Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση

dc.contributor.advisorVassilakou, Tonia
dc.contributor.authorΤρογκάνης, Ευστράτιος
dc.date.accessioned2022-12-08T08:51:56Z
dc.date.available2022-12-08T08:51:56Z
dc.date.issued2022-09-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3449
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3289
dc.description.abstractΣκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της κατανάλωσης ενός τροφοφαρμάκου, του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης (Red yeast rice extract), ως προς τη μείωση της υπερχοληστερολαιμίας σε ανθρώπους. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, με αναζήτηση άρθρων από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane Central Register of Clinical Trials (CENTRAL), Excerpta Medica Database (Embase), Scopus, CINAHL και Clinicaltrials.gov με βάση τη μεθοδολογία PRISMA. Η αναζήτηση των μελετών αφορούσε την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2022. Αποτελέσματα: Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 14 κλινικές δοκιμές. Οι παρεμβάσεις διήρκησαν από 4-24 εβδομάδες. Στις περισσότερες μελέτες υπήρχε 1 ομάδα παρέμβασης και 1 ομάδα ελέγχου. Ως προς την αποτελεσματικότητα, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, τα σκευάσματα με Red Yeast Rice extract, φαίνονται να συμβάλλουν στατιστικά σημαντικά κυρίως στη μείωση της ολικής χοληστερόλης (μείωση 37.43mg/dl, 95% CI -47.08, -27.79) και της LDL-C (μείωση 35.82mg/dl, 95% CI -43.36, -28.29), χωρίς να επηρεάζουν τις παραμέτρους HDL-C, TGs, ApoA-I, Apo-B. Ως προς την ασφάλεια, στις μελέτες που ανασκοπήθηκαν, βρέθηκε ότι το συγκεκριμένο τροφοφάρμακο παρουσιάζει σπάνιες και μη απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπεράσματα: Η κατανάλωση του εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης από ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία σχετίζεται στατιστικά σημαντικά με την μείωση της ολικής χοληστερόλης και της χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης, ενώ δεν σχετίζεται με απειλητικές για τη ζωή ανεπιθύμητες ενέργειες.el
dc.format.extent133el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΚόκκινο ρύζιel
dc.subjectΥπερχοληστερολαιμίαel
dc.subjectΣυστηματική ανασκόπησηel
dc.subjectΜετα-ανάλυσηel
dc.subjectΤροφοφάρμακαel
dc.titleΑποτελεσματικότητα και ασφάλεια της κατανάλωσης εκχυλίσματος ρυζιού κόκκινης ζύμωσης σε ανθρώπους με υπερχοληστερολαιμία. Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυσηel
dc.title.alternativeEffectiveness and efficacy of red yeast rice consumption in humans with hypercholesterolemia. Systematic review and meta-analysisel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeKornarou, Eleni
dc.contributor.committeeSergentanis, Theodoros N.
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedAim: The aim of this research is to explore the safety and efficacy of the consumption of the neutraceutical “red yeast rice extract” for the reduction of hypercholesterolemia in human. Methodology: A systematic literature review and meta-analysis were conducted with articles retrieved from PubMed, Cochrane Central Register of Clinical Trials (CENTRAL), Excerpta Medica Database (Embase), Scopus, CINAHL και Clinicaltrials.gov database, using PRISMA methodology. The relevant article search period was from January 2012 to May 2022. Results: In total, 14 clinical trials were included in the review. The interventions lasted 4-24 weeks. In most of the studies, there were 1 intervention and 1 control group. As regards the efficacy, data analysis revealed that Red Yeast Rice extract seem to reduce statistically significant total cholesterol (mean absolute reduction 37.43mg/dl, 95% CI -47.08, -27.79) and LDL-cholesterol (mean absolute reduction 35.82mg/dl, 95% CI -43.36, -28.29), but not HDL-C, TGs, ApoA-I, ApoB. As regards the safety, Red Yeast Rice extract may be considered a choice with neither threatening nor frequent side effects. Conclusions: The consumption of Red Yeast Rice extract by people with hypercholesterolemia is associated with statistically significant reduction of total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol, whereas is not associated with an increase in life-threatening side effects.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές