Browsing by Keywords "Φασματοσκοπία"
Now showing items 3-9 of 9
-
Εφαρμογή μη τοξικών χρωστικών σε γραμμικά ινοποιήσιμα πολυμερή
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2023-10-11)Οι φυσικές χρωστικές, ως τα πρώτα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιστορία, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η ανάπτυξη, τόσο των φυσικών, όσο και των ... -
Η νοθεία των τροφίμων, μελέτη περίπτωσης: η νοθεία του ελαιολάδου – Μοντέλο προσδιορισμού βέλτιστου τρόπου ανάμιξης ποσοτήτων ελαιολάδου
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-20)Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν το οποίο λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους από τους καρπούς (δρύπες) της ελιάς (OleaeuropeaL). Η ιστορία της παραγωγής και κατανάλωσης του χάνεται στο βάθος του χρόνου με τους ... -
Μελέτη και ταυτοποίηση της χρωστικής ριζάρι με χρήση υπέρυθρης φασματοσκοπίας FTIR
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-04)Το ριζάρι ή αλιζάρι ή και μπογιά (Rubia tinctorum) είναι αυτοφυής θάμνος που φύεται στη νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Το επίσημο όνομά του είναι ερυθρόδανο το βαφικό ή ρούβια η βαφική (Rubia tinctorum). Το ριζάρι ... -
Μελέτη μεταβολικού αποτυπώματος μητρικού γάλακτος με φασματοσκοπία NMR και πολυμεταβλητή στατιστική ανάλυση
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-25)Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο και μεταβλητό βιολογικό υγρό και έχει μεγάλη θρεπτική και ανοσολογική αξία για το νεογνό. Ειδικότερα το πρωτόγαλα έχει κυρίως ανοσολογικό ρόλο προστατεύοντας το βρέφος, ... -
Μελέτη υποβάθμισης εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων με χρήση φασματομετρικών, φασματοσκοπικών και χρωματομετρικών μεθόδων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-17)Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη μετά την Ισπανία και την Ιταλία στην παραγωγή παρθένου ελαιολάδου στην Ευρώπη και τo ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα και γεύση. Χάρη στην αφθονία, τη γεύση ... -
Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης για το γεωγραφικό προσδιορισμό της προέλευσης των οίνων
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2022-07)Ο οίνος, είναι ίσως το πιο γνωστό, ευρείας κατανάλωσης προϊόν ζύμωσης που καταναλώνεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Τα ποτά είναι εμπορικά προϊόντα και η παραγωγή τους εξελίσσεται συνεχώς, με τη βιομηχανία τροφίμων ... -
Φασματοσκοπία διάχυτης ανάκλασης για την ανάλυση θρεπτικών συστατικών του εδάφους
(Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2024-03)Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήθηκαν δεκαπέντε (15) δείγματα χώματος, τα οποία περιείχαν διαφορετικές συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών, με τη φασματοσκοπική μέθοδο της φασματοσκοπίας διάχυτης ανάκλασης, σε ένα ...