dc.contributor.advisor | Τράπαλη, Μαρία | |
dc.contributor.author | Παπαδημητράκη, Βασιλική | |
dc.date.accessioned | 2022-08-06T03:44:24Z | |
dc.date.available | 2022-08-06T03:44:24Z | |
dc.date.issued | 2022-07-29 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/2762 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2602 | |
dc.description.abstract | Ο καρκίνος αποτελεί τη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ οι διατροφικές συνήθειες
φαίνεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξής του. Στα πρώτα
χρόνια της έρευνας των διατροφικών προτύπων, λίγες ουσιαστικές συσχετίσεις με τον
καρκίνο παρατηρήθηκαν σε επιδημιολογικές μελέτες, ενώ η ανάπτυξη του καρκίνου
περιλαμβάνει μεταλλάξεις γονιδιώματος που προέρχονται τόσο από ογκογονίδια όσο και
ογκοκατασταλτικά γονίδια. Σε αυτό το δυναμικό πλαίσιο, ένας μικρός αριθμός
χαρακτηριστικών μοιράζονται οι περισσότεροι (και ίσως όλοι) τύποι ανθρώπινου
καρκίνου. Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση των
τροφίμων που προκαλούν καρκίνο. Παρόλο που η επιδημιολογική βιβλιογραφία είναι
κορεσμένη με μελέτες για τα διατροφικά πρότυπα και τον καρκίνο, και νέα διατροφικά
πρότυπα αναπτύσσονται γρήγορα, παραμένουν μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το εάν
είναι δυνατόν να προτείνεται ένα συνολικό «υγιεινό» διατροφικό πρότυπο για την
πρόληψη του καρκίνου. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα της έρευνας για τους υδατάνθρακες
και τον κίνδυνο καρκίνου αναγνωρίζει τώρα τις διαιτητικές ίνες ως πιθανό προστατευτικό
παράγοντα έναντι της καρκινογένεσης του παχέος εντέρου, ενώ υπάρχει επείγουσα
ανάγκη για πρόσθετες προοπτικές μελέτες, ιδιαίτερα για τύπους καρκίνου εκτός από το
καρκίνο του παχέος εντέρου και για την τριτογενή πρόληψη του καρκίνου. Τα τρέχοντα
επιστημονικά στοιχεία επισημαίνουν τα τρόφιμα και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά
ως κρίσιμους παράγοντες για την ανάπτυξη όγκου του μαστού, ενώ είναι απαραίτητο να
σημειωθεί ότι το φαγητό δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρηθεί απλό και παθητικό
καύσιμο των μηχανημάτων ανθρώπινης υγείας. | el |
dc.format.extent | 71 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Τρόφιμα | el |
dc.subject | Καρκίνος | el |
dc.title | Τα τρόφιμα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο | el |
dc.title.alternative | The foods that can potentially cause cancer | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | KARKALOUSOS, PETROS | |
dc.contributor.committee | Fountzoula, Christina | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | Cancer is the leading cause of death worldwide, and eating habits appear to play an important role in the risk of developing it. In the early years of research into dietary patterns,
few significant correlations with cancer were observed in epidemiological studies, and cancer development involves genome mutations derived from both oncogenes and tumor suppressor genes. In this dynamic context, most (and perhaps all) types of human cancershare a small number of characteristics. The aim of this study is to review the literature on foods
that cause cancer. Although the epidemiological literature is saturated with studies on di etary patterns and cancer, and new dietary patterns are evolving rapidly, big questions re main as to whether a comprehensive "healthy" dietary model for cancer prevention can be proposed. At the same time, the majority of research on carbohydrates and cancer risk now
recognizes dietary fiber as a potential protective factor against colon carcinogenesis, and there is an urgent need for additional prospective studies, especially for types of cancer other than colorectal cancer. for tertiary cancer prevention. Current scientific evidence identifies foods and specific nutrients as critical factors for breast tumor growth, and it is
important to note that food is not and cannot be considered a simple and passive fuel for
human health machinery. | el |