Εφαρμογή ορθών πρακτικών μεταχείρισης των τροφίμων από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς: η περίπτωση του Δήμου Κηφισιάς
Implementation of good food handling practices by Municipal daycares: the case of the Municipality of Kifissia
Keywords
Παιδικός σταθμός ; Βρέφη ; Νήπια ; Μεταχείριση τροφίμων ; Μάγειρες ; Δήμος Κηφισιάς ; Τρόφιμα ; Ορθές πρακτικές ; Daycare ; Toddlers ; Infants ; Food handling ; Cooks ; Municipalty of KifissiaAbstract
Η εφαρμοζόμενη νομοθεσία ορίζει ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει:
1. Να μεταχειρίζονται σωστά τρόφιμα και να τηρείται ένα σύστημα ποιοτικού ελέγχου,
που αποσκοπεί στη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των πρώτων υλών που
χρησιμοποιούνται.
2. Να ακολουθούν τις Ελληνικές διατροφικές οδηγίες, σχετικά με την σίτιση των παιδιών.
Οι συγκεκριμένοι οδηγοί αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, που στην χώρα μας εμφανίζεται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. Για το σκοπό αυτό, η νομοθεσία ορίζει με κάθε λεπτομέρεια ποια τρόφιμα επιτρέπεται να προσφέρονται στα γεύματα και τους τρόπους παρασκευής τους. Η συγκεκριμένη πτυχιακή, κατόπιν συνεννόησης με τις Προϊσταμένες των παιδικών σταθμών του Δήμου Κηφισιάς, κατέγραψε:
1. την παραλαβή, αποθήκευση και μεταχείριση των τροφίμων, με τα οποία θα
μαγειρευτούν τα γεύματα των παιδιών,
2. τη συντήρηση των γευμάτων έως ότου προσφερθούν στα παιδιά,
3. τα είδη των τροφίμων, που χρησιμοποιούνται βάσει εποχής,
4. τις μεθόδους καθαριότητας και απολύμανσης της κουζίνας και του χώρου, όπου γευματίζουν τα νήπια,
5. τη συνολική εκπαίδευση του προσωπικού, που μεταχειρίζεται τα τρόφιμα.
Το κέρδος από την έρευνά μας είναι να αναδείξουμε τους σωστούς τρόπους μεταχείρισης των τροφίμων σε έναν χώρο, όπου φιλοξενείται και σιτίζεται μία ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, όπως τα μικρά παιδιά.
Abstract
The applicable legislation stipulates that daycare centers must:
1. Handle food correctly and observe a quality control system, which aims to ensure the hygiene and quality of the raw materials mentioned.
2. Follow the Greek nutritional guidelines for the feeding of the children.
The guides aim to promote the health of children of this particular age group and to prevent childhood obesity, which in our country appears at particularly high rates. For this purpose, the legislation defines in every detail which foods are allowed to be offered at meals and the methods of their preparation. The undergraduate student, after talking to the principals of the
kindergartens of the Municipality of Kifissia, recorded:
1. the receiving, storing and handling of the food, with which the children's meals will be cooked,
2. the preservation of the meals until they are offered to the children,
3. the types of food used, based on season,
4. the methods of cleaning and disinfecting the kitchen and the area where the children eat,
5. the overall training of the staff, who comes to handle the food.
The benefit from our research is to highlight the correct ways of handling food in an area that hosts and feeds a vulnerable age group, such as young children