dc.contributor.advisor | MANDILARA, GEORGIA | |
dc.contributor.author | Αργυρακοπούλου, Βασιλική | |
dc.date.accessioned | 2023-11-29T09:19:30Z | |
dc.date.available | 2023-11-29T09:19:30Z | |
dc.date.issued | 2023-09-28 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/5694 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-5531 | |
dc.description.abstract | Foodborne infections are an important public health problem, causing various challenges
at global level, and they need special attention for safety and the development of public
health. These microorganisms, such as bacteria, viruses and parasites, can transmit a
variety of diseases to humans through food. From food safety and good hygiene practices
in food production and processing, to monitoring epidemiological trends, foodborne
infections require attention and constant awareness. This preface paves the way for an indepth understanding of the subject and the preventive measures required to protect our
health. More specifically, an outbreak of E. coli O157:H7 is usually associated with human
infection through consumption of contaminated food or exposure to a contaminated
environment. This particular strain of E. coli can cause severe diarrhoea, but also more
serious problems such as hemolytic-uremic syndrome (HUS), which affects the kidneys and
blood. Through this case study which case study is a method of research that focuses on a
specific case, event, group or phenomenon, we will understand the importance of
foodborne infections, its spread as well as dealing with outbreaks arising from such events. | el |
dc.format.extent | 79 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Escherichia coli | el |
dc.subject | E.coli | el |
dc.subject | Eντεροβακτήρια | el |
dc.subject | Διάγνωση | el |
dc.subject | Τροφιμογενείς λοιμώξεις | el |
dc.subject | Επιδημιολογία | el |
dc.subject | Foodborne infections | el |
dc.title | Translation and presentation of the case study «Multistate outbreak of E. coli O157:H7 infection» based on a real event that happened in 1994. | el |
dc.title.alternative | Μετάφραση και παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης (case study) « Multistate outbreak of E.coli O157:H7 infection» βασισμένο σε πραγματικό γεγονός που συνέβη το 1994. | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Vatopoulos, Alkiviadis C. | |
dc.contributor.committee | Παναγιωτίδη, Χριστίνα | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.master | Δημόσιας Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | H Escherichia coli είναι ένας μικροοργανισμός που ανήκει στα εντεροβακτήρια που
βρίσκεται συνήθως στο έντερο των ανθρώπων και των ζώων. Είναι, όμως, και ένα
σημαντικό παθογόνο του γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπου. Το
συγκεκριμένο παθογόνο στέλεχος της E. coli O157:H7 αναγνωρίστηκε για πρώτη
φορά ως ανθρώπινο παθογόνο το 1982 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έκτοτε
έχουν αναφερθεί σποραδικές λοιμώξεις και εστίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Η κύρια
δεξαμενή για την Ε.coli Ο157:Η7 είναι τα βοοειδή , ενώ η μόλυνση μπορεί να
πραγματοποιηθεί μέσω μολυσμένου νερού, τρόφιμων και από το ένα άτομο σε άλλο.
Η
Η διάγνωση της μόλυνσης με E. coli O157:H7 πραγματοποιείται με την ανίχνευση του
βακτηρίου στα κόπρανα. Μια μικροβιολογική ανάλυση σε κόπρανα ανθρώπων (με
εργαστηριακές εξετάσεις για την διάγνωση) έδειξε τον ασυνήθιστο αυτό ορότυπο που
εκφράζει το σωματικό (Ο) αντιγόνο 157 και το μαστιγωτό (Η) αντιγόνο 7 που παράγει την
verotoxin ,η οποία μοιάζει με τη shiga toxin και προκαλεί αιμορραγική διάρροια και
αιμορραγικό αιμολυτικό σύνδρομο. H λοίμωξη από εντεροαιμορραγικό κολοβακτηρίδιο
αποτελεί το σπανιότερα δηλούμενο τροφιμογενές νόσημα, καθότι οι ασθενείς που το
παρουσιάζουν δεν απευθύνονται σε νοσοκομεία για την καταγραφή του. Ο συνήθης
ορότυπος, που έχει ενοχοποιηθεί για το μεγαλύτερο ποσοστό επιδημιών διεθνώς, είναι ο
Ο157:Η7, παρόλα αυτά, έχουν προκύψει στο παρελθόν επιδημίες από διαφορετικούς
ορότυπους.
Τέλος, για την ανίχνευση μιας τροφιμογενούς επιδημίας, τα κύρια βήματα που πρέπει να
ακολουθηθούν είναι:
• η επιβεβαίωση της επιδημίας με ταυτόχρονη την εργαστηριακή επιβεβαίωση του
παθογόνου ,
• η καταγραφή των κρουσμάτων και των βασικών χαρακτηριστικών τους,
• η ανεύρεση του αιτιολογικού παράγοντα της επιδημίας,
• η αναχαίτιση της συρροής/επιδημίας,
η πρόληψη εμφάνισης νέων κρουσμάτων καθώς και την αποτροπή παρόμοιας συρροής /
επιδημίας στο μέλλον, με ταυτόχρονη την επισήμανση των συνθηκών που οδήγησαν στην
xii
εμφάνιση της επιδημίας. Επιπροσθέτως, πρέπει να δημιουργηθεί και ο ορισμός
κρούσματος για να εντοπιστεί γρήγορα ο ασθενής και να οδηγηθούμε στις κατάλληλες
ενέργειες.
Το case study ή αλλιώς στα ελληνικά μελέτη περίπτωσης «ασθενών- μαρτύρων», μας
επιτρέπει την έρευνα για την κατανόηση σύνθετων θεμάτων, τα οποία επιτρέπουν σε
έναν ερευνητή να εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η
ερευνητική μέθοδος -μελέτη περίπτωσης- μας επιτρέπει να ερευνήσουμε σύγχρονα
φαινόμενα της πραγματικής ζωής μέσω λεπτομερούς αναλυτικής παραπομπής ενός
περιορισμένου αριθμού γεγονότων ή συνθηκών και των σχέσεών τους. Ενώ, σαν
εκπαιδευτικό υλικό βοηθά στην κατανόηση των θεωρητικών εννοιών και δίνει την
δυνατότητα στους φοιτητές να μπουν στη θέση ενός ερευνητή ή ενός επιστημονικού
φορέα ο οποίος ασχολείται με την δημόσια υγεία για να μπορέσει να κατανοήσει τα
προβλήματα υγείας και την φυσική τους πορεία ,να αξιολογήσει τα μέτρα δημόσιας
υγείας ώστε να μπορέσει να εντοπίσει μια επερχόμενη επιδημία καθώς και να είναι σε
θέση να μπορεί να διερευνήσει μια επιδημία. | el |