Εμφάνιση απλής εγγραφής

Διερεύνηση της διατροφικής κατάστασης και της κόπωσης ασθενών με καρκίνο

dc.contributor.advisorMargari, Nikoletta
dc.contributor.authorΑγιά, Δέσποινα
dc.date.accessioned2022-10-17T07:43:56Z
dc.date.issued2022-09-21
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3117
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2957
dc.description.abstractΕισαγωγή: Ο καρκίνος, ή κακοήθης όγκος - νεόπλασμα ή κακοήθεια, αποτελεί ομάδα ασθενειών και χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη διαίρεση κυττάρων. Οι ασθενείς με καρκίνο, διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο υποσιτισμού, γιατί τόσο η ασθένεια, όσο και οι παρενέργειες των θεραπειών προκαλούν διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, από τις πιο συχνές οδυνηρές παρενέργειες του καρκίνου και της θεραπείας του είναι η κόπωση. Σκοπός: Σκοπός της παρούσης μελέτης ήταν η διερεύνηση της διατροφικής κατάστασης και της κόπωσης των ασθενών με καρκίνο, όπως επίσης και των διατροφικών παρενεργειών που σχετίζονται με την ύπαρξη νεοπλασίας. Μέθοδος: Πρόκειται περιγραφική, συγχρονική, ποσοτική μελέτη με δείγμα ευκολίας από δύο δημόσια Νοσοκομεία της Αττικής. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου το οποίο αποτελείτο από: α) ερωτηματολόγιο δημογραφικών χαρακτηριστικών, β) κλίμακα The Fatigue Assessment Scale, γ) κλίμακα Mini Nutritional Assessment (ΜΝΑ) και δ) κλίμακα MD Anderson Symptom Inventory (MDASI). Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του προγράμματος IBM SPSS® , version 25. Αποτελέσματα: Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων αποτέλεσαν οι γυναίκες και οι καπνιστές, με ποσοστά 54,1% και 64,9% αντίστοιχα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 60 έτη. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 69,4% είχαν φυσιολογικά επίπεδα θρέψης, το 25,9% φάνηκε να έχει κίνδυνο εμφάνισης υποσιτισμού και μόλις 4 συμμετέχοντες ήταν ήδη σε στάδιο υποσιτισμού. Οι συμμέτοχες είχαν έντονα συμπτώματα ξηροστομίας σε ποσοστό 36,7%, ενώ το 30,3% αποδείχθηκε ότι είχε μεγάλη ανησυχία και το 37,4% είχε σοβαρή και έντονη κόπωση. Οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα θρέψης είχαν υψηλή βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο FAS (Fatigue Assessment Scale), σε σύγκριση με τη βαθμολογία των συμμετεχόντων με φυσιολογικά επίπεδα θρέψης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα θρέψης παρουσίαζαν αυξημένη επίπτωση στα συμπτώματα της νόσου, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα τους, χωρίς βέβαια οι τιμές αυτών να έχουν σημαντική στατιστική διαφορά. Οι συμμετέχοντες με υψηλή βαθμολογία στο ερωτηματολόγιο MDASI, είχαν χαμηλά επίπεδα θρέψης, συγκριτικά με τους ασθενείς με αυξημένα επίπεδα ανορεξίας, νύστας, θλίψης και δυσκοιλιότητας αντίστοιχα. Οι συμμετέχοντες με χαμηλά επίπεδα θρέψης, είχαν αντίστοιχα και αυξημένη βαθμολογία όσον αφορά τη σωματική και πνευματική κόπωση. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση μετά της κακής θρέψης και του αισθήματος κόπωσης σε ασθενείς με καρκίνο. Μελλοντικές έρευνες σε ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εκτίμηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών με καρκίνο. Οι νοσηλευτές μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και στην κλινική πρακτική. Λέξεις κλειδιά: «Σύνδρομο καχεξίας», «παρενέργειες του καρκίνου», «κόπωση και καρκίνος», «διατροφική παρέμβαση», «συμπλήρωμα διατροφής», «υποσιτισμός».el
dc.format.extent105el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΣύνδρομο καχεξίαςel
dc.subjectΠαρενέργειες του καρκίνουel
dc.subjectΚόπωση και καρκίνοςel
dc.subjectΔιατροφική παρέμβασηel
dc.subjectΥποσιτισμόςel
dc.titleΔιερεύνηση της διατροφικής κατάστασης και της κόπωσης ασθενών με καρκίνοel
dc.title.alternativeInvestigation of the nutrional status and fatigue of cancer patientel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeGovina, Ourania
dc.contributor.committeeAlikari, Victoria
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.contributor.masterΔιαχείριση Χρόνιων Νοσημάτωνel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Cancer, or malignancy - neoplasm or malignancy, is a group of diseases and is characterized by uncontrolled cell division. Cancer patients are at particularly high risk of malnutrition, because both the disease and the side effects of the treatments cause eating disorders. In addition, one of the most common painful side effects of cancer and its treatment is fatigue. Aim: The purpose of this study was to investigate the nutritional status and fatigue of cancer patients, as well as the nutritional side effects associated with the presence of cancer. Method: This is a descriptive, cross-sectional, quantitative study with a convenience sample from two public hospitals in Attica. Data collection was performed using a questionnaire which consisted of: a) demographic data questionnaire, b) The Fatigue Assessment Scale (FAS), c) Mini Nutritional Assessment (MNA) questionnaire and d) the MD Anderson Symptom Inventory (MDASI). Data analysis was performed using the IBM SPSS® program, version 25. Results: : The largest percentage of participants were women and smokers, with percentages of 54.1% and 64.9% respectively. The mean age of the participants was 60 years. A percent of 69.4% of the participants had normal nutritional levels, 25.9% appeared to be at risk of malnutrition and only 4 participants were already in the stage of malnutrition. Participants had severe symptoms of dry mouth in 36.7%, while 30.3% were found to be very anxious and 37.4% had severe and severe fatigue. Participants with low nutritional levels had a high score on the FAS (Fatigue Assessment Scale) questionnaire, compared to the score of participants with normal nutritional levels. In addition, participants with low nutritional levels had an increased impact on the symptoms of the disease, which affect their daily lives, although their values do not have a statistically significant difference. Participants with a high score on the MDASI questionnaire had low nutritional levels, compared with patients with increased levels of anorexia, drowsiness, sadness and constipation respectively. The participants with low nutritional levels, respectively, had an increased score in terms of physical and mental fatigue. Conclusions The results of the present study showed that there is an association between malnutrition and fatigue in cancer patients. Future research into patients with various forms of cancer will help to more effectively assess and address the problems of cancer patients. Nurses can play an important role both at the research level and in clinical practice. Keywords: "Cachexia Syndrome", "Cancer Side Effects", "Fatigue and Cancer", "Nutritional Intervention", "Dietary Supplement", "Malnutrition"el
dcterms.embargoTerms6 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2023-04-18T07:43:56Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές