Εμβιομηχανικές μεταβολές της βάδισης, κατά τα στάδια της ανάπτυξης, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση
Biomechanical changes of gait in stages of development in children with celebral palsy

Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κόκκοτα, Ηλέκτρα
Χατζηγαβριήλ, Δέσποινα
Ημερομηνία
2021-09-27Επιβλέπων
Μπακαλίδου, ΔάφνηΓκρίμας, Γεώργιος
Λέξεις-κλειδιά
Εγκεφαλική παράλυση ; Βάδιση ; Eμβιομηχανικές μεταβολέςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η Εγκεφαλική Παράλυση (ΕΠ) είναι πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) στην οποία τα παιδιά παρουσιάζουν έλλειμμα κινητικού ελέγχου και διαταραχή στη στάση και την κίνηση εξαιτίας βλάβης ή δυσλειτουργίας στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η βάδιση ως εγγενώς ασταθής δραστηριότητα, με υψηλή απαίτηση νευρωνικού ελέγχου, διαφέρει μεταξύ των παιδιών με ΕΠ. Κατά την ανάπτυξη των παιδιών, η βάδισή τους αναλύεται με γνώμονα την παρατήρηση και τη μέτρηση των σχετικών συστατικών στοιχείων του κύκλου βάδισης παρέχοντας βοήθεια στους κλινικούς ιατρούς και θεραπευτές για την καλύτερη κατανόηση των ελλειμμάτων και τον καταλληλότερο σχεδιασμό θεραπείας.
Σκοπός: αυτή η συστηματική ανασκόπηση στοχεύει στη διερεύνηση των χαρακτηριστικών της βάδισης παιδιών με ΕΠ, στη σύγκριση αυτών με παιδιά τυπικής ανάπτυξης (TD) και στην ανάδειξη θεραπευτικών παρεμβάσεων για την εκπαίδευση και τη βελτίωση του προτύπου βάδισης.
Μεθοδολογία: Διερευνήθηκαν 4 διαδικτυακές βάσεις δεδομένων (PubMed, Science Direct, Physiotherapy Evidence Database Pedro και Google Scholar) ακολουθώντας τις οδηγίες των Προτιμώμενων Στοιχείων Αναφοράς για Συστηματικές Ανασκοπήσεις (κριτικές) και Μετα – Αναλύσεις. Τα κριτήρια εισαγωγής αφορούσαν τις μελέτες που επικεντρώθηκαν κυρίως σε παιδιά με ΕΠ ηλικίας μέχρι 12 ετών, που περιείχαν αξιολόγηση της βάδισης (κινηματικές, κινητικές, καθώς και χωροχρονικές παραμέτρους) και δημοσιεύτηκαν μετά το 2010 και μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.
Συμπεράσματα: Η κινητική δυσλειτουργία αυξάνεται με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του παιδιού. Η φυσικοθεραπεία ελαχιστοποιεί τα μυοσκελετικά προβλήματα που ίσως ενταθούν στο τέλος της παιδικής ηλικίας και την εφηβεία. Οι φυσικοθεραπευτικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν το πρότυπο βάδισης αφορούν τη ρομποτική βάδιση (πλατφόρμα CPWalker και ορθωτική συσκευή βάδισης Lokomat) και τη θεραπεία μετά από ενέσεις αλλαντικής τοξίνης τύπου Α (BTX - A). Τα αποτελέσματα των κνημοποδικών ναρθήκων σε παιδιά με CP ποικίλουν, με τα περισσότερα να αναδεικνύουν βελτίωση των χωροχρονικών παραμέτρων.