Η επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής στη φυσική πορεία της νόσου Πάρκινσον
The effect of administration of food supplements in natural course in Parkinson's disease
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κεσίδου, Λυδία
Ημερομηνία
2022-11-29Επιβλέπων
Τσόγκα, ΑρετήΛέξεις-κλειδιά
Νόσος Πάρκινσον ; Λειτουργικά τρόφιμα ; Προβιοτικά ; Πρεβιοτικά ; Συμπληρώματα διατροφήςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η ΝΠ έχει περιγραφεί ως μια πολυπαραγοντική νευροεκφυλιστική διαταραχή και εκφράζεται μέσω διαφόρων συμπτωμάτων εξαιτίας του ντοπαμινεργικού νευρωνικού κυτταρικού θανάτου στη φαιά ουσία. Η ΝΠ δεν θεραπεύεται, ωστόσο χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας στοχεύει αποκλειστικά να κατευνάσει τα συμπτώματα που δημιουργούνται. Στη ΝΠ, ορισμένες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να βοηθήσουν στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ άλλες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο δράσης των φαρμάκων. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με ΝΠ λαμβάνοντας
συμπληρώματα διατροφής ή και προβιοτικά παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους. Σκοπός και στόχοι της εργασίας: Σκοπός της μεταπτυχιακής διπλωματικής είναι η διερεύνηση της πιθανής επίδρασης συγκεκριμένων ουσιών, οι οποίες χορηγούνται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής, σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.Oι στόχοι αφορούσαν στην επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής στα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον, στην επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής στα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον και στην επίδραση της χορήγησης συμπληρωμάτων διατροφής στην ποιότητα ζωής των ασθενών με νόσο Πάρκινσον. Μεθοδολογία: Η παρούσα έρευνα είναι μία διαχρονική αναδρομική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 29 ασθενείς με ΝΠ (με κινητικά προβλήματα) με σκοπό να ελεγχθούν οι βιολογικές επιδράσεις του συμπληρώματος διατροφής SEDOASPIS στους ασθενείς, αν και εφόσον υπάρχουν, και με ποιο τρόπο συσχετίζονται. Για την αξιολόγηση των ασθενών χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες Schwab & England, Hoehn & Yahr, και UPDRSIII. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε με το στατιστικό πακέτο SPSS version 26, ενώ η βιβλιογραφία αναζητήθηκε μέσω του PubMed, του Scopus και του Google Scholar. Αποτελέσματα: Για τις κλίμακες Schwab & England και UPDRSIII παρατηρούνται διαφορές πριν και μετά τη χορήγηση του σκευάσματος διατροφής. Με βάση την κλίμακα Hoehn & Yahr δεν παρατηρείται καμία βελτίωση/χειροτέρευση έπειτα από τη χορήγηση του SEDOASPIS. Οι κλίμακες για τη σωματική κατάσταση δεν εξαρτώνται από το φύλο. Ο βαθμός εξάρτησης και
οι δυσλειτουργίες που εμφανίζονται δεν σχετίζονται και επομένως ένα άτομο με κινητικά προβλήματα μπορεί να βελτιώνεται ή να χειροτερεύει η υγεία του, ανεξαρτήτως αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Το φύλο δεν παίζει κανένα ρόλο στην εμφάνιση κινητικών προβλημάτων, αλλά η VIII ηλικία και η διάρκεια της νόσου είναι σημαντικές μεταβλητές, όπως και η LED για την καλυτέρευση της υγείας ατόμων με κινητικά προβλήματα. Συμπεράσματα: Η έγκαιρη διάγνωση της ΝΠ, σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, φαίνεται ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς με ΝΠ και να βελτιώσουν την υγεία τους. Λέξεις κλειδιά: Νόσος Πάρκινσον (ΝΠ), Λειτουργικά Τρόφιμα (ΛΤ), Προβιοτικά,
Πρεβιοτικά, Συμπληρώματα Διατροφής.
Περίληψη
Introduction: PD is a progressive disorder that affects the nervous system and the parts of the body controlled by the nerves. PD is expressed through various symptoms due to dopaminergic neuronal cell death in the substantia nigra. PD is not curable, however administration of appropriate treatment aims exclusively to direct the symptoms that occur. In PD, certain foods can help relieve symptoms and support brain health, while others can interfere with how medications work. Studies have proven that patients with PD taking nutritional supplements with probiotics show an improvement in their health. Aim of the study: To investigate the potential effect of certain substances, that are administered through dietary supplements in PD patients. The objectives concerned the effect of such supplements on the motor symptoms, as well as in non-motor and the impact on the quality of
life in PD patients. Methodology: The present study is a synchronous retrospective with 29 patients with PD enrolled in order to test the biological effects of dietary supplements SEDOASPIS in PD patients and if there are such one, what is the correlation between them. Towards this aim we used Schwab & England, Hoehn & Yahr, and UPDRSIII rating scales. According to Statistical
analysis was performed with SPSS version 26. The bibliography was searched in PubMed, Scopus and Google Scholar.
Results: Statistically significant differences have been observed in rating scales Schwab & England and UPDRSIII before and after administration of SEDOASPIS. According to Hoehn & Yahr rating scale no improvement/deterioration has been observed after administration of SEDOASPIS. The rating scales for physical condition are not related to gender. The age and the duration of the PD disease are important variables, as LED for improving the health status of subjects with motor problems. Conclusion: The intake of certain supplements along with a healthy dietary and the appropriate drug therapy on PD patients seems to effect positively in their symptoms. Key words: Parkinson Disease, dietary supplements, probiotics, prebiotics, Functional Food