Show simple item record

Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση των ελκών πίεσης

dc.contributor.advisorVasilopoulos, Georgios
dc.contributor.authorΑποστολού, Δέσποινα
dc.date.accessioned2023-05-31T07:32:04Z
dc.date.available2023-05-31T07:32:04Z
dc.date.issued2023-04
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4421
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4260
dc.description.abstractΕισαγωγή Τα έλκη πίεσης έχουν απασχολήσει επανειλημμένα τους ερευνητές, καθώς έχει αποδειχθεί πόσο σημαντική ανάγκη αποτελεί η πρόληψη τους, αλλά εξίσου κρίσιμη είναι η γρήγορη αντιμετώπισή τους. Για το λόγο αυτό, έχουν διενεργηθεί πολλές έρευνες με σκοπό την ανεύρεση των παραγόντων που συμμετέχουν είτε στη δημιουργία τους, είτε στη συνέχεια στην επούλωσή τους. Σκοπός Η συστηματική αυτή ανασκόπηση διενεργήθηκε στο πλαίσιο μελέτης της συμβολής της διατροφής στην επούλωση των ελκών πίεσης. Ερευνητική μεθοδολογία Για το σκοπό αυτό, έγινε αναζήτηση ερευνών σε δύο βάσεις δεδομένων, τις PubȂed και Cochrane Library και τέθηκαν κριτήρια ένταξης και αποκλεισμού. Αποτελέσματα Το αποτέλεσμα της αναζήτησης ήταν 10 άρθρα, που αφορούσαν το αντικείμενο της παρούσης ανασκόπησης, τα οποία μελετήθηκαν διεξοδικά και στη συνέχεια συλλέχθηκαν τα συμπεράσματά τους. Από τα παραπάνω άρθρα τα 4 μελετούσαν τη συμβολή μίας εμπλουτισμένης διατροφής με διάφορα μικροθρεπτικά συστατικά σε ασθενείς με έλκη πίεσης και ακόμη 4 τη συμβολή της χορήγησης ορισμένου ποσού πρωτεΐνης, αλλά και μικροθρεπτικών συστατικών. Επιπροσθέτως, 1 από τα άρθρα εξέτασε την επίδραση της πρόσληψης από του στόματος ιχθυελαίου με τη συγχορήγηση μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ τέλος 1 άρθρο συνέκρινε τη σχέσης κόστους- αποτελεσματικότητας μετά τη χορήγηση εμπλουτισμένης με μικροθρεπτικά συστατικά διατροφής. Συμπεράσματα ȅι ερευνητές των μελετών, συμφωνούσαν ως επί το πλείστον στο ότι η υιοθέτηση μίας εξατομικευμένης και εμπλουτισμένης διατροφής από ασθενείς που πάσχουν από έλκη πίεσης έχει σπουδαία αποτελεσματικότητα και οφέλη για τους ίδιους τους ασθενείς και συμβάλλει στην καλύτερη και ταχύτερη διαχείριση των ελκών πίεσης. Ωστόσο, υπήρξε και μία έρευνα βάσει της οποίας φάνηκε πως και χωρίς τη χορήγηση κάποιου συμπληρώματος η επούλωση των ελκών πίεσης γίνεται επίσης ταχύρρυθμα. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι σε βάθος χρόνου επωφελείται οικονομικά και το εκάστοτε σύστημα υγειονομικής φροντίδας, όμως απαιτούνται περισσότερες μελέτες, ώστε τα αποτελέσματα και τα ευρήματα να είναι πιο αντικειμενικά και σαφή.el
dc.format.extent49el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΈλκος πίεσηςel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΑργινίνηel
dc.subjectΔιατροφική κατάστασηel
dc.subjectΜικροθρεπτικά συστατικάel
dc.titleΟ ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση των ελκών πίεσηςel
dc.title.alternativeThe role of nutrition in the treatment of pressure ulcersel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeKOUTELEKOS, IOANNIS
dc.contributor.committeepolikandrioti, Maria
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Νοσηλευτικήςel
dc.contributor.masterΘεραπεία και Φροντίδα Τραυμάτων και Ελκώνel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction–Background Researchers have repeatedly suggested that the prevention of pressure ulcers is of great importance, but it is also significant to treat them quickly. For this reason, a lot of research has been done to find the factors that are involved either in their creation or in their healing. Aim This systematic review was conducted in the context of studying the contribution of nutrition to the pressure ulcers’ healing. Methodology For this purpose, studies were searched in two databases, PubMed and Cochrane Library, and inclusion and exclusion criteria were set. Results The result of the search was 10 articles, related to the subject of the present systematic review, which were studied in detail and then their conclusions were collected. Of the above articles, 4 studied the contribution of an enriched diet with various micronutrients in patients with pressure ulcers and other 4 of them, the contribution of the administration of a certain amount of protein and micronutrients. In addition, 1 of the articles examined the effect of oral intake of fish oil with the co-administration of micronutrients, while, finally, 1 article compared the cost-effectiveness ratio after the administration of a diet rich in micronutrients. Conclusions The study researchers mostly agreed that the adoption of a personalized and enriched diet by patients with pressure ulcers has great effectiveness and benefits for the patients themselves and contributes to better and faster management of pressure ulcers. However, according to a study it was shown that even without the administration of a supplement, the healing of pressure ulcers also happens rapidly. Finally, there is evidence to suggest that in the long run the respective health care system also benefits financially, but more studies are needed so that the results and findings are more objective and clearer.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές