Απολύμανση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης
Water disinfection for human consumption
Πτυχιακή εργασία
Author
Μάρκου, Αναστασία Ελένη
Date
2024-10-01Keywords
Απολύμανση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης ; Επεξεργασία νερού ; Χλωρίωση ; Οζόνωση ; Πόσιμο νερόAbstract
Το νερό αποτελεί ένα από τα πιο βασικά στοιχεία για την ύπαρξη όλων των οργανισμών, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Βρίσκεται σε διάφορες φυσικές πηγές, όπως ποταμούς, λίμνες, υπόγεια ύδατα και θάλασσες και παρέχει ποικίλες χρήσεις τόσο στην καθημερινότητα του ανθρώπου, όσο και σε τομείς, όπως η γεωργία και η βιομηχανία. Οι φυσικές και χημικές του ιδιότητες το καθιστούν ένα μοναδικό μόριο, το οποίο μάλιστα έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ακόμη και των πρώτων κιόλας πολιτισμών. Ωστόσο, το νερό πρέπει να πληροί συγκεκριμένες φυσικές και χημικές προδιαγραφές, ώστε να θεωρηθεί ασφαλές για κατανάλωση. Τα τελευταία χρόνια έχουν εφαρμοστεί αυστηρότεροι κανονισμοί τόσο σε εθνική, όσο και σε ευρωπαϊκή κλίμακα, οι οποίοι καθορίζουν τα όρια που οφείλονται να πληρούνται, ώστε να είναι απαλλαγμένο από ρύπους και ανεπιθύμητα στοιχεία. Βέβαια, παράλληλα με την εντατικοποίηση αυτών των μέτρων έχουν αυξηθεί και οι παράγοντες που προκαλούν τη ρύπανση των υδάτων, λόγω της αστικής ανάπτυξης και των λυμάτων που αποφέρει. Γι’ αυτόν τον λόγο η επεξεργασία του νερού είναι πλέον απαραίτητη για την εξάλειψη των ρύπων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, η απολύμανση θεωρείται ίσως το πιο κρίσιμο στάδιο της επεξεργασίας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η οποία στοχεύει στην εξάλειψη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες. Οι κύριες μέθοδοι απολύμανσης περιλαμβάνουν τη χλωρίωση, την εφαρμογή όζοντος και τη χρήση υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας. Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, γεγονός που πολλές φορές συνιστά στον συνδυασμό διαφορετικών μεθόδων. Βέβαια, έχουν γίνει και προσπάθειες εύρεσης νέων τεχνικών απολύμανσης, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικές περιπτώσεις, όπου οι παραδοσιακές τεχνικές δεν είναι διαθέσιμες ή αποδοτικές. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου απολύμανσης εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες και τις απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Abstract
Water is one of the most essential elements for sustaining life in all organisms, including humans. It can be found in various natural sources, such as rivers, lakes, groundwater and seas. Also, it provides numerous uses both in everyday human life and in sectors like agriculture and industry. Its physical and chemical properties make it a unique molecule that has even played a critical role in the development of the earliest civilizations. However, water must meet specific physical and chemical standards to be considered as safe for consumption. Nowadays, stricter legislation has been enforces at both national and European levels, defining the limits that must be adhered to in order for water to remain free from pollutants and harmful substances. At the same time, factors contributing to water pollution have increased due to urbanization and the waste in produces. This is why water treatment has become even more essential the last few years in order to remove contaminants and to protect public health. Specifically, disinfection is considered perhaps the most critical stage in the treatment of drinking water, as it aims to eliminate pathogenic microorganisms that can cause serious diseases. The main disinfection methods include chlorination, ozone application and the use of ultraviolet radiation (UV). Each method has its advantages and disadvantages, often leading to the usage of a combination of different techniques. Moreover, efforts have been made for new disinfection methods to be discovered, that can be used in special circumstances where traditional techniques are unavailable or ineffective. The choice of the appropriate disinfection method depends on local conditions and regulatory requirements.