Εμφάνιση απλής εγγραφής

Κατανάλωση φυτικών τροφίμων και κατάθλιψη στους εφήβους: Συστηματική ανασκόπηση

dc.contributor.advisorVassilakou, Tonia
dc.contributor.authorΠίτσικα, Αμαλία
dc.date.accessioned2023-10-12T09:38:32Z
dc.date.issued2023-07-31
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5296
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5134
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η διατροφή θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην σωματική και ψυχική υγεία. Η πλούσια σε φυτικά τρόφιμα διατροφή έχει συσχετιστεί αρνητικά με την κατάθλιψη, αλλά απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση στους εφήβους. Σκοπός: Η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και της κατάθλιψης στους εφήβους. Υλικό και Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων PubMed, Cochrane, Embase, Scopus, Google Scholar από το Σεπτέμβριο 2022 έως και τον Απρίλιο 2023, για την τελευταία δεκαετία και μετά από αποκλεισμό των μη συναφών μελετών, έγινε συστηματική ανασκόπηση σε 14 άρθρα. Αποτελέσματα: Δώδεκα μελέτες ανέφεραν ότι βρέθηκε αρνητική συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους και της κατανάλωσης ορισμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης, καθώς των φυτικών ινών και των αντιοξειδωτικών που περιέχονται σε αυτά. Δύο μελέτες ανέφεραν ότι δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους και της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Μία μελέτη ανέφερε ασθενή θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λαχανικών και των συμπτωμάτων κατάθλιψης στους εφήβους, αλλά αρνητική συσχέτιση για τα υπόλοιπα τρόφιμα που μελετήθηκαν. Μία μελέτη προσδιόρισε την συσχέτιση της κατάθλιψης με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (αρνητική αντίστροφη συσχέτιση). Συμπεράσματα: Στην πλειοψηφία των ερευνών που μελετήθηκαν βρέθηκε ότι η κατανάλωση φυτικών τροφίμων και η πρόσληψη των συστατικών τους έχει αρνητική συσχέτιση με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η αυξημένη κατανάλωση των φυτικών τροφίμων θα μπορούσε να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας πρόληψης ή/και μείωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στους εφήβους. Απαιτείται εκτενέστερη έρευνα για την περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και της κατάθλιψης στους εφήβους.el
dc.format.extent166el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΔιατροφήel
dc.subjectΚατάθλιψηel
dc.subjectΦρούταel
dc.subjectΛαχανικάel
dc.subjectΌσπριαel
dc.subjectΔημητριακά ολικής άλεσηςel
dc.subjectΦυτικές ίνεςel
dc.subjectΈφηβοιel
dc.subjectDietel
dc.subjectDepressionel
dc.subjectAdolescentsel
dc.subjectPlant foodsel
dc.titleΚατανάλωση φυτικών τροφίμων και κατάθλιψη στους εφήβους: Συστηματική ανασκόπησηel
dc.title.alternativePlant foods consumption and depression in adolescents: Systematic reviewel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeKornarou, Eleni
dc.contributor.committeeSergentanis, Theodoros N.
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Diet is an important factor that contributes to physical and mental health. Diet rich in plant foods is associated negatively with depression, however more data is needed as far as adolescents are concerned. Aim: The investigation of the correlation between the consumption of plant foods and depression among the adolescents. Materials and Method: A systematic review of 14 articles found in the databases PubMed, Cochrane, Embase, Scopus, Google Scholar for articles published during the last decade was performed from September 2022 to April 2023. Results: Twelve studies reported a negative correlation between symptoms of depression in adolescents and certain plant foods, as well as with the dietary fiber and antioxidants they contain. Two studies did not report a significant correlation between symptoms of depression in adolescents and fruits and vegetables. One study reported a weak positive correlation between consumption of vegetables and symptoms of depression in adolescents, as well as a negative correlation for the other foods examined. One study found a negative reverse correlation of depression with the consumption of fruits and vegetables. Conclusion: In most studies examined it was reported that plant foods and the intake of their components is negatively correlated with symptoms of depression. The increased consumption of plant foods could be a modifiable factor for the prevention or improvement of symptoms of depression in adolescents. Μore extensive research is needed in order to determine the relationship between plant foods and depression.el
dcterms.embargoTerms12 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-10-11T09:38:32Z


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές