dc.contributor.advisor | Ανδρή, Ελισάβετ | |
dc.contributor.author | Πέττα, Αλεξάνδρα | |
dc.date.accessioned | 2023-05-18T11:20:08Z | |
dc.date.available | 2023-05-18T11:20:08Z | |
dc.date.issued | 2023-05 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4369 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4208 | |
dc.description.abstract | Η υγιεινή διατροφή στους εφήβους και τους νέους ενήλικες προάγει τη βέλτιστη υγεία και τη γνωστική ανάπτυξη, συμβάλλοντας παράλληλα στην πρόληψη χρόνιων νόσων αργότερα στη ζωή. Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας και του περιεχόμενου των παρεμβάσεων προαγωγής της υγιεινής διατροφής σε έφηβους (10-18 ετών) και νέους ενήλικες (18-30 ετών), που έχουν παραδοθεί στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (σχολεία, ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης) και στην κοινότητα. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων Scopus και Pubmed για μελέτες που είχαν δημοσιευθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας (2012-2022). Συνολικά 18 μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης και συμπεριελήφθησαν στη συστηματική ανασκόπηση. Οι παρεμβάσεις για την προώθηση της υγιεινής διατροφής είχαν θετική επίδραση στην κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, στη μείωση της πρόσληψης ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, στην αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης πρωινού, στη βελτίωση των γνώσεων για θέματα διατροφής και στην ενίσχυση των ατομικών γνωστικών ικανοτήτων που επηρεάζουν την αλλαγή συμπεριφοράς. Οι περισσότερες παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στους έφηβους ήταν εκπαιδευτικές ή/και ενημερωτικές (εισαγωγή μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό), παρεμβάσεις τροποποίησης περιβάλλοντος (αλλαγές σε σχολικά κυλικεία και υπηρεσίες σίτισης, δράσεις μάρκετινγκ, διαθεσιμότητα υγιεινών τροφίμων) και δραστηριότητες στην τάξη. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα σχετικά με την προαγωγή της υγιεινής διατροφής στους νεαρούς ενήλικες, λόγω του μικρού αριθμού των μελετών που προέκυψαν από την αναζήτηση. Απαιτείται να γίνουν μελλοντικά περισσότερες τυχαιοποιημένες μελέτες για τη διερεύνηση των παρεμβάσεων υγιεινής διατροφής σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες | el |
dc.format.extent | 88 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Παρεμβάσεις | el |
dc.subject | Προαγωγή υγιεινής διατροφής | el |
dc.subject | Υγιεινή διατροφή | el |
dc.subject | Έφηβοι | el |
dc.subject | Ενήλικες | el |
dc.title | Παρεμβάσεις για την προαγωγή της υγιεινής διατροφής εφήβων και νέων ενηλίκων | el |
dc.title.alternative | Intervention to promote healthy nutrition in adolescents and young adults | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Λάγιου, Αρετή | |
dc.contributor.committee | Notara, Venetia | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας | el |
dc.contributor.master | Επιδημιολογία και Προαγωγή Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | Healthy nutrition in adolescents and young adults promotes optimal health and cognitive development while helping to prevent chronic disease later in life. The purpose of this systematic review is to study the effectiveness and content of interventions to promote healthy nutrition in adolescents (10-18 years) and young adults (18-30 years), which have been delivered in the context of educational institutions (schools, tertiary institutions education) and in the community. Scopus and Pubmed databases were searched for studies published during the last decade (2012-2022). A total of 18 studies met the inclusion criteria and were included in the systematic review. Interventions to promote healthy eating had a positive effect on the consumption of healthy foods, such as fruit and vegetables, on reducing the intake of unhealthy foods and beverages, on increasing the frequency of breakfast consumption, on improving nutrition knowledge and on strengthening individual cognitive abilities that affect behavior change. Most interventions applied to adolescents were educational and/or informational (introduction of lessons in the curriculum, educational materials), environmental modification interventions (changes in school canteens and food services, marketing actions, availability of healthy foods) and classroom activities. However, it was not possible to draw clear conclusions about the promotion of healthy eating in young adults due to the small number of studies that emerged from the search. More randomized trials investigating healthy eating interventions in adolescents and young adults are needed in the future | el |