Οι επιδράσεις της vegan διατροφής στην υγεία του ανθρώπου, και ειδικότερα στην εμφάνιση νευρικής ορθορεξίας
The effects of the vegan diet on human health and in particular on the development of nervous orthorexia
Keywords
Vegan διατροφή ; Vegan ; Νευρική ορθορεξία ; Επιδράσεις στην υγεία ; Ανεπάρκεια ; Ανθρώπινη υγεία ; Μικροβίωμα ; Μικροθρεπτικά συστατικά ; Μακροθρεπτικά συστατικάAbstract
Εισαγωγή: Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των ατόμων που ακολουθεί vegan διατροφή ολοένα και αυξάνεται, ιδίως στις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού κόσμου, εν μέρει λόγω των στοιχείων που συνδέουν τη vegan διατροφή με θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση της επίδρασης της vegan διατροφής στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και του ενδεχόμενου προστατευτικού ρόλου του εντερικού μικροβιώματος των vegan ατόμων, η διερεύνηση της επάρκειάς της για την ανθρώπινη υγεία του γενικού πληθυσμού και ομάδων με αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις, η μελέτη της σχέσης της με την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και ειδικότερα της νευρικής ορθορεξίας. Υλικό – Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική βιβλιογραφική ανασκόπηση πρωτογενών ερευνών και μελετών ανασκόπησης και μετα-αναλύσεων που εντοπίστηκαν στις βάσεις δεδομένων PubMed / Medline, Web of Science, Cochrane Library, PsycINFO και Google Scolar. Αναζητήθηκαν άρθρα γραμμένα κυρίως στην αγγλική γλώσσα χωρίς χρονικό περιορισμό έως και τον Απρίλιο του 2022. Αποτελέσματα: Η vegan διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου ΙΙ και ορισμένων τύπων καρκίνου σε σύγκριση με άλλα διατροφικά πρότυπα και φαίνεται να έχει θετική επίδραση στη δημιουργία ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος με υποστηρικτικό ρόλο για το σύνολο της υγείας. Η ανεπάρκειά της σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά αποτελεί μείζον ζήτημα μεταξύ των vegans και ο σχεδιασμός ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου πρέπει να αποτελεί στόχο τους, ιδίως των ομάδων με αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις. Τέλος, φαίνεται ότι η αυστηρή τήρηση της vegan διατροφής μπορεί να θεωρηθεί ως προδιαθεσικός παράγοντας ορθορεξικής συμπεριφοράς. Συμπεράσματα: H vegan διατροφή, μέσω της στρατηγικής επιλογής και διαχείρισης των τροφίμων, και με προσοχή στην επίτευξη των ενεργειακών, και των μακρο- και μικροθρεπτικών συστάσεων, παράλληλα με την κατάλληλη συμπληρωματική χορήγηση θρεπτικών συστατικών, μπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, προκειμένου να επαναξιολογηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια ο προληπτικός ρόλος της και να προσδιοριστεί επαρκώς ο πιθανός θεραπευτικός της ρόλος στην διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων. Τέλος, περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για την καλύτερη αξιολόγηση της συσχέτισής της με την εκδήλωση της νευρικής ορθορεξίας.
Abstract
Introduction: In the recent years, the percentage of people following a vegan diet has been increasing, especially in the developed countries of the Western world, partly due to evidence linking a vegan diet to positive health outcomes. Aim: The aim of the present study is to evaluate the effect of vegan diet on the occurrence of chronic diseases and the possible protective role of the intestinal microbiome of vegan individuals, to investigate its adequacy for human health of the general population and subgroups with increased nutritional requirements, to study its relationship with the occurrence of eating disorders and in particular with orthorexia nervosa. Methodology: A narrative literature review of primary research and review studies and meta-analyses identified in PubMed/Medline, Web of Science, Cochrane Library, PsycINFO and Google Scolar databases was performed. Articles written mainly in English were sought with no time limit until April 2022. Results: A vegan diet is associated with a lower risk of cardiovascular diseases, diabetes type II, and certain types of cancer compared to other dietary patterns and appears to have a positive effect on the creation of a beneficial intestinal microbiome with a supporting role for overall health. Deficiency in certain nutrients is a major issue among vegans and planning a balanced diet should be a goal, especially for groups with increased nutritional requirements. Finally, the strict adherence to a vegan diet can be considered as a predisposing factor for orthorexic behavior. Conclusions: A vegan diet, through strategic food selection and management, and with attention to achieving energy, macro- and micronutrient recommendations, along with appropriate nutrient supplementation, can adequately meet nutritional needs. However, further studies are needed to reassess more clearly its preventive role and to adequately define its potential therapeutic role in the management of chronic diseases. Finally, further studies are needed to better evaluate its association with the manifestation of orthorexia nervosa.