Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συσχέτιση στοματικής υγείας και διατροφικής κατάστασης σε ασθενείς του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου

dc.contributor.advisorVassilakou, Tonia
dc.contributor.authorΚατσιρντάκη, Μαρία
dc.date.accessioned2022-04-19T11:32:00Z
dc.date.available2022-04-19T11:32:00Z
dc.date.issued2022-04-14
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2152
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2003
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η στοματική υγεία και η διατροφή έχουν μια σχέση αμφίδρομη. Η διατροφή επηρεάζει την υγεία και τη στοματική υγεία ειδικότερα και η κατάσταση της στοματικής υγείας επηρεάζει την διατροφή. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ στοματικής υγείας, διατροφικής κατάστασης και διατροφικών επιλογών των ενήλικων ασθενών που κατοικούν στην περιοχή του Μαρκοπούλου. Υλικό και Μέθοδος: Στη συγχρονική αυτή μελέτη έλαβαν μέρος 110 ασθενείς του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλου και η συλλογή των δεδομένων έγινε με κλινική εξέταση και δομημένη συνέντευξη, μετά από ενημέρωση των συμμετεχόντων και παροχή έγγραφης συναίνεσης συμμετοχής. Η μελέτη έχει λάβει έγκριση από την Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την 1 ης Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). Στην κλινική εξέταση αξιολογήθηκε ο αριθμός των φυσικών δοντιών, ο αριθμός των οπίσθιων λειτουργικών οδοντικών επαφών (POTCs) και η ύπαρξη κινητών προθέσεων. Στη δομημένη συνέντευξη η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση του ερωτηματολογίου δημογραφικο-κοινωνικής κατάστασης, στο οποίο είχαν προστεθεί ερωτήσεις για τις συνήθειες του καπνίσματος, την αίσθηση ξηροστομίας και την αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας των συμμετεχόντων, του ερωτηματολογίου διατροφικής κατάστασης MNA (Mini Nutritional Assessments-f) και του ερωτηματολογίου προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή MedDietScore. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0. Αποτελέσματα: Η στοματική υγεία των συμμετεχόντων βρέθηκε βελτιωμένη σε όλες τις ηλικίες σε σχέση με προγενέστερες έρευνες, το ποσοστό των ατόμων σε κίνδυνο υποσιτισμού σε σχέση με προηγούμενα ευρήματα παρέμεινε υψηλό, το ποσοστό στην κατάσταση υποσιτισμού παρουσίασε αύξηση, ενώ βρέθηκε μέτρια προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή. Βρέθηκε θετική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των δοντιών ή της ύπαρξης τουλάχιστον 20 δοντιών με την ηλικία και την αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας. Ο αριθμός των POTCs ή η ύπαρξη τουλάχιστον 5 POTCs συσχετίστηκαν θετικά με την αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας. Οι κινητές προθέσεις συσχετίστηκαν με την ηλικία. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής κατάστασης, όπως αποτυπώνεται στο ερωτηματολόγιο ΜΝΑ και της στοματικής υγείας, παρά μόνο μεταξύ της κατάστασης υποσιτισμού/κινδύνου υποσιτισμού και της αυτοαξιολόγησης της στοματικής υγείας. Ωστόσο, βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και του αριθμού των POTCs. Οι γυναίκες βρέθηκαν να εμφανίζουν μεγαλύτερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή σε σχέση με τους άντρες. Θετική συσχέτιση βρέθηκε επίσης μεταξύ του αριθμού των POTCs και της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή. Συμπεράσματα: Η στοματική υγεία των συμμετεχόντων βρέθηκε βελτιωμένη συγκριτικά με τα στοιχεία προηγούμενων ερευνών, ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων βρισκόταν σε κίνδυνο υποσιτισμού, ενώ η προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίστηκε ως μέτρια. Η κατάσταση της στοματική υγείας επηρεάζει τη διατροφή και αυτή, με τη σειρά της, την κατάσταση της υγείας. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τη σχέση αυτή είναι σημαντική για την αποφυγή της νοσηρότητας, τη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας. Η οδοντιατρική φροντίδα πρέπει να παρέχεται από νωρίς τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση της στοματικής υγείας, μέσω της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Η αυτοαξιολόγηση της στοματικής υγείας αποδεικνύεται ένα εργαλείο χρήσιμο για την ανίχνευση των προβλημάτων της στοματικής υγείας ενός πληθυσμού και τον σχεδιασμό ανάλογων παρεμβάσεων. Είναι χρήσιμο να γίνει επιπλέον διερεύνηση της σχέσης της στοματικής υγείας με τη διατροφή, και ιδιαίτερα των επιπτώσεων που έχουν οι σύγχρονες μέθοδοι προσθετικής αποκατάστασης του οδοντικού φραγμού στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.el
dc.format.extent138el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectMedDietScoreel
dc.subjectΣτοματική υγείαel
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήel
dc.subjectMini nutritional assessmentel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.titleΣυσχέτιση στοματικής υγείας και διατροφικής κατάστασης σε ασθενείς του Κέντρου Υγείας Μαρκοπούλουel
dc.title.alternativeAssociation between oral health status, nutrition intake and nutrition status among patients of Markopoulos Health Centerel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeKornarou, Eleni
dc.contributor.committeeΤσόγκα, Αρετή
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Oral health and diet have a bi-directionalß relationship. Diet affects health and more particu larly oral health, and oral health affects nutrition. Aim: The aim of this study was to investigate the association between oral health, nutritional status and dietary choices of adult patients residing in the Markopoulos area. Materials and Methods: 110 patients from the Markopoulo Health Center participated in this cross-sectional study and the data were collected through a clinical examination and a structured interview, after informed consent was provided by the participants . The study was approved by the Committee of Research Ethics and Deontology – University of West Attica and the 1 st Health District of Attica (YPE). The clinical examination evaluated the number of natural teeth, the number of posterior occluding teeth contacts (POTCs) and the pres ence of removable dentures. During the structured interview, the data were collected using the Demographic Social Status Questionnaire enriched with questionsregarding smoking habits, dry mouth, and oral health self assessment, as well as the MNA Nutritional Assessments and the Mediterranean Nutrition Adherence Ques tionnaire(MedDietScore). The statistical analysis was performed with the statistical program SPSS 22.0. Re sults: Participants's oral health improved at all ages compared to previous surveys, malnutrition risk rates re mained high, malnutrition rates increased in comparison with former studies and the adherence to the Mediter ranean diet was moderate . A positive correlation was found between the number of teeth or the existence of at least 20 teeth and age, as well as oral health self-assessment. The number of POTCs or the existence of at least 5 POTCs was positively correlated with oral health self-assessment. Ρemovable dentures were positively asso ciated with age. No correlation was found between nutritional status as evaluated through the MNA question naire and oral status, except of the correlation between malnutrition / risk of malnutrition with oral health self assessment. Moreover, a negative correlation was found between Body Mass Index (BMI) and number of POTCs. Furthermore, , adherence to the Mediterranean diet was found higher among women than in men. A positive correlation was also found between the number of POTCs with the adherence to the Mediterranean diet. Conclusions: Participants's oral health was found improved, malnutrition risk remained high in compari son with previous studies and the adherence to the Mediterranean diet was moderate. The status of oral health affects diet and this, in turn, the state of health. Awareness and information on this relationship is important in order to avoid morbidity and maintain and promote health. Dental care must be provided early in terms of Primary Health Care both for the prevention and the restoration of oral health problems in. Οral health self assessment proves to be a useful tool for detecting population's oral health problems and planning appropriate interventions. It is important to further investigate the association of oral health with nutrition and especially the effects that modern methods of prosthetic dental restoration have on the dietary habits of individuals.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές