ανθρώπου, όταν καταναλώνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες, αλλά και οι επιπτώσεις του όταν υπερ-καταναλώνεται. Αρχικά, θα διευκρινιστούν οι ουσίες όπως οι πρωτεΐνες, το λίπος, οι υδατάνθρακες και οι βιταμίνες που περιέχονται στο κρέας, αλλά και τα συστατικά από τα οποία συντίθενται τα κρεατοσκευάσματα, όπως το αλάτι, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα και τα φωσφορικά άλατα, και θα αναλυθούν οι επιπτώσεις τους στην υγεία του ανθρώπου. Στη συνέχεια, θα αναφερθούν τα προτερήματα του κρέατος στην υγεία του ανθρώπου, όπως στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και της σαρκοπενίας και θα αναλυθούν οι άμεσοι κίνδυνοι που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση του, όπως διάφοροι τύποι καρκίνου και καρδιαγγειακά προβλήματα. Θα ακολουθήσουν προβλήματα που προκαλούνται έμμεσα στην υγεία του ανθρώπου, όπως οι εκπομπές αερίων από την βιομηχανία παραγωγής και μεταποίησης του κρέατος. Πέραν αυτών, θίγεται περιληπτικά το θέμα της ανάπτυξης υποκατάστατων κρέατος και το αναδυόμενο θέμα της ανάπτυξης καλλιεργημένου κρέατος. Καθ’ όλη την έκταση της εργασίας τονίζεται η ύψιστη σημασία και αξία που κατέχει η κατανάλωση κρέατος στην ζωή του ανθρώπου.
Περίληψη
The meat consumption has been an integral part of the human diet for millions of years. At the same time, the production and consumption of meat products extends its life and offers different ways of consuming it. This thesis, analyses the nutritional value of meat and meat products for human consumption, as well as its positive effects on human health when consumed in specific quantities and its effects when it is over-consumed. Firstly, the substances such as protein, lipids and vitamins contained in meat, but also the ingredients from which meat products are composed, such as salt, nitrates, nitrites and phosphates will be
clarified and their effects on human health will be analyzed. The benefits of meat on human health, such as the fight against osteoporosis and sarcopenia, will then be discussed, and the direct risks caused by its over-consumption, such as various types of cancer and cardiovascular problems, will be analyzed. The problems caused indirectly to human health, such as emissions from meat production and processing industry will also be discussed. In addition, the issue of the development of meat substitutes and the emerging issue of the development of cultured meat will be briefly touched. Throughout the paper, the paramount importance and value of meat consumption in human life is emphasized.