dc.contributor.advisor | DIAMANTI, ATHINA | |
dc.contributor.author | Παπαδοπούλου, Θεοπίστη | |
dc.date.accessioned | 2025-01-15T07:36:18Z | |
dc.date.available | 2025-01-15T07:36:18Z | |
dc.date.issued | 2025-01 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8256 | |
dc.description | Η παρούσα εργασία έχει ήδη δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό | el |
dc.description.abstract | Introduction: The increasing adoption of strict vegetarian (vegan) diets during pregnancy has raised concerns about their effects on maternal and neonatal outcomes. This systematic review and meta-analysis aimed to assess the impact of strict vegetarian diets on key pregnancy outcomes, including neonatal birth weight, small-for-gestational-age (SGA) infants, gestational diabetes mellitus (GDM), hypertensive disorders, and gestational weight gain (GWG).
Methods: A comprehensive literature search across multiple databases yielded eight studies from various countries, involving a total of 72,284 participants. Primary outcomes included neonatal birth weight, SGA, preterm birth, GDM, and maternal hypertensive disorders.
Results: The meta-analysis found that strict vegetarian diets were significantly associated with an increased risk of delivering SGA infants, with a pooled odds ratio (OR) of 2.71 (95% confidence interval [CI]: 1.24 to 5.95; p = 0.01). Additionally, infants born to strict vegetarian mothers had lower birth weights, with some studies reporting a mean difference of 240g compared to omnivores. For GDM, no significant differences were found between strict vegetarians and omnivores, with a pooled OR of 0.64 (95% CI: 0.37 to 1.11; p = 0.11). While vegans showed lower gestational weight gain and reduced risk of excessive weight gain, there was considerable heterogeneity in results regarding hypertensive disorders and preterm birth.
Conclusions: Strict vegetarian diets during pregnancy are associated with an increased risk of SGA infants and lower birth weights. To mitigate these risks, specific dietary guidelines emphasizing adequate intake of critical nutrients such as vitamin B12, iron, omega-3 fatty acids, and iodine should be developed. Supplementation and tailored dietary counseling, incorporating fortified foods and plant-based sources like legumes, nuts, seeds, and algae-derived omega-3, are essential to ensure maternal and neonatal health. Further research is necessary to refine these guidelines and explore their impact on diverse populations. | el |
dc.format.extent | 55 | el |
dc.language.iso | en | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Strict vegetarian diet | el |
dc.subject | Pregnancy outcomes | el |
dc.subject | Small-for-gestational-age | el |
dc.subject | Gestational diabetes mellitus | el |
dc.subject | Birth weight | el |
dc.title | Strict vegetarian diet and pregnancy outcomes: A systematic review and meta-analysis | el |
dc.title.alternative | Αυστηρή χορτοφαγική διατροφή και εκβάσεις εγκυμοσύνης: Συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Παλάσκα, Ερμιόνη | |
dc.contributor.committee | SARANTAKI, ANTIGONI | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Μαιευτικής | el |
dc.contributor.master | Προηγμένη και Τεκμηριωμένη Μαιευτική Φροντίδα | el |
dc.description.abstracttranslated | Εισαγωγή: Η αυξανόμενη υιοθέτηση αυστηρά χορτοφαγικών (vegan) διατροφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις μητρικές και νεογνικές εκβάσεις. Αυτή η συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αυστηρά χορτοφαγικών διατροφών σε βασικές εκβάσεις της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του βάρους γέννησης του νεογνού, των μικρών για την ηλικία κύησης (SGA) νεογνών, του σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM), των υπερτασικών διαταραχών της μητέρας και της αύξησης του βάρους κύησης (GWG).
Μέθοδοι: Μια ολοκληρωμένη βιβλιογραφική αναζήτηση σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων οδήγησε σε οκτώ μελέτες από διάφορες χώρες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 72.284 συμμετέχοντες. Τα πρωτογενή αποτελέσματα περιλάμβαναν το βάρος του νεογνού κατά την γέννηση, τα μικρά για την ηλικία κύησης νεογνά (SGA), τον πρόωρο τοκετό, τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM) και τις υπερτασικές διαταραχές της μητέρας.
Αποτελέσματα: Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο γέννησης μικρών για την ηλικία κύησης νεογνών (SGA), με συνολικό λόγο πιθανοτήτων (OR) 2,71 (95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 1,24 έως 5,95, p = 0,01). Επιπλέον, τα νεογνά που γεννήθηκαν από μητέρες αυστηρά χορτοφάγους είχαν χαμηλότερο βάρος γέννησης, με ορισμένες μελέτες να αναφέρουν μια μέση διαφορά 240 g σε σύγκριση με τις παμφάγες. Για το σακχαρώδη διαβήτη κύησης (GDM), δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των αυστηρά χορτοφάγων και των παμφάγων, με ένα συγκεντρωτικό OR 0,64 (95% CI: 0,37 έως 1,11; p = 0,11). Ενώ οι αυστηρά χορτοφάγοι έδειξαν χαμηλότερη αύξηση βάρους κατά την κύηση και μειωμένο κίνδυνο υπερβολικής αύξησης βάρους, υπήρξε σημαντική ετερογένεια στα αποτελέσματα σχετικά με τις υπερτασικές διαταραχές και τον πρόωρο τοκετό.
Συμπεράσματα: Οι αυστηρές χορτοφαγικές δίαιτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μικρών για την ηλικία κύησης (SGA) νεογνών και νεογνών χαμηλού βάρους γέννησης (LBW). Για να μετριαστούν αυτοί οι κίνδυνοι, θα πρέπει να αναπτυχθούν ειδικές διατροφικές οδηγίες που να δίνουν έμφαση στην επαρκή πρόσληψη κρίσιμων θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το ιώδιο. Η χορήγηση συμπληρωμάτων και η παροχή εξατομικευμένης διατροφικής συμβουλευτικής, που να ενσωματώνει εμπλουτισμένα τρόφιμα και τρόφιμα από φυτικές πηγές όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προερχόμενα από φύκια, είναι απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας της μητέρας και του νεογνού. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να βελτιωθούν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές και να διερευνηθούν οι επιπτώσεις τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς. | el |