dc.contributor.advisor | Καρίκας, Γεώργιος-Αλβέρτος | |
dc.contributor.author | Γαλανός, Ευάγγελος | |
dc.date.accessioned | 2021-02-01T10:15:54Z | |
dc.date.available | 2021-02-01T10:15:54Z | |
dc.date.issued | 2021-01-29 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/170 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-21 | |
dc.description.abstract | Εισαγωγή: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια κατηγορία διατροφικών προϊόντων τα οποία δεν αντικαθιστούν αλλά εμπλουτίζουν τη συνήθη δίαιτα των ατόμων που τα καταναλώνουν. Τα λειτουργικά τρόφιμα χαρακτηρίζονται με τον όρο αυτό επειδή παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλές επιδράσεις στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού. Περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση από μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά αλλά και άλλες ευεργετικές ουσίες, μεμονωμένες ή σε συνδυασμό. Τα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται στο εμπόριο σε δοσομετρικές μορφές για την ευκολότερη λήψη τους όπως για παράδειγμα σε κάψουλες, δισκία, κόνις, κλπ.
Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η διερεύνηση της χρήσης των συμπληρωμάτων διατροφής αλλά και των λειτουργικών τροφίμων, εξετάζοντας τα νομικά πλαίσια, τις σημαντικότερες βιοδραστικές ουσίες από τις οποίες αποτελούνται, καθώς και τις φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα .
Συμπεράσματα: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια κατηγορία προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλες δυνατότητες και οφέλη για την υγεία των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η πιθανότητα για εμφάνιση παρενεργειών και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη τόσο η θέσπιση νομοθετικών πλαισίων όσο και η πληροφόρηση των καταναλωτών και των επαγγελματιών υγείας για την σωστή χρήση τους. | el |
dc.format.extent | 65 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Συμπληρώματα διατροφής | |
dc.subject | Λειτουργικά τρόφιμα | |
dc.subject | Νομικό πλαίσιο | |
dc.subject | Βιοδραστικά συστατικά | |
dc.subject | Φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις | |
dc.title | Συμπληρώματα διατροφής/λειτουργικά τρόφιμα: χημικές κατηγορίες βιοδραστικών συστατικών, φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, νομοθετικό πλαίσιο κυκλοφορίας. Προτάσεις. | el |
dc.title.alternative | Dietary supplements/functional foods: bioactive constituents, drug interactions, present legislation and new proposals. | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Τράπαλη, Μαρία | |
dc.contributor.committee | Καρκαλούσος, Πέτρος | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.contributor.master | Βιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωση | el |
dc.description.abstracttranslated | Introduction: Food supplements are a category of foods that does not aim in substituting conventional foods but instead to enrich the regular diet of the consumers. On the other hand, a functional food is a food that contains all the necessary nutrients and provide many benefits to human physiology. They contain a great concentration of micro- and macro- nutrients but also a great number of substances individually or in combination. Food supplements are usually commercially available in forms that facilitate dosing such as capsules, tablets, powder etc
Aim: the aim of this thesis is to investigate the use of food supplements and functional foods by examining the legal framework, the most important chemically active substances that they contain and the drug interactions with the prescribed drugs.
Conclusions: Food supplements are a category of foods that have great potential to benefit consumer’s health. However, there is always a possibility of adverse effects and for this reason it is of great importance to enact a legal framework and to inform consumers but also healthcare professionals to properly use them. | el |