Εμφάνιση απλής εγγραφής

Συμμόρφωση παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής με την μεσογειακή διατροφή και συσχέτιση με παραμέτρους υγείας

dc.contributor.advisorVassilakou, Tonia
dc.contributor.authorΔιαμαντοπούλου, Ολγα
dc.date.accessioned2022-11-22T11:51:24Z
dc.date.available2022-11-22T11:51:24Z
dc.date.issued2022-09-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3389
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3229
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η παιδική ηλικία αποτελεί σημαντικό στάδιο για την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και ενός δραστήριου τρόπου ζωής, που συνδυαστικά αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της παρούσας και της μελλοντικής υγείας. Η Μεσογειακή Διατροφή (ΜΔ) θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα διατροφικά πρότυπα. Η αξιολόγηση της προσκόλλησης των παιδιών στη ΜΔ πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας διάφορους δείκτες, όπως το KIDMED, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών ή τις διατροφικές συνήθειες. Σκοπός: Η διερεύνηση της προσκόλλησης στη ΜΔ μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που ζουν στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπως αξιολογείται μέσω του δείκτη KIDMED, και η συσχέτισή της με κοινωνικο-οικονομικούς, ανθρωπομετρικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία είναι μια συγχρονική μελέτη. Συμμετείχαν 272 μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από την περιοχή της Δυτικής Αττικής. Η συλλογή των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με συμπλήρωση σταθμισμένου ερωτηματολογίου αυτοαναφοράς, μέσω του οποίου υπολογίστηκε ο δείκτης KIDMED. Επίσης, οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με κοινωνικο-οικονομικούς, ανθρωπομετρικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το πρόγραμμα SPSS 23. Αποτελέσματα: Η πλειοψηφία των αγοριών έχουν χαμηλή συμμόρφωση με το πρότυπο της ΜΔ και ταυτόχρονα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αντίθετα, τα κορίτσια με χαμηλή συμμόρφωση είναι κυρίως υπέρβαρα. Επίσης, όσα παιδιά δεν αθλούνται καθόλου ή λίγο ή πάρα πολύ, έχουν χαμηλή συμμόρφωση στη ΜΔ. Όσα καταναλώνουν πρωινό ή βραδινό γεύμα με την οικογένεια φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη προσκόλληση στη ΜΔ. Τα νορμοβαρή παιδιά καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια, όσπρια, δημητριακά στο πρωινό, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά στο πρωινό, γιαούρτι και τυρί, καθώς και ελαιόλαδο, σε σχέση με τα παχύσαρκα και τα υπέρβαρα παιδιά και λιγότερο γρήγορο φαγητό, προϊόντα φούρνου για πρωινό, μακαρόνια και γλυκά από τα υπέρβαρα και παχύσαρκα. Τέλος, η συχνότητα φυσικής δραστηριότητας συσχετίζεται θετικά με την προσκόλληση στη ΜΔ και αρνητικά με το ΔΜΣ. Συμπεράσματα: Η πλειοψηφία των νορμοβαρών παιδιών έχουν μέτρια ή υψηλή προσκόλληση στην ΜΔ και συχνότερη φυσική δρατηριότητα, ενώ η πλειοψηφία των υπέρβαρων και παχύσαρκων έχουν χαμηλή προσκόλληση στη ΜΔ. Έτσι, αναδεικνύεται η σημασία της αξιολόγησης της συμμόρφωσης των παιδιών στο διατροφικό πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.el
dc.format.extent134el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήel
dc.subjectΔείκτης KidMedel
dc.subjectΥγιεινή διατροφήel
dc.subjectΠαιδιάel
dc.titleΣυμμόρφωση παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αττικής με την μεσογειακή διατροφή και συσχέτιση με παραμέτρους υγείαςel
dc.title.alternativeCompliance of primary school children in the wider region of Western Attica with mediterranean diet and correlation with health parametersel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeMerakou, kyriakoula
dc.contributor.committeeKornarou, Eleni
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Childhood is an important stage for the adoption of healthy eating habits and an active lifestyle, which combined, are determinants of children present and future health. The Mediterranean Diet (MD) is worldwide recognised as one of the healthiest dietary patterns,. Assessment of MD adherence among children is carried out using various indicators, such as KIDMED, which take taking into account the consumption of specific foods, nutrient intake or dietary habits. Aim: Τhe investigation of the adherence to MD of primary school students living in the region of Western Attica, as assessed through the KIDMED index, and its correlation with sociodemographic, anthropometric and behavioral factors. Methodology: The present work is a cross-sectional study. 272 primary school students from the region of Western Attica participated. The data was collected by completing a weighted self-report questionnaire, from which the KIDMED index was calculated. In addition, participants answered to questions on sociodemographic, anthropometric and behavioral factors. Statistical analysis was performed with software SPSS 23 Results: The majority of boys have low compliance with the MD standard and are simultaneously overweight or obese. On the contrary, girls with low compliance are mostly overweight. Also, those who do not exercise at all, exercise once a week or too much, have low compliance with MD. Those who eat breakfast or dinner with the family seem to have higher scores. Normoweight children consume more fruits, vegetables, fish, legumes, breakfast cereals, nuts, breakfast dairy, yogurt and cheese, as well as olive oil, than obese and overweight children and less fast food, baked goods for breakfast, spaghetti and sweets from the overweight and obese. Finally, physical activity frequency is positively related to MD adherence and negatively related to BMI. Conclusions: The majority of normoweight children have moderate or high adherence to MD and are more physically acte, while the majority of overweight and obese children have low adherence to MD. Thus, the importance of evaluating children's compliance with the Mediterranean Diet dietary pattern is highlightedel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές