Εμφάνιση απλής εγγραφής

Παρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκο

dc.contributor.advisorΤυμπής, Δημήτριος
dc.contributor.authorΣκευάκης, Παναγιώτης
dc.contributor.authorΜπακατσέλου, Χρυσάνθη
dc.date.accessioned2021-07-13T08:01:19Z
dc.date.available2021-07-13T08:01:19Z
dc.date.issued2021-07-09
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/762
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-613
dc.description.abstractΟ όλο και πιο απαιτητικός τρόπος ζωής των ανθρώπων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια την αγορά στην παραγωγή υγιεινών και εύγευστων μικρογευμάτων. Επιπλέον, αποτελεί κοινή γνώση πως λόγω αυτού, οι καταναλωτές επιθυμούν προϊόντα με μειωμένα συνθετικά πρόσθετα. Ένα μικρογεύμα fruit leather συνδυάζει τα ανωτέρω με απόλυτη αρμονία. Ένα fruit leather επιτυγχάνεται με ξήρανση πολτού φρούτου σε λεπτά φύλλα και αποτελεί γνωστό προϊόν για την αγορά της Αμερικής. Οι τεχνικές που απαιτούνται για τη παρασκευή του δεν είναι εξειδικευμένες και ο εξοπλισμός δεν είναι περίπλοκος. Τα φραγκόσυκα καταλαμβάνουν τίτλο “υπερτροφής” λόγω της πολλαπλής συμβολής στην ανθρώπινη υγεία. Είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πηκτίνη μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερίνη και εμφανίζουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Στη βιομηχανία τροφίμων τα φραγκόσυκα καταλαμβάνουν μικρό ποσοστό στη παραγωγή προϊόντων όντας πρώτη ύλη. To ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τα fruit leather. Ο συσχετισμός των παραπάνω οδηγεί στη παραγωγή καινοτόμου προϊόντος. Η διαδικασία της ξήρανσης, η οποία αποτελεί το κυριότερο κομμάτι παρασκευής του προϊόντος, μελετάται διεξοδικά, όπως επίσης και οι διάφορες τεχνικές πολλαπλών εμποδίων που αποφέρουν σε ασφαλές για κατανάλωση προϊόν. Αναγράφονται επίσης η φύση του υλικού συσκευασίας και η περιεχόμενη σε αυτή ατμόσφαιρα. Τέλος, παρατίθεται απεικόνιση του τελικού προϊόντος “Prickly” και συζητούνται τα συμπεράσματα.el
dc.format.extent89el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΦραγκόσυκοel
dc.subjectSnackel
dc.subjectΞήρανσηel
dc.subjectΣυσκευασίαel
dc.subjectΠροϊόνel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΚαινοτομίαel
dc.subjectΘρεπτική αξίαel
dc.subjectΤεχνολογία τροφίμωνel
dc.titleΠαρασκευή μικρογεύματος (snack) υψηλής διατροφικής αξίας με βάση το φραγκόσυκοel
dc.title.alternativeHigh nutritious fruit leather snack from cactus pearel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤριάντη, Μυρτώ
dc.contributor.committeeKanellou, Anastasia
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Τροφίμωνel
dc.contributor.departmentΤμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμωνel
dc.description.abstracttranslatedThe evermore demanding way of life in recent times has led the market to a high production of healthy and tasty snacks. Also, it is common sense that, due to that, consumers prefer products with reduced artificial additives. A fruit leather snack combines the above with total harmony. A fruit leather is achieved through drying the puree of a fruit to thin sheets and it is a known product to the American market. The techniques that are mandatory for its production are not specialized and the equipment is not complicated. Cactus or prickle pears hold a “superfood” title because of their multiple contribution to human health. They are rich in minerals and vitamins, while due to their comprehensiveness in pectin they are able to reduce LDL cholesterol and they show antioxidant and anti-inflammatory action. In the food industry, cactus pears hold a small percentage in the production of products having them as raw material. The same thing can be said in regards to fruit leather. The correlation of the two leads to the production of an innovative product. The process of drying, which consists as the main part of the manufacture of the product, is thoroughly studied, as well as the different techniques of multiple barriers that lead to a safe-to-consume product. The nature of the packaging material and the atmosphere it includes is also written. Lastly, a visual representation of the final product “Prickly” is cited and conclusions are discussed.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές