dc.contributor.advisor | Kornarou, Eleni | |
dc.contributor.author | Τσοχανταρίδου, Αναστασία | |
dc.date.accessioned | 2022-12-16T09:48:41Z | |
dc.date.available | 2022-12-16T09:48:41Z | |
dc.date.issued | 2022-11-23 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3510 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3350 | |
dc.description.abstract | Εισαγωγή: Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα, που η δημόσια υγεία, καλείται να αντιμετωπίσει, είναι η παχυσαρκία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζει, ότι παγκοσμίως, πάνω από 380 εκατομμύρια υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι υφίστανται. Επισημαίνεται επίσης, ότι, ο παγκόσμιος επιπολασμός της παχυσαρκίας από το 1975, ως το 2016 αυξήθηκε. Συγκεκριμένα, από το 4% έφτασε στο 18%, όσον αφορά τα παιδιά και τους έφηβους ηλικίας 5-19 ετών. Η παχυσαρκία αν και είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, η παράλειψη του πρωϊνού, η υπερβολική χρήση της οθόνης, η στέρηση του ύπνου και τα διαφημιστικά μηνύματα φαίνεται να δρουν με τρόπο που το ένα να επηρεάζει το άλλο και να πυροδοτούν ένα φαύλο κύκλο. Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, είναι η μελέτη του μείζονος προβλήματος, της παχυσαρκίας στους έφηβους και η συσχέτισή της με τη διάρκεια του ύπνου, με την κατανάλωση του πρωϊνού, με τις ώρες ψυχαγωγίας
(αναφερόμενη στις υπερβολικές ώρες χρήσης και παρακολούθησης της τηλεόρασης, βιντεοπαιχνιδιών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης), και τα διατροφικά μηνύματα, μέσω των κοινωνικών δικτύων και της τηλεόρασης. Υλικό και μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση πηγών, μέσω των επιστημονικών βάσεων PubMed, ScienceDirect, και Scopus για τη χρονική
περίοδο από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2022, όσον αφορά τον παράγοντα κατανάλωση πρωϊνού. Για τους υπόλοιπους παράγοντες η αναζήτηση πηγών περιορίστηκε στη τελευταία πενταετία. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν παχυσαρκία, εφηβεία, κατανάλωση πρωϊνού, μικρής διάρκειας ύπνος, χρόνος οθόνης, διαφημιστικά μηνύματα τροφίμων, μηνύματα
επιλογής τροφίμων. Αποτελέσματα: Ασταθείς συνήθειες στην κατανάλωση του πρωϊνού, ή η παράλειψή του, συνδέθηκαν θετικά, με την εμφάνιση του υπερβολικού βάρους ή της παχυσαρκίας στους έφηβους, καθώς και με την εμφάνιση σπλαχνικού λίπους.
Καταναλώνοντας δύο πρωϊνά την εβδομάδα, η συσχέτιση φαίνεται να είναι επίσης, ισχυρή. Όσον αφορά τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου, αυτές συνδέθηκαν με την παχυσαρκία, το υπερβολικό βάρος και το χαμηλότερο σωματικό λίπος στους
έφηβους. Συγκεκριμένα, όσο πιο λιγότερες ώρες κοιμούνται οι έφηβοι τόσο πιο iii πολλές πιθανότητες έχουν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επιπλέον, η αστάθεια στα ωράρια του ύπνου και η μη συνεχής διάρκεια του νυχτερινού ύπνου (διακεκομμένος), συνδέθηκαν θετικά, με την εμφάνιση του υπερβολικού βάρους ή και της παχυσαρκίας στους έφηβους. Το ίδιο ισχύει και για τον υπερβολικό χρόνο χρήσης της οθόνης. Τέλος όσον αφορά τα διαφημιστικά μηνύματα των τροφίμων και των ποτών, τα οποία προβάλλονται από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επηρεάζουν την επιλογή των έφηβων, οδηγώντας τους στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών. Η επιρροή αυτή των διαφημιστικών μηνυμάτων φαίνεται να ενισχύεται, εξίσου και από τους συνομήλικους, αλλά και από τους influencers. Συμπεράσματα: Η υπερβολική χρήση (παραμονή τριών ή περισσότερων ωρών την ημέρα), όλων των μορφών οθόνης οδηγεί σε διαταραχή της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου με αποτέλεσμα τη στέρησή του. Έτσι το πρωϊνό ξύπνημα καθυστερεί και οι έφηβοι καταφέρνουν συχνά, να παραλείπουν το πρωϊνό γεύμα. Η
παράλειψή του, οδηγεί σε επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, η οποία ήδη έχει επηρεαστεί από τα διαφημιστικά μηνύματα, που προβάλλονται κατά την τηλεοπτική προβολή ή τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Λέξεις-κλειδιά: παχυσαρκία, έφηβοι, παράλειψη πρωινού, ποιότητα και διάρκεια ύπνου, διαφημιστικά μηνύματα τροφίμων και ποτών, υπερβολική χρήση οθόνης. | el |
dc.format.extent | 390 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Παχυσαρκία | el |
dc.subject | Εφηβεία | el |
dc.subject | Παράλειψη πρωϊνού | el |
dc.subject | Ύπνος | el |
dc.subject | Διαφημιστικά μηνύματα τροφίμων και ποτών | el |
dc.subject | Υπερβολική χρήση οθόνης | el |
dc.subject | Διατροφικές συνήθειες | el |
dc.title | Η παχυσαρκία στους έφηβους. Συσχέτιση με τη διάρκεια του ύπνου, με την κατανάλωση του πρωϊνού, με τις ώρες ψυχαγωγίας και τα μηνύματα μέσω των κοινωνικών δικτύων | el |
dc.title.alternative | Obesity in the adolescents. Relationship with sleep duration, breakfast consumption, entertainment hours and messages via social networks | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Vassilakou, Tonia | |
dc.contributor.committee | Merakou, kyriakoula | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.master | Δημόσιας Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | Introduction: At a global level, one of the most important problems that public health has to face is obesity. The World Health Organization (WHO) underlines that over 380 million overweight or obese children and adolescents exist worldwide. Typically, the
global prevalence of obesity increased from 4% to 1975, to 18% to 2016 for children and adolescents aged 5-19. Obesity although it is a multifactorial disease, omission of breakfast, excessive use of the screen, sleep deprivation and advertising messages seem to act in a way that affects each other and trigger a vicious cycle. Objective: The purpose of this bibliographic review is to study the major problem of obesity in adolescents and its correlation with sleep duration, breakfast consumption,
entertainment hours ( referring to excessive hours of use and watching TV, video games and social media), and nutritional messages, through the social networks, and through the TV. Materials and Methods: The method that was used was sourcing through the scientific bases, PubMed, Science Direct, and Scopus. As regards the factor breakfast consumption, the search included searching for sources, from January 2012 to April 2022. As regards, instead, the other factors, the search was limited to the last five years. The keywords used were, obesity, adolescence, breakfast consumption, short sleep, screen time, food advertising messages, food choice messages. Results: Unsteady habits in eating breakfast, or its omission, were positively linked to the appearance of overweight/obesity in adolescents. Also the appearance of visceral fat was correlated too. Consuming breakfast two times a week, also seems to be a strong association. In terms of duration and quality of sleep, these were associated with obesity, overweight and lower body fat in adolescents too. Specifically, the less hours teenagers sleep, the more likely they are to be overweight or obese. In addition, instability in sleep hours and non-continuous duration of night sleep (intermittent)
were positively linked to the appearance of overweight or obesity in adolescents. The same applies to excessive time spent using all the forms of screen. Finally, regarding to advertising messages for food and drinks, which are projected on television and
social media, influence the choice of adolescents, leading them to the consumption of unhealthy foods and drinks. This influence of advertising messages seems to be reinforced, both by peers and influencers. Conclusions: Excessive use ( three or more hours a day), of all forms of screens leads to disruption of the duration and quality of sleep, resulting in its deprivation. So morning waking up, is delayed and teenagers often manage to skip the breakfast. Failure to do so, leads to the choice of unhealthy foods and drinks, which has already been affected by the advertising messages displayed during television viewing or by the use of social media. | el |