Show simple item record

Σύγχρονη διατροφική αγωγή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

dc.contributor.advisorΤσόγκα, Αρετή
dc.contributor.authorΠασσιά, Θεοδώρα
dc.date.accessioned2025-03-07T08:53:50Z
dc.date.available2025-03-07T08:53:50Z
dc.date.issued2025-02-27
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8626
dc.description.abstractΗ υγεία του ανθρώπου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, με τη διατροφή να παίζει καθοριστικό ρόλο. Για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού, είναι απαραίτητη η επαρκής λήψη θρεπτικών στοιχείων. Από την αρχαιότητα έχει αναγνωριστεί η σχέση ανάμεσα στην καλή διατροφή και την υγεία. Στη σημερινή εποχή, όμως, το θέμα της ανθυγιεινής διατροφής προκαλεί ανησυχία. Το πρόβλημα είναι διπλό: αφενός στις τριτοκοσμικές χώρες συνεχίζουν να υπάρχουν συνθήκες πείνας και φτώχειας, αφετέρου στις ανεπτυγμένες χώρες, παρά την αφθονία, η υπερβολική ή λανθασμένη κατανάλωση τροφής μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους. Τόσο η έλλειψη όσο και η υπερβολή στη λήψη θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες, καθώς οι ζωτικές λειτουργίες του σώματος δυσλειτουργούν χωρίς την απαραίτητη θρέψη. Η μακροχρόνια έλλειψη θρεπτικών συστατικών ονομάζεται υποσιτισμός, ενώ η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Στην Ελλάδα παρατηρείται μια απομάκρυνση από τη Μεσογειακή διατροφή, κυρίως λόγω της υιοθέτησης δυτικών προτύπων που αλλάζουν τις διατροφικές συνήθειες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διατροφή των παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς σε αυτή τη φάση διαμορφώνονται οι διατροφικές τους συνήθειες και οι αντιλήψεις. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες στην προσχολική ηλικία έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στην υγεία και στο προσδόκιμο ζωής των ενηλίκων. Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα επιχειρηθεί μία αποτύπωση των μεθόδων που μπορούν να ακολουθηθούν στα παιδιά προσχολικής ηλικίας ώστε αυτά να εισαχθούν στα υγιεινά διατροφικά πρότυπα και μακροπρόθεσμα να τα ακολουθήσουν.el
dc.format.extent67el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el*
dc.subjectΔιατροφή παιδιώνel
dc.subjectΠροσχολική ηλικίαel
dc.subjectΜεσογειακή διατροφήel
dc.subjectΔιατροφική αγωγήel
dc.subjectPreschool childrenel
dc.subjectNutritionel
dc.subjectEating habitsel
dc.titleΣύγχρονη διατροφική αγωγή στα παιδιά προσχολικής ηλικίαςel
dc.title.alternativeModern Nutritional Education for Preschool-Aged Childrenel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΣκαναβή, Κωνσταντίνα
dc.contributor.committeeΘεοδούλου, Ιωάννης
dc.contributor.facultyΣχολή Δημόσιας Υγείαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείαςel
dc.contributor.masterΠεριβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείαςel
dc.description.abstracttranslatedHuman health is influenced by many factors, with diet playing a crucial role. For the proper functioning and development of the body, sufficient intake of nutrients is essential. The relationship between good nutrition and health has been recognized since antiquity. However, in today's era, the issue of unhealthy eating habits is a growing concern. The problem is twofold: on the one hand, hunger and poverty continue to exist in third-world countries, while on the other hand, in developed countries, despite the abundance, excessive or improper food consumption can lead to death. Both the lack and excess of nutrient intake can cause diseases, as vital body functions are disrupted without the necessary nutrition. Long-term nutrient deficiency is called malnutrition, while excessive energy consumption can lead to conditions such as obesity and diabetes. In Greece, there is a shift away from the Mediterranean diet, mainly due to the adoption of Western habits that alter dietary patterns. Special attention should be given to the diet of preschool-aged children, as this is the phase during which their dietary habits and perceptions are shaped. Moreover, the eating habits formed during preschool years have a long-term impact on adult health and life expectancy. This dissertation will attempt to outline the methods that can be followed to introduce preschool children to healthy eating habits, with the aim of them adopting these patterns in the long term.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές