Διαφορετικοί ορότυποι E.coli σε τρόφιμα και μέθοδοι ανίχνευσής τους
Different E.Coli serotypes in food and their detection methods
Keywords
Ανοσολογικές μέθοδοι ; Μοριακοί μέθοδοι ; Escherichia coli ; Ορότυποι ; Καλλιέργεια ; ΒιοαισθητήρεςAbstract
Θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι διαφορετικοί ορότυποι των
βακτηρίων Escherichia Coli στα τρόφιμα και οι μέθοδοι ανίχνευσής τους. Φέρει 4
ομάδες αντιγόνων: τα Ο - σωματικά αντιγόνα, τα Η- αντιγόνα μαστιγίου, τα Κ-περιβληματικά αντιγόνα, τα F- αντιγόνα. Η διάκριση σε ορότυπους του E.coli είναι μία
πολύπλοκη διαδικασία που ξεκινάει από το αντιγόνο Ο, το οποίο καθορίζει την
ορομάδα και τα αντιγόνα Η καθορίζουν τους διαφορετικούς ορότυπους. Πρόκειται για
έναν δυνητικά παθογόνο μικροοργανισμό που φυσιολογικά αποικίζει τον
γαστρεντερικό σωλήνα του ανθρώπου, αλλά και άλλων ζώων όπως τα μηρυκαστικά
και τα ερπετά. Ορισμένα στελέχη E.coli είναι παθογόνα και ο άνθρωπος μπορεί να
μολυνθεί από αυτά είτε από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού, μέσω
επαφής με τα περιττώματα μολυσμένων ζώων ή ανθρώπων. Τα συμπτώματα που
μπορεί να παρουσιάσει ένας άνθρωπος που έχει μολυνθεί από παθογόνα στελέχη
Ε.coli είναι ποικίλα και κυμαινόμενης σοβαρότητας. Έτσι, μπορεί να εμφανίσει
διάρροιες ή ακόμη και εντεροαιμορραγία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος,
όπως και μηνιγγίτιδα, πνευμονία ή ακόμη και σηψαιμία. Παραδοσιακά η ανίχνευση και
η ταυτοποίηση των οροτύπων E.coli γίνεται με καλλιέργεια βιολογικών υγρών
ασθενών ατόμων ή μολυσμένων τροφίμων, αλλά και πιο πρόσφατα με τη βοήθεια
φαινοτυπικών μεθόδων ανάλυσης, όπως είναι η ταυτοποίηση με βακηριοφάγους ή η
τεχνική MALDI – TOF MS, ανοσολογικών μεθόδων ανάλυσης, όπως είναι η ELISA ή
η δοκιμασία ανοσομαγνητικού διαχωρισμού, μοριακών μεθόδων ανάλυσης, όπως ο
πολυτοπικός προσδιορισμός αλληλουχίας (MLST), το πολλαπλό PCR ή η υψηλής
απόδοσης PCR σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν οπτικοί,
πιεζοηλεκτρικοί ή ηλεκτροχημικοί βιοαισθητήρες.
Abstract
The subject of this thesis is the different serotypes of Escherichia Coli bacteria
in food and their detection methods. It carries 4 groups of antigens: O - somatic
antigens, H - flagellar antigens, K - envelope antigens, F - antigens. Differentiation into
serotypes of E. coli is a complex process that starts with the O antigen, which
determines the serogroup, and the H antigens determine the different serotypes. It is
a potentially pathogenic microorganism that normally colonizes the gastrointestinal
tract of humans, but also of other animals such as ruminants and reptiles. Some strains
of E. coli are pathogenic and humans can become infected with them either by
consuming contaminated food or water, through contact with the feces of infected
animals or humans. The symptoms that a person infected with pathogenic strains of
E. coli can present are varied and vary in severity. Thus, diarrhea or even intestinal
bleeding, urinary tract infections, as well as meningitis, pneumonia or even septicemia
can occur. Traditionally the detection and identification of E. coli serotypes is done by
culturing biological fluids of sick individuals or contaminated food, but also more
recently with the help of phenotypic analysis methods, such as bacteriophage
identification or the MALDI – TOF MS technique, immunological analysis methods ,
such as ELISA or immunomagnetic separation assay, molecular methods of analysis
such as multilocus sequencing (MLST), multiplex PCR or high-throughput real-time
PCR. Optical, piezoelectric or electrochemical biosensors may also be used