Η χημική σύσταση πριν και μετά την επεξεργασία, η αντιοξειδωτική δράση και οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό
Chemical composition before and after processing, antioxidant activity of coffee and its effect on human body
Πτυχιακή εργασία
Author
Βουγιούκα, Παναγιώτα Αργυρώ
Ντούμη, Ειρήνη
Date
2021-07-17Advisor
Stefanou, ValentinaKeywords
Καφές ; Χημική σύσταση του καφέ ; Αντιοξειδωτικά του καφέ ; Αρωματικές ουσίες του καφέ ; Ελεύθερες ρίζες ; Αντιοξειδωτικό παράδοξο ; Επιπτώσεις του καφέ ; Διαβήτης τύπου ΙΙ ; Νευροεκφυλιστικές διαταραχές ; Αθλητική απόδοση ; Φαινολικές ενώσεις ; Χλωρογενικά οξέα ; Καρκίνος ; Ψυχική απόδοση ; Ψυχική εγρήγορση ; Καφές ; ΕργασίαAbstract
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, διεξήχθη ώστε να υπάρξει μία συνολική εικόνα, για τα ροφήματα του καφέ και κατά πόσο αυτά, ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Αναφέρονται αναλυτικά όλα τα στάδια, από τη συλλογή έως την άλεση του καφέ, ώστε να διαπιστωθεί πώς αυτά επηρεάζουν το τελικό προϊόν. Αναλύονται οι αλλαγές στη χημική σύσταση του καρπού κατά, και μετά το καβούρδισμα, καθώς διαπιστώνεται ανάπτυξη νέων ενώσεων, όπως οι μελανοϊδίνες και τα χλωρογενικά οξέα. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά, οι έννοιες ελεύθερες ρίζες, αντιοξειδωτικά και αντιοξειδωτικό παράδοξο. Εν συνεχεία, αναφέρονται οι επιπτώσεις του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό, με στοιχεία που συλλέχθηκαν από παγκόσμιες και πολυάριθμες έρευνες. Κρίθηκε σκόπιμο η κάθε επίπτωση να αναλυθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να γίνουν πιο κατανοητές οι επιπτώσεις. Συγκεντρωτικά τα στοιχεία έδειξαν, πως ο καφές είναι ένα καλό αντιοξειδωτικό τρόφιμο, το οποίο μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις, στον ανθρώπινο οργανισμό, αν καταναλώνεται με σύνεση. Άτομα που νοσούν από κάποιες ασθένειες, μπορούν να βοηθηθούν, από την κατανάλωση καφέ ή και να μειώσουν τον κίνδυνο δημιουργίας κάποιων νόσων, βέβαια υπάρχουν ειδικές ομάδες ανθρώπων, οι οποίες δεν πρέπει να καταναλώνουν καφέ σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να προκληθούν αρνητικές επιπτώσεις. Πέραν, των σωματικών επιπτώσεων, αναλύεται και η επίδραση της κατανάλωσης του καφέ στην ψυχική υγεία, με τα στοιχεία να δείχνουν θετικά αποτελέσματα, για τη βελτίωσή της.
Abstract
The present research paper was conducted to create a spherical view regarding coffee drinks and their effects on human health. More specifically this paper includes a step-by-step analysis of all the stages coffee goes through (from collection to grinding) in order to ascertained, how each stage affects the final coffee product as well as the changes in the chemical composition of coffee during and after the roasting process, at which point new compounds such as melanoidins and chlorogenic acids have been observed to develop. Furthermore, there search includes the summary of the concepts free radicals, antioxidants and the antioxidant paradox, followed by the effects of coffee on the human body using data collected from numerous studies from around the world. In order to better understand the effects, it was considered appropriate to analyze each impact, as much as possible. Overall, the data showed that coffee, as a viand, has positive effects on the human body’s health when consumed with prudence. People who suffer from certain illnesses may improve their health through the consumption of coffee, while others may reduce the risk of developing them in the first place. Of course, there some groups of people that should not consume coffee, in large quantities, as it may have negative effects on their health. Finally, it should be noted, that coffee does not exclusively affect humans physically, as it has been shown, through data collection, that the intake of coffee products improves the consumers mental health too.