dc.contributor.advisor | Τσόγκα, Αρετή | |
dc.contributor.author | Ρέππα, Βασιλική | |
dc.date.accessioned | 2024-06-03T10:07:57Z | |
dc.date.available | 2024-06-03T10:07:57Z | |
dc.date.issued | 2024-05-31 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6822 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6657 | |
dc.description.abstract | Η παχυσαρκία και το υπέρβαρο μαστίζουν όλες τις ηπείρους του κόσμου, όχι μόνο στους
ενήλικες, αλλά και στα παιδιά και στους εφήβους, από όπου ξεκινά και η πανδημία αυτή.
Στην περιοχή της Αμερικανικής ηπείρου, η οποία αποτελείται από διάφορες εθνικότητες
υπάρχει σαφής επιπολασμός, τόσο των λευκών παιδιών, όσο και των Ισπανικής και
Αφρικανικής καταγωγής, με τους δεύτερους να έχουν μεγαλύτερη επιρρέπεια στην
κατανάλωση έτοιμου φαγητού και σακχαρωδών τροφίμων και ποτών.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Ασία, με τον επιπολασμό υπέρβαρου να προτιμά
κυρίως τα αγόρια. Η εξάπλωση των καταστημάτων παροχής γρήγορου φαγητού,
συνδυαστικά με την απότομη βιομηχανοποίηση και αστικοποίηση του πληθυσμού, έχει
δημιουργήσει προβλήματα βάρους και υπέρτασης στο νεαρό πληθυσμό.
Στην Αφρική, παρότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από ένδεια και στέρηση τροφής, υπάρχει
ήδη πρόβλημα διαβήτη στους νέους, λόγω διάφορων πρακτικών που χρησιμοποιούνται για
τη διακοπή του θηλασμού, όπως η προώθηση σακχαρωδών χυμών. Γενικώς, υπερισχύει η
τάση αλλαγής του παραδοσιακού μοντέλου διατροφής με το πιο δυτικότροπο. Σε αυτό
συμβάλλει και η έλλειψη επαρκών μελετών και δράσεων επ’ αυτού.
Στην Ευρώπη, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού, ανθυγιεινών σνακ και σακχαρωδών, δεν
είναι καινούργια. Ένας παράγοντας που επιβαρύνεται, είναι η πυρηνική οικογένεια, η οποία
επηρεάζεται αρνητικά από τις τροφές που προσφέρονται, έξω από την εστία της. Η
παγκοσμιοποίηση έχει διαβρώσει απλές, αλλά σημαντικές συνήθειες, όπως το κοινό γεύμα
στην οικογένεια. Φυσικά, σε επίπεδο δράσεων και πολιτικών, υπάρχει μεγαλύτερη
αφύπνιση.
Στην Ωκεανία, υπάρχει επίσης απόκλιση από τις συνιστώμενες οδηγίες για σωστή
διατροφή από παιδιά και εφήβους. Σε αυτό συμβάλει και η δομή της οικογένειας, όπως οι
ώρες εργασίας των γονέων, η προσβασιμότητα του έτοιμου φαγητού, ακόμα και κοντά στα
σχολεία, η πρακτική της διαφήμισης του γρήγορου φαγητού και η συνήθεια πολλών νέων
να εργάζονται σε τέτοια καταστήματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αυξημένο
βάρος στην ενηλικίωση, παρομοίως με την Αμερικάνική ήπειρο. | el |
dc.format.extent | 104 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Παχυσαρκία | el |
dc.subject | Σάκχαρα | el |
dc.subject | Λίπος | el |
dc.subject | Νάτριο | el |
dc.subject | Παιδιά | el |
dc.subject | Έφηβοι | el |
dc.subject | Διατροφή | el |
dc.subject | Junk Food | el |
dc.subject | Obesity | el |
dc.subject | Overweight | el |
dc.subject | Sugars | el |
dc.subject | Fat | el |
dc.subject | Sodium | el |
dc.subject | Children | el |
dc.subject | Teenagers | el |
dc.subject | Diet | el |
dc.subject | Fast/Prepared Food | el |
dc.subject | Γρήγορο Φαγητό | el |
dc.subject | Έτοιμο φαγητό | el |
dc.subject | Fast Food | el |
dc.subject | Prepared food | el |
dc.title | Η Κατανάλωση Έτοιμων Τροφών Και Προϊόντων Πλούσιων Σε Ζάχαρη Και Λίπος Σε Σχέση Με Την Παιδική Και Εφηβική Παχυσαρκία | el |
dc.title.alternative | The consumption of ready-made foods and products rich in sugar and fat in relation to childhood and adolescent obesity | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Vassilakou, Nair Tonia | |
dc.contributor.committee | Σίμου, Ευστρατία | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.master | Δημόσιας Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | Obesity and overweight infests all continents of the world, not only in adults, but also in
children and adolescents, from where this pandemic begins.
In the region of the American continent, which is made up of various nationalities, there is a
clear prevalence of both white children and those of Hispanic and African descent, with the
latter having a greater tendency to consume ready-made food and sugary foods and drinks.
A similar situation prevails in Asia, with the prevalence of overweight mainly prefering boys.
The spread of fast food outlets, combined with the rapid industrialization and urbanization
of the population, has created weight and hypertension problems in the young population.
In Africa, although the region is characterized by poverty and food deprivation, there is
already a problem of diabetes in young people, due to various practices used to stop
breastfeeding, such as the promotion of sugary juices. In general, there is a tendency to
change the traditional model of nutrition to the more westernized one. The lack of sufficient
studies and actions on this, also contributes to this.
In Europe, the consumption of fast food, unhealthy snacks and sugary foods is not new. An
aggravating factor is the nuclear family, which is negatively affected by the foods offered
outside its hearth. Globalization has eroded simple but important habits, such as the family
meal. Of course, at the level of actions and policies, there is a greater awakening.
In Oceania, there is also deviation from recommended dietary guidelines for children and
adolescents. The structure of the family also contributes to this, such as the working hours
of parents, the accessibility of ready-made food, even near schools, the practice of
advertising fast food and the habit of many young people to work in such stores, creating the
conditions for increased weight in adulthood, similarly to the Americans. | el |