Εμφάνιση απλής εγγραφής

Σακχαρώδης διαβήτης και υπερτροφές: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των διαβητικών ασθενών στη 2η ΤΟΜΥ Αγίου Δημητριου Αθηνών

dc.contributor.advisorΤσόγκα, Αρετή
dc.contributor.authorΛυμπεροπούλου, Δήμητρα
dc.date.accessioned2023-05-12T07:26:50Z
dc.date.available2023-05-12T07:26:50Z
dc.date.issued2023-03-30
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4333
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4172
dc.description.abstractΥπόβαθρο: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) είναι μία χρόνια μεταβολική πάθηση. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αν και η πρόοδος της τεχνολογίας και η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχουν καταστήσει τη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη ευκολότερη, η αυτοφροντίδα και η τήρηση της θεραπείας παραμένουν μία σημαντική πρόκληση για τους διαβητικούς ασθενείς. Παρά το γεγονός ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια ασθένεια, οι γνώσεις και αντιλήψεις των διαβητικών ασθενών για θεραπεία είναι περιορισμένες. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει μελετώντας τις γνώσεις και τις αντιλήψεις των ενήλικων ασθενών με ΣΔ 2 σχετικά με την κατανάλωση υπερτροφών ως θεραπευτικό μέσο κατά του ΣΔ. Μεθοδολογία: Η παρούσα εργασία ακολούθησε την ποσοτική προσέγγιση. Ένα καλά δομημένο και αξιόπιστο ερωτηματολόγιο, διαμοιράστηκε σε ασθενείς με ΣΔ 2. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν σε πρόγραμμα ExcellMsOffice, ενώ εν συνεχεία ακολούθησε η περιγραφή και η ανάλυση των αποτελεσμάτων. Αποτελέσματα: Στην έρευνα συμμετείχαν 100 ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ 2) από την 2η ΤΟΜΥ Αγ. Δημητρίου Αθηνών, με μέσο όρο ηλικίας τα 71,24 έτη. Ο μέσος δείκτης μάζας σώματος ήταν 27,58 kg/m2. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες με μέσο όρο ηλικίας 72,52 έτη, ενδιαφέρονται περισσότερο να ενημερωθούν για τις υπερτροφές από ό,τι οι γυναίκες. Επιπλέον, πιστεύουν περισσότερο ότι οι υπερτροφές προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό και πως επιδρούν θετικά στην άμυνα του οργανισμού, στη διατήρηση υγιούς βάρους, στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και ότι συνεισφέρουν στη βελτίωση υπαρχόντων προβλημάτων υγείας. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες πιστεύουν πως οι υπερτροφές επιδρούν θετικά στη μείωση επιπέδων άγχους, στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών και στη βελτίωση της υγεία των οστών. Συμπεράσματα: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων της έρευνας για τις υπερτροφές εξαρτώνται από το επίπεδο εκπαίδεuσης, το μέσο όρο ηλικίας και την αγοραστική δύναμη αυτών.el
dc.format.extent151el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΥπερτροφέςel
dc.subjectΣακχαρώδης διαβήτηςel
dc.subjectΔιαβητικοί ασθενείςel
dc.subjectΑντιλήψεις ασθενώνel
dc.subjectΓνώσειςel
dc.titleΣακχαρώδης διαβήτης και υπερτροφές: Οι γνώσεις και οι αντιλήψεις των διαβητικών ασθενών στη 2η ΤΟΜΥ Αγίου Δημητριου Αθηνώνel
dc.title.alternativeDiabetes mellitus and superfoods: the knowledge and perceptions of diabeticpatients in the 2nd TOMY of Agios Dimitrios, Athensel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΝτουνιάς, Γεώργιος
dc.contributor.committeeΚάβουρα, Όλγα
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΕπαγγελματική & Περιβαλλοντική Υγείαel
dc.description.abstracttranslatedIn recent years there has been a particular interest for foods with functional properties and in "superfoods", that are foods or food ingredients which are famous for their nutritional (and medicinal) properties. In the present dissertation, a survey was conducted using a questionnaire. The questionnaire was administered to patients who suffer from diabetes mellitus type 2, in order to explore their attitudes and knowledge/awareness of the superfoods. A total sample was 100 patients. It was prooved that men in the age of 70 years old are interested in learning more about superfoods. It was also proved that these men are more interested to improve their health. They also believe more than women that certain foods have beneficial effects on health. It was also found that the older men and women didn’t know about these foods, but they believe that these superfoods have positive effects for health. Apart from that, we concluded that for beneficial health effects is healthy lifestyle and eating habits. In addition, patients didn’t know about superfoods due to low education level. For example people above the age of 60s are unable to have internet access, in order to be informed for superfoods. It was also found that consumers are influenced by the taste and the naturalness of the food products. Finally, we concluded that the knowledge for superfoods depends for many people, from education level, the age and the power of money.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές