Show simple item record

"Shiga Toxin producing E.Coli and Foodborne Infections"

dc.contributor.advisorMandilara, Georgia
dc.contributor.authorΑυγερινίδου, Λιθαρή
dc.date.accessioned2023-10-20T13:07:17Z
dc.date.issued2023-09-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5425
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5262
dc.description.abstractOne of the most important emerging foodborne infections that constitute a major public health problem worldwide, are those caused by strains of the bacterium Escheichia coli that produce Shiga toxins (Stx) (Shiga toxin - producing E.coli- (STEC), the pathogenic action of which is enhanced-determined by additional virulence factors, with the symptomatology of the resulting infection ranging from mild diarrhea to severe and sometimes fatal complications, most notably hemolytic uremic syndrome (HUS), and end-stage renal disease (ESRD). Although cattle and other ruminants are considered the main reservoirs of STEC, strains of STEC have now been isolated from other animals as well. Therefore, the source of contamination extends to a wide range of foods, not only beef products but also fresh produce, water, unpasteurized dairy products, fruits and vegetables, which are contaminated by animal excreta. As modes of transmission of STEC include direct contact with vectors and a variety of environmental exposures, it is necessary to approach the problem from a holistic health perspective that will involves collaboration between scientists from different fields to better understand the different routes of STEC transmission and develop effective control measures to anticipate/treat all potential sources of contamination. The possibility of causing epidemics, the increasing tendency of the prevalence of the disease, the appearance of emerging serotypes, but also the financial burden of managing the disease require an optimal approach and management, with the study and understanding of new epidemiological data, the use of modern diagnostic methods, the continuous and effective surveillance, in order to implement correct prevention and control policies, aiming to minimize the incidence of cases in the future. This review attempts to update and highlight newer data on the epidemiology and disease severity of STEC infection, surveillance methods and modern diagnostic methods, highlighting the need for appropriate control measures to prevent, avoid or at least minimize incidence of similar cases in the future.el
dc.format.extent98el
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectE.coli, Epidemic, Foodborne infections, Shiga toxin (STEC), Reservoirs, Transmission, Diagnosis, Treatment, Surveillance, Preventionel
dc.title"Shiga Toxin producing E.Coli and Foodborne Infections"el
dc.title.alternative"E. Coli που παράγουν Shiga Toxin και Τροφιμογενείς Λοιμώξεις"el
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeePapadogiannakis, Emmanouil
dc.contributor.committeeΚονταρίνη, Μαριέττα
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.masterΔημόσιας Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedΜια από τις σημαντικότερες αναδυόμενες τροφιμογενείς λοιμώξεις που συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας παγκοσμίως , είναι αυτές που οφείλονται σε στελέχη του βακτηρίου Escheichia Coli που παράγουν τοξίνες Shiga (Stx) (Shiga toxin - producing E.Coli- (STEC), η παθογόνος δράση των οποίων ενισχύεται-καθορίζεται από επιπρόσθετους παράγοντες λοιμογονικότητας, με τη συμτωματολογία της προκαλούμενης λοίμωξης να κυμαίνεται από ήπια διάρροια έως σοβαρές και ενίοτε θανατηφόρες επιπλοκές, με κυριότερο το αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (ΗUS), και τη νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESRD). Αν και τα βοοειδή και άλλα μηρυκαστικά θεωρούνται οι κύριες δεξαμενές της STEC, έχουν πλέον απομονωθεί στελέχη STEC και από άλλα ζώα. Ως εκ τούτου, η πηγή μόλυνσης εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, όχι μόνο σε προϊόντα βοείου κρέατος αλλά και σε φρέσκα προϊόντα, νερό, απαστερίωτα γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία μολύνονται από τα εκκρίματα των ζώων. Καθώς οι τρόποι μετάδοσης του STEC περιλαμβάνουν την άμεση επαφή με φορείς και μια ποικιλία εκθέσεων που σχετίζονται με το περιβάλλον, είναι απαραίτητη η προσέγγιση του προβλήματος υπό το πρίσμα της ενιαίας υγείας που θα περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ επιστημόνων από διαφορετικούς τομείς για την καλύτερη κατανόηση των διαφορετικών οδών μετάδοσης STEC και την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων ελέγχου ώστε να προβλεφθούν/ αντιμετωπιστούν όλες οι πιθανές πηγές μόλυνσης. Η δυνατότητα πρόκλησης επιδημιών, η αυξητική τάση επιπολασμού του νοσήματος, η εμφάνιση αναδυόμενων οροτύπων, αλλά και το οικονομικό φορτίο διαχείρισης της νόσου επιτάσσουν τη βέλτιστη προσέγγιση – διαχείριση του, με τη μελέτη και κατανόηση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων, τη χρήση σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης, τη συνεχή και αποτελεσματική επιτήρηση, ώστε να εφαρμοστούν ορθές πολιτικές πρόληψης και ελέγχου, αποσκοπώντας στην ελαχιστοποίηση της επίπτωσης κρουσμάτων στο μέλλον. Η παρούσα ανασκόπηση επιχειρεί να ενημερώσει και να αναδείξει νεότερα δεδομένα ως προς την επιδημιολογία και τη σοβαρότητα της νόσου από λοίμωξη με STEC, τις μεθόδους επιτήρησης και σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα λήψης κατάλληλων μέτρων ελέγχου για την πρόληψη, αποφυγή ή τουλάχιστο την ελαχιστοποίηση της επίπτωσης αντίστοιχων κρουσμάτων στο μέλλον.el
dcterms.embargoTerms6 monthsel
dcterms.embargoLiftDate2024-04-20T13:07:17Z


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές