dc.contributor.advisor | Κοτροκόης, Κωνσταντίνος | |
dc.contributor.author | Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα | |
dc.date.accessioned | 2023-01-19T08:07:02Z | |
dc.date.available | 2023-01-19T08:07:02Z | |
dc.date.issued | 2023-12 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3608 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-3448 | |
dc.description.abstract | Ο ανθρώπινος οργανισμός, ο οποίος αποτελείται από τρισεκατομμύρια περίπου κύτταρα, αντιμετωπίζει τρομερές απειλές, από έλλειψη τροφής έως μόλυνση από ιό. Μια άλλη σταθερή απειλή προέρχεται από χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Όταν βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το γενετικό υλικό. Το σώμα παράγει ελεύθερες ρίζες ως τα αναπόφευκτα υποπροϊόντα της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια. Οι ελεύθερες ρίζες σχηματίζονται επίσης μετά από άσκηση ή έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το ηλιακό φως και κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση του ρόλου και της σημαντικότητας των αντιοξειδωτικών για τον ανθρώπινο οργανισμό, η αναζήτηση των τροφίμων που περιέχουν αντιοξειδωτικά καθώς και οι ποσότητες των αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε αυτά. Επιμέρους στόχος της εργασίας είναι η διερεύνηση του συνδυασμού τροφίμων και η συνεργιστική δράση των αντιοξειδωτικών, καθώς και οι συνέπειες για την υγεία από τη μειωμένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού επιλέχθηκε η μεθοδολογία της συστηματικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης με χρήση της ανάλυσης PRISMA, μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας που σχετίζεται με το ζήτημα. | el |
dc.format.extent | 139 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Αντιοξειδωτικά | el |
dc.subject | Υγεία | el |
dc.subject | Ανθρώπινος οργανισμός | el |
dc.subject | Φλαβονοειδή | el |
dc.subject | Τρόφιμα | el |
dc.title | Τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά και οι ωφέλειες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό | el |
dc.title.alternative | Foods containing antioxidants and their benefits for human health | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τσόγκα, Αρετή | |
dc.contributor.committee | Vassilakou, Tonia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.master | Δημόσιας Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | The human body, which is made up of about trillions of cells, faces tremendous threats, from malnutrition to virus infection. Another constant threat comes from chemicals called free radicals. When they are at very high levels, free radicals can damage cells and genetic material. The body produces free radicals as the inevitable by-products of the conversion of food into energy. Free radicals are also formed after exercise or exposure to cigarette smoke, air pollution and sunlight and especially by sunlight. The purpose of this study is to investigate the role and importance of antioxidants for the human body, the search for foods that contain antioxidants and the amounts of antioxidants contained in them. A separate goal of the work is to investigate the combination of foods and the synergistic action of antioxidants, as well as the health consequences of reduced intake of antioxidants. To achieve this goal, the methodology of systematic literature review was chosen using PRISMA analysis, studies of the international literature related to the issue. | el |