Μελέτης της αντιοξειδωτικής και αντιριζικής δράσης φυτών της οικογένειας Brassicaceae(Cruciferae)
Study of the antioxidant and antiradical activity of plants of the family Brassicaceae(Cruciferae)
Λέξεις-κλειδιά
Αντιοξειδωτική δράση ; Αντιριζική δράση ; Οικογένεια BrassicaceaeΠερίληψη
Η οικογένεια των φυτών Brassicaceae ή γνωστή και ως Cruciferae, αποτελεί πολύ
σημαντικό κομμάτι της αγροτικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας. Η παραγωγή της
αυξάνεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο καθώς πρόκειται για μια διατροφική επιλογή, η
οποία προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία του οργανισμού μας. Τα τελευταία χρόνια,
έχουν ξεκινήσει μελέτες και εντείνονται με γρήγορους ρυθμούς σχετικά με την
περιεκτικότητα των φυτοχημικών συστατικών και την επίδραση των αντιοξειδωτικών τους
ικανοτήτων ,για την μείωση τον οξειδωτικών δράσεων που προκαλούν δυσάρεστες
επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω διάφορων παθήσεων και ασθενειών.
Με την παρούσα μελέτη λοιπόν, εξετάζεται το ολικό φαινολικό περιεχόμενο,η
αντιοξειδωτική και αντιριζική ιδιότητα τριών υβριδικών δειγμάτων της ποικιλίας Brassica
oleraceae var. Capitata (λάχανο) και του είδους Brassica rapa spp. Pekinensis ( Κινέζικο
λάχανο). Τα δείγματα αυτά ήταν το λευκό λάχανο Klabishi (Brassica oleraceae var. capitata
f. alba), το κόκκινο λάχανο Ranchero (Brassica oleraceae var. capitata f. rubra) και το
κινέζικο λάχανο Manoko (Brassica rapa subsp. pekinensis). Ο προσδιορισμός τόσο του
ολικού φαινολικού περιεχομένου, όσο και των αντιοξειδωτικών και αντιριζικών ιδιοτήτων
εξετάστηκαν με φασματομετρικές μεθόδους, ενώ παράλληλα έγινε έρευνα για την
επίδραση της διαφορετικής προκατεργασίας των δειγμάτων και διαφορετικών
εκχυλισμάτων.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων που συλλέχθηκε, έγινε με την χρήση στατιστικών
αναλύσεων. Από τα αποτελέσματα που λήφθηκαν για τον προσδιορισμό του ολικού
φαινολικού περιεχομένου (TPC), παρατηρήθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών
δειγμάτων, τόσο των φρέσκων όσο και εκείνων που ακολούθησαν την προκατεργασία της
λυοφιλίωσης. Οι μέθοδοι της αντιριζικής (ABTS) και αντιοξειδωτικής (FRAP) ικανότητας
των δειγμάτων έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά διαπιστώθηκαν διαφορές όσον
αφορά την επίδραση του διαλύτη των εκχυλισμάτων. Τέλος, διαπιστώθηκε πως υπάρχει
πολύ καλή συσχέτιση μεταξύ της αντιοξειδωτικής ικανότητας (μέθοδος FRAP) με το ολικό
φαινολικό περιεχόμενο (R=0,85) και την αντιριζική δράση (R=0,86). Επιπροσθέτως
παρατηρήθηκε ικανοποιητική συσχέτιση της αντιριζικής δράσης (μέθοδος ABTS) και του
ολικού φαινολικού περιεχομένου (R=0,74)
Περίληψη
The Brassicaceae family of plants, also known as Cruciferae, constitutes a highly significant
part of both agricultural and global economies. Its production is increasing all over the
world as it is a food choice, which offers significant health benefits to our body.
In recent years, studies have been initiated and are rapidly intensifying on the content of
phytochemicals and the effect of their antioxidant capacities ,to reduce oxidative actions
that cause unpleasant effects on the human body through various diseases and illnesses
Thus, in this study, the total phenolic content, antioxidant and antiradical properties of
three hybrid samples of the Brassica oleracea var. Capitata variety (cabbage) and the
Brassica rapa spp. Pekinensis species (Chinese cabbage) are examined. These samples were
the white cabbage Klabishi (Brassica oleraceae var. capitata f. alba) , the red cabbage
Ranchero (Brassica oleraceae var. capitata f. rubra) and the Chinese cabbage Manoko
(Brassica rapa subsp. Pekinensis). The determination of the total phenolic content, as well
as the antioxidant and radical scavenging properties, were examined using spectrometric
methods, while research was also conducted on the impact of different pre-treatments of
the samples and different extracts.
The evaluation of the collected results was conducted using statistical analyses. From
the results obtained for the determination of total phenolic content(TPC), a significant
difference was observed among the three samples, both fresh and those that underwent
different pre-treatment of lyophilization. The methods for determining the antiradical
(ABTS) and antioxidant (FRAP) capacity of the samples showed similar results, but
differences were also noted regarding the effect of the extract solvent. Finally, it was found
that there is a correlation between the antioxidant capacity method and the TPC and ABTS
methods, in contrast to the correlation between the two methods, as a lower coefficient
was observed.