Συγκριτική μελέτη διαφορετικών ειδών γάλακτος με χρήση φασματοσκοπίας υπερύθρου και χημειομετρίας
Comparative study of different milk types using infrared spectroscopy and chemometrics
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Χατζημιχαήλ, Κυριακή
Date
2024-09Advisor
Σινάνογλου, ΒασιλείαΛάζου, Ανδριάνα
Keywords
Γάλα ; Φασματοσκοπία υπερύθρου ; Χημειομετρία ; Λυοφιλίωση γάλα ; Χρωματικές παράμετροι ; ΜικροσκόπιοAbstract
Η παρούσα διπλωματική μελέτη αποσκοπεί στη συγκριτική μελέτη μεταξύ
διαφορετικών ειδών γάλακτος, συγκεκριμένα αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος,
υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, χρησιμοποιώντας φασματοσκοπία
υπερύθρου (ATR-FTIR) και χρωματομετρία σε συνδυασμό με χημειομετρία.
Παράλληλα, τα δείγματα μελετήθηκαν με χρήση μικροσκόπησης. Η αποτίμηση των
φασμάτων υπερύθρου των δειγμάτων γάλακτος μετά από λυοφιλίωση, ανέξειξε ως
κύρια συστατικά για όλα τα μελετούμενα είδη, λιπίδια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Παράλληλα μελετήθηκαν και οι δευτεροταγείς δομές των πρωτεϊνών μετά από
κατάλληλη επεξεργασία των φασμάτων υπερύθρου. Από την επεξεργασία των
αποτελεσμάτων προέκυψαν σημαντικά ευρήματα. Συγκεκριμένα, το κατσικίσιο γάλα,
ανεξάρτητα από την περιεκτικότητά του σε λίπος, παρουσίασε υψηλότερη
περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σε σχέση με το αγελαδινό, ενώ το τελευταίο παρουσίασε
υψηλότερες συγκεντρώσεις σε αλάτι. Επίσης, τα γάλατα υψηλής περιεκτικότητας σε
λίπος έδωσαν σημαντικά αυξημένες τις απορροφήσεις των δονήσεων τάσεων
μεθυλίων-μεθυλενίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γάλατα χωρίς λακτόζη παρουσίασαν
μία επιπλέον απορρόφηση στα 918 cm-1 η οποία αποδίδεται σε β-ανωμερείς δομές
σακχάρων και η οποία πιθανόν επικαλύπτεται για υψηλές περιεκτικότητες λακτόζης.
Επίσης, βρέθηκε σημαντική διαφορά στην κίτρινη απόχρωση των διαφόρων ειδών
γάλακτος, με τα πλήρη αγελαδινά να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη τιμή και τα
αγελαδινά χαμηλών λιπαρών ουσιών τη μικρότερη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η
διαφοροποίηση των δειγμάτων γάλακτος χαμηλής και υψηλής περιεκτικότητας σε
λίπος ως προς την χροιά, με τα πρώτα να διαθέτουν σημαντικά μεγαλύτερες τιμές. Η
ανάλυση της δευτεροταγούς δομής των πρωτεϊνών έδειξε διαφοροποιήσεις μεταξύ των
διαφορετικών ειδών γάλακτος, με σημαντικότερη την αυξημένη περιεκτικότητα της
δομής β-παράλληλο φύλλο στα γάλατα χαμηλής περιεκτικότητας λίπους. Επίσης, η
μικροσκοπική ανάλυση έδειξε διαφοροποιήσεις στη δομή των ειδών γάλακτος, οι
οποίες σχετίζονται κυρίως με την περιεκτικότητά τους σε λιπαρές ουσίες.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης αντικατοπτρίζουν τη σύσταση των
ειδών γάλακτος και παρέχουν σημαντικές ποιοτικές παραμέτρους για τον
χαρακτηρισμό τους.
Abstract
The present thesis aims at the comparative study between different kinds of
milk, specifically cow's and goat's milk, whole and low fat, using infrared spectroscopy
(ATR-FTIR) and colorimetry combined with chemometry. At the same time, the milk
samples were studied using microscopy. The evaluation of the infrared spectra of the
milk samples after lyophilization showed lipids, proteins, and carbohydrates as the
main components for all the species studied. The secondary structures of the proteins
were also studied after appropriate treatment of the infrared spectra. Important findings
emerged from the processing of the results. Specifically, low fat goat's milk showed a
higher protein content than cow's milk, while the latter showed higher salt
concentrations. Also, whole-fat milk gave significantly increased absorptions of
methyl-methylene vibrations. It is worth noting that lactose-free milk showed an
additional absorption at 918 cm-1 which is attributed to β-anomeric sugar structures and
which probably overlaps for high lactose contents. A significant difference was also
found in the yellow hue of the different types of milk, with whole cow’s milk showing
the highest value and low-fat cow’s milk the lowest value. Extremely interesting is the
differentiation of low and high-fat milk samples in terms of hue angle, with the former
having significantly higher values. The analysis of the secondary structure of the
proteins showed differences between the different types of milk, with the increased
content of the β-parallel sheet structure being more significant in the low-fat milk. Also,
the microscopic analysis showed differences in the structure of the milk types, which
are mainly related to their fat content. In conclusion, the results of the study reflect the
composition of milk species and provide important quality parameters for their
characterization.