dc.contributor.advisor | Τσόγκα, Αρετή | |
dc.contributor.author | Γκανία, Χριστίνα | |
dc.date.accessioned | 2025-03-07T08:57:18Z | |
dc.date.available | 2025-03-07T08:57:18Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/8627 | |
dc.description.abstract | Η κεντρική ιδέα της εργασίας πραγματεύεται τη σχέση του εντερικού μικροβιώματος και της διατροφικής υγείας σε ένα ενδεδειγμένο πλαίσιο με κανονιστικούς όρους. Αναλύεται η φύση του εντερικού μικροβιώματος γύρω από τις προϋποθέσεις και τους όρους ανάπτυξής του. Ερευνάται, ένας νέος απαιτητικός ρόλος του σύγχρονου προτύπου διατροφής, όπου θα διευκολύνει άτομα και κοινότητες στο να βελτιώσουν την υγεία τους. Πραγματοποιείται βιβλιογραφική έρευνα γύρω από το εντερικό μικροβίωμα, τα διατροφικά πρότυπα και την υγεία στα διάφορα πεδία τα οποία εμπίπτουν, ενώ γίνεται επισκόπηση των πηγών και των προσεγγίσεων από την περιβαλλοντική επιστήμη επιχειρώντας να δώσει επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις στο ζήτημα της καλής διατροφής και τις προεκτάσεις της. Τα ερευνητικά ερωτήματα στον αρχικό προβληματισμό επιδιώκουν να εξετάσουν τα κριτήρια ανάπτυξης των διατροφικών προτύπων μιας σύγχρονης υγιεινής διατροφής. Η πρωτοτυπία της ερευνητικής πρότασης επιβεβαιώνεται στην αναζήτηση των όρων με τους οποίους το μικροβίωμα του εντέρου εμπλέκεται στη θωράκιση της υγείας του ατόμου, καθώς αναδεικνύονται η διαλειμματική νηστεία, η μεσογειακή και η χορτοφαγική διατροφή ως ενδεδειγμένοι τύποι διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό, απέναντι σε δυσάρεστες συνέπειες, όπως διαταραχές, πόνος ή κακή διάθεση, αλλά και χρόνια νοσήματα. | el |
dc.format.extent | 78 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Εντερικό μικροβίωμα | el |
dc.subject | Διατροφικά πρότυπα | el |
dc.subject | Υγεία | el |
dc.subject | Καλή διατροφή | el |
dc.subject | Gut microbiome | el |
dc.subject | Dietary patterns | el |
dc.subject | Health education | el |
dc.subject | Good nutrition | el |
dc.title | Εντερικό μικροβίωμα, διατροφικά πρότυπα και υγεία | el |
dc.title.alternative | Gut microbiome, dietary patterns and health | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Σκαναβή, Κωνσταντίνα | |
dc.contributor.committee | Θεοδούλου, Ιωάννης | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Δημόσιας Υγείας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας | el |
dc.contributor.master | Περιβαλλοντική Επικοινωνία και Προαγωγή Υγείας | el |
dc.description.abstracttranslated | The main idea of the paper deals with the relationship between the gut microbiome and nutritional health in an appropriate framework in normative terms. The nature of the gut microbiome is analysed around its conditions and conditions of development. A new demanding role of the modern dietary pattern is explored, where it will facilitate individuals and communities in improving their health. A literature survey is carried out on the gut microbiome, dietary patterns and health in the various fields in which they
fall, and a review of sources and approaches from environmental science is undertaken in an attempt to provide scientifically informed positions on the issue of good nutrition and its implications. The research questions in the initial reflection seek to examine the criteria for developing the nutritional standards of a modern healthy diet. The originality of the research proposal is confirmed in the search for the terms in which the gut microbiome is involved in the protection of the health of the individual, as intermittent fasting, Mediterranean and vegetarian diets are highlighted as appropriate types of diet for the human body, against unpleasant consequences such as disorders, pain or bad mood, and chronic diseases. | el |