Προσδιορισμός απωλειών και αποβλήτων τροφίμων στα Ελληνικά πανεπιστήμια: Μελέτη περίπτωσης Πανεπιστημιούπολη 2 Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Determination of food losses and waste in Greek universities. Case study: Campus 2, University of West Attica
Διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Βασιλάκου, Χριστιάνα
Ημερομηνία
2023-03-09Επιβλέπων
Papapostolou, ChristianaΛέξεις-κλειδιά
Απόβλητα τροφίμων ; Διαχείριση αποβλήτων ; Βιώσιμες πρακτικές ; Πανεπιστήμιο Δυτικής ΑττικήςΠερίληψη
Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων θεωρείται ολοένα και περισσότερο βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού, των αυξανόμενων πιέσεων στο φυσικό μας περιβάλλον, των μεταβαλλόμενων διατροφικών προτύπων και των αυξανόμενων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια. Εκτιμάται ότι το 17% της παραγωγής τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο αντιστοιχεί περίπου σε 931 εκατ. τόνους, απορρίπτονται ετήσια στα σκουπίδια από διάφορα στάδια της τροφικής αλυσίδας (νοικοκυριά, χώροι εστίασης, λιανεμπόριο κλπ). Η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων και η διαχείριση αυτών που παράγονται, είναι απαραίτητη τόσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και για το φαινόμενο της παγκόσμιας πείνας. Στην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μία μικρή μελέτη πεδίου κατά την οποία μετρήθηκε ένα ποσοστό των παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων της Πανεπιστημιούπολης 2, Αρχαίου Ελαιώνα του Π.Α.Δ.Α.. Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο την καταγραφή των αποβλήτων τροφίμων της Πανεπιστημιούπολης, την ευαισθητοποίηση των φοιτητών και την πρόταση βιώσιμων τρόπων διαχείρισης των αποβλήτων τροφίμων για το Πανεπιστήμιο. Η παρούσα μελέτη / εργασία αποτελεί την αρχή μίας έρευνας η οποία μπορεί να συνεχιστεί και να βελτιωθεί.
Περίληψη
Tackling food waste is increasingly seen as a key priority in the context of a growing global population, increasing pressures on our natural environment, changing food patterns and growing concerns about food security. It is estimated that 17% of global food production, equivalent to around 931 million tonnes, is annually discarded in the waste stream by various stages of the food chain (households, catering, retail, etc.). Preventing food waste generation and managing the food waste produced is essential both in the fight against climate change and the phenomenon of world hunger. In this paper, a small field study is carried out in which a percentage of the food waste generated by the University Campus 2, U.O.W.A. was measured. This study aims to record the food waste on campus, raise awareness among students and propose sustainable ways of managing the University's food waste. This study constitutes the beginning of a research that can be continued and improved upon.