"Η επίδραση της αστικοποίησης στις διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον: Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προώθηση βιώσιμων διατροφικών προτύπων"
“The Impact of Urbanization on Eating Habits and the Environment: The Role of Education in Promoting Sustainable Dietary Patterns”

Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Author
Σταυρουλάκη, Ολυμπία Μαρία
Date
2025-02-27Advisor
Τσόγκα, ΑρετήKeywords
Αστικοποίηση ; Διατροφικές συνήθειες ; Σωματική Υγεία ; Ψυχική υγεία ; Περιβάλλον ; Εκπαίδευση ; Ευαισθητοποίηση ; Βιώσιμα διατροφικά πρότυπα ; Eating habits ; Urbanization ; Environment ; Mental health ; Physical healthAbstract
Η διπλωματική αυτή εργασία εξετάζει την επίδραση της αστικοποίησης στις
διατροφικές συνήθειες και το περιβάλλον, εστιάζοντας στο ρόλο της εκπαίδευσης που
σχετίζεται με την προώθηση βιώσιμων διατροφικών προτύπων. Η αστικοποίηση είναι
ένα φαινόμενο που παρατηρείται παγκοσμίως και εξαιτίας αυτού οι διατροφικές
συνήθειες των ανθρώπων μεταβάλλονται προς πιο επεξεργασμένες και ανθυγιεινές
επιλογές, με σημαντικές συνέπειες για την υγεία και το περιβάλλον. Η εργασία αναλύει
πώς οι αλλαγές αυτές συμβάλλουν στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του
άνθρακα, την απώλεια βιοποικιλότητας και τη σπατάλη τροφίμων. Ακόμη, στο πλαίσιο
αυτό, μελετάται ο ρόλος της εκπαίδευσης ως μέσο ευαισθητοποίησης των πολιτών
σχετικά με τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές εξετάσεις των διατροφικών επιλογών
τους. Μέσα από την ανάλυση διαφόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και
στρατηγικών, διερευνάται πώς μπορεί να προωθηθεί η υιοθέτηση βιώσιμων
διατροφικών προτύπων που συμβάλλουν τόσο στην ατομική ευημερία όσο και στην
προστασία του περιβάλλοντος
Abstract
This thesis examines the impact of urbanization on dietary habits and the environment,
focusing on the role of education in promoting sustainable dietary patterns.
Urbanization is a global phenomenon, and as a result, people's eating habits are shifting
towards more processed and unhealthy choices, with significant consequences for both
health and the environment. The thesis analyzes how these changes contribute to the
increase in carbon dioxide emissions, biodiversity loss, and food waste. Furthermore,
within this context, the role of education is explored as a means of raising public
awareness regarding the environmental and health implications of their food choices.
Through the analysis of various educational programs and strategies, it investigates how
the adoption of sustainable dietary patterns, which contribute to both individual well
being and environmental protection, can be promoted.