Show simple item record

Campylobacter spp. και Αντιμικροβιακή Αντοχή στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείας

dc.contributor.advisorMANDILARA, GEORGIA
dc.contributor.authorΑναστάσιος, Σιντελές
dc.date.accessioned2023-10-20T11:09:04Z
dc.date.available2023-10-20T11:09:04Z
dc.date.issued2023-09-29
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5417
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5254
dc.description.abstractΑν και το πρώτο καμπυλοβακτηρίδιο, το Campylobacter jejuni έκανε την εμφάνισή του γύρω στο 1970, θεωρείται ως αναδυόμενο τροφιμογενές παθογόνο βακτήριο, μιας και αποτελεί την πρώτη αιτία τροφιμογενών λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο. Ανήκει στα ζωονοσογόνα βακτήρια, δηλαδή στα βακτήρια που συναντώνται στα ζώα και προκαλούν λοιμώξεις στους ανθρώπους. Το καμπυλοβακτήριο εμφανίζεται κατά βάση στο κατώτερο γαστρεντερικό σύστημα των πουλερικών. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύονται τα είδη Campylobacter spp, τα οποία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί τροφική ασθένεια στον άνθρωπο. Η εργασία εξετάζει τη βιολογία, την αναπαραγωγή, τις παθογένειες και την επιδημιολογία του μικροβίου αλλά και την αντοχή του στα αντιβιοτικά. Αναλύει επίσης, την παθοφυσιολογία της ασθένειας που προκαλεί, καθώς και τις μεθόδους ανίχνευσης του μικροβίου στα τρόφιμα και στο περιβάλλον. Η πτυχιακή εργασία συζητά επίσης τις μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης της καμπυλοβακτηριδίωσης, που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της υγιεινής των τροφίμων, τη χρήση αντιβιοτικών και τη δημιουργία εμβολίων. Τέλος, η εργασία εξετάζει τη συνέπεια της ασθένειας στη δημόσια υγεία, καθώς και τη σημασία της συνεχούς έρευνας για την αντιμετώπιση αυτού του παθογόνου. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι μέθοδοι πρόληψης της μόλυνσης από Campylobacter, όπως η επιμήκυνση της διαδικασίας μαγειρέματος και η προσοχή στις υγειονομικές συνθήκες κατά την παρασκευή των τροφίμων, αλλά και αναλύονται τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον άνθρωπο αλλά και στα ζώα από αυτό. Τέλος, η πτυχιακή εργασία εξετάζει τη σημασία της γενετικής ανάλυσης στην κατανόηση της επιδημιολογίας και της παθογένειας της καμπυλοβακτηριδίωσης. Η γενετική ανάλυση μπορεί να βοηθήσει στην αναγνώριση των στελεχών του μικροβίου που είναι υπεύθυνα για τις πιο σοβαρές μορφές της νόσου και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων διάγνωσης και θεραπείας. Τέλος, η πτυχιακή εργασία προτείνει περαιτέρω έρευνα στον τομέα της γενετικής ανάλυσης του Campylobacter spp, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης αποτελεσματικών εργαλείων διάγνωσης και θεραπείας της νόσου. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της πρόληψης και της αντιμετώπισης της καμπυλοβακτηριδίωσης και της ενίσχυσης της τροφικής ασφάλειας για το κοινό.el
dc.format.extent115el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectCampylobacterel
dc.subjectΚαμπυλοβακτηριδίωσηel
dc.subjectΠαράγοντες καμπυλοβαλτηριδίωσηςel
dc.subjectΠαράγοντες μολυσματικότηταςel
dc.subjectΕπιδημιολογίαel
dc.subjectΑntibiotic resistanceel
dc.subjectEpidemiologyel
dc.titleCampylobacter spp. και Αντιμικροβιακή Αντοχή στο πλαίσιο της Ενιαίας Υγείαςel
dc.title.alternativeA One Health approach of Campylobacter spp. and antibiotic resistanceel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΒατόπουλος, Αλκιβιάδης
dc.contributor.committeeΓιακκούπη, Παναγιώτα
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedAlthough the first Campylobacter , Campylobacter jejuni appeared around 1970, it is considered as an emerging foodborne pathogen, since it is the first cause of foodborne infections worldwide. It belongs to the zoonotic bacteria and cause infections in humans. Campylobacter occurs primarily in the lower gastrointestinal tract of poultry. This Thesis analyzes the microbiological species of Campylobacter spp, which is an important factor that causes foodborne illness in humans. This Thesis examines the biology, reproduction, pathogenesis, and epidemiology of the microbe as well as its resistance to antibiotics. It also analyzes the pathophysiology of the disease it causes, Campylobacteriosis, as well as the methods of detecting the microbe in food and in the environment. The Thesis also discusses methods of prevention and treatment of Campylobacteriosis, which include improving food hygiene, the use of antibiotics and the development of vaccines. Finally, the Thesis examines the public health impact of the disease, as well as the importance of continued research to address this pathogen. In addition, methods to prevent Campylobacter infection are presented, such as prolonging the cooking process and paying attention to sanitary conditions during food preparation, and the symptoms that appear in humans and animals from it are also analyzed. Finally, the Thesis examines the importance of genetic analysis in understanding the epidemiology and pathogenesis of Campylobacter spp. Genetic analysis can help to identify the strains of the microbe responsible for the most severe forms of the disease and to develop effective tools for diagnosis and treatment. Finally, the Thesis proposes further research in the field of genetic analysis of Campylobacter spp, as well as in the field of developing effective tools for diagnosis and treatment of the disease. This could help improve the prevention and treatment of Campylobacteriosis and enhance food security for the community.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές