dc.contributor.advisor | Τράπαλη, Μαρία | |
dc.contributor.author | Παπουνίδης, Λουκάς | |
dc.date.accessioned | 2022-10-10T07:16:55Z | |
dc.date.available | 2022-10-10T07:16:55Z | |
dc.date.issued | 2022-10-07 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/3022 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-2862 | |
dc.description.abstract | Στην παρούσα διπλωματική εργασία θίγεται η εφαρμογή των μελισσοκομικών προϊόντων στον Τομέα Υγείας. Συγκεκριμένα, αναλύεται η χημική σύσταση καθενός από τα οκτώ συνολικά προϊόντα της μελισσοκομίας που είναι το μέλι, το δηλητήριο της μέλισσας, η πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, ο γόνος των κηφήνων, η γύρη των μελισσών, το ψωμί των μελισσών και το κερί της μέλισσας. Κάθε μελισσοκομικό προϊόν έχει την δική του χημική σύσταση η οποία ποικίλει από παραγωγό σε παραγωγό. Κάποια από αυτά τα μελισσοκομικά προϊόντα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλούς αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική αλλά μέχρι σήμερα έρευνες έχουν αποδείξει για πολλές άλλες θεραπευτικές ιδιότητες των προϊόντων αυτών που δεν ήταν γνώστες. Έχουν ανακαλυφθεί και θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων ακόμη και ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου και επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες ώστε να ανακαλυφθούν και άλλα μυστικά που κρύβονται πίσω από τις θεραπευτικές ιδιότητες των μελισσοκομικών προϊόντων. Επιπλέον, έχουν ανακαλυφθεί και θεραπευτικές επιδράσεις των μελισσοκομικών προϊόντων έναντι της νόσου COVID-19 που έχει επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια υγεία. Στο τέλος της εργασίας βγαίνει το συμπέρασμα πως τα μελισσοκομικά προϊόντα αποδεικνύονται ως ένα από τα πολυτιμότερα φάρμακα που μπορεί να προσφέρει η φύση δείχνοντας το πόσο μεγάλη αξία έχουν τα φυσικά φαρμακευτικά μελισσοκομικά προϊόντα, αλλά και πόσο σημαντικό ρόλο έχει η επιστήμη της μελισσοκομίας στην ανθρώπινη υγεία. | el |
dc.format.extent | 71 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Μελισσοκομία | el |
dc.subject | Μέλισσα | el |
dc.subject | Μέλι | el |
dc.subject | Δηλητήριο της μέλισσας | el |
dc.subject | Πρόπολη | el |
dc.subject | Βασιλικός πολτός | el |
dc.subject | Γόνος των κηφήνων | el |
dc.subject | Γύρη των μελισσών | el |
dc.subject | Ψωμί των μελισσών | el |
dc.subject | Κερί της μέλισσας | el |
dc.title | Η εφαρμογή μελισσοκομικών προϊόντων στον Τομέα Υγείας | el |
dc.title.alternative | The application of honeybee products in the Health Sector | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Καρκαλούσος, Πέτρος | |
dc.contributor.committee | Fountzoula, Christina | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | This graduate thesis addresses the application of bee products in the Health Sector. Specif-ically, the chemical composition of each of the eight total products of beekeeping, which are honey, bee venom, propolis, royal jelly, drone brood, bee pollen, bee bread and bees-wax, is analyzed. Each beekeeping product has its own chemical composition which varies from producer to producer. Some of these bee products have been used for centuries in traditional medicine, but up to day research has demonstrated many other medicinal prop-erties of these products that were not known. Therapeutic properties of bee products have been discovered even against various types of cancer and scientists are continuing their research to discover other secrets behind the therapeutic properties of bee products. In addition, therapeutic effects of bee products have also been discovered against COVID-19 disease which has significantly affected global health. At the end of the thesis, it is con-cluded that bee products are proven to be one of the most valuable medicines that nature can offer thus proving the great value of natural pharmaceutical bee products, but also the significant role of the science of beekeeping in human health. | el |