dc.contributor.advisor | TSOTSOU, GEORGIA ELENI | |
dc.contributor.author | Τσάρα, Αναστασία Κυριακή | |
dc.date.accessioned | 2023-07-19T15:54:31Z | |
dc.date.available | 2023-07-19T15:54:31Z | |
dc.date.issued | 2023-07 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/4740 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-4578 | |
dc.description.abstract | Σκοπός της έρευνας αυτής, ήταν η ανάπτυξη μιας χρωματομετρικής αναλυτικής
τεχνικής, για τον προσδιορισμό συστατικών απευθείας μέσα σε ένα καλλυντικό
προϊόν, χωρίς την ανάγκη ενόργανης ανάλυσης, παρά μόνο με τη χρήση κάμερας
κινητού τηλεφώνου. Η αποτελεσματικότητα της μεθοδολογίας αυτής διερευνήθηκε
χρησιμοποιώντας ως συστατικό/μοντέλο τη γλυκόζη και το μέθυλ-παραβένιο , ο
φωτομετρικός προσδιορισμός των οποίων σε υδατικό διάλυμα είναι εφικτός μέσω
της μετατροπής τους σε έγχρωμο προϊόν.
Το μέθυλ παραβένιο αποτελεί ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό στα
καλλυντικά, φάρμακα και τρόφιμα. Μέχρι πρόσφατα τα παραβένια θωρούντουσαν
ασφαλή χωρίς να απειλούν την υγεία του ανθρώπου όμως νέες μελέτες έχουν
αναδείξει πως αυτό το ασφαλές προφίλ πρέπει να αναθεωρηθεί. Οι μέχρι τώρα
γνωστές μέθοδοι ανάλυσης παραβενίων είναι χρονοβόρες και με μεγάλο κόστος,
γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη εύρεσης νέων μεθόδων όπως αυτής που
προτείνεται εδώ.Το σάκχαρο της γλυκόζης είναι ο πιο διαδεδομένος μονοσακχαρίτης
στη φύση και αποτελεί πολύτιμη πηγή ενέργειας για την κυτταρική αναπνοή. Η
γλυκόζη στα καλλυντικά, είτε προστίθεται απευθείας στα προϊόντα είτε έμμεσα ως
συστατικό φυσικών εκχυλισμάτων και έχει υγροσκοπικές, ενυδατικές και μαλακτικές
ιδιότητες για το δέρμα. Διαθέτει ασφαλές τοξικολογικό προφίλ με ένα μεγάλο
εύρος διακύμανσης συγκεντρώσεων στα καλλυντικά προϊόντα. Μελέτες έχουν
δείξει ότι η γλυκόζη διαπερνά το δερματικό φραγμό σε περιορισμένο βαθμό. Για
τους διαβητικούς ασθενείς και αυτούς με ακνεϊκό δέρμα, η παρουσία της γλυκόζης
στα καλλυντικά ενδεχομένως να ενέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής
τους.Η μεθοδολογία υπό διερεύνηση εφαρμόστηκε σε προϊόντα με διάφορες
δερμοκαλλυντικές μορφές και εφαρμογές. Για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων
λήφθηκαν φωτογραφίες σε ειδικό φωτογραφικό θάλαμο, ο οποίος εξασφάλιζε
σταθερές συνθήκες φωτισμού και απόστασης μεταξύ της επιφάνειας του προϊόντος
προς ανάλυση και της κάμερας του κινητού τηλεφώνου. Οι φωτογραφίες που
λήφθηκαν αναλύθηκαν στο πρόγραμμα imageJ. Δημιουργήθηκε πρότυπη καμπύλη
έντασης χρώματος - συγκέντρωσης γλυκόζης. Η πρότυπη καμπύλη ήταν γραμμική
(R2≥0,991) σε εύρος συγκεντρώσεων (0,00*10-3
- 6,37*10-3 w/w) γλυκόζης . Κατά τη
μελέτη επικύρωσης της μεθοδολογίας ο συντελεστής διακύμανσης (CV%)
προσδιορίστηκε σε 11,56 και η μεροληψία ήταν έως +11,06. Έτσι αποδείχθηκε ότι η
ένταση του χρώματος στο καλλυντικό προϊόν που καταγράφεται από την κάμερα,
αποτελεί αξιόπιστο μέτρο της συγκέντρωσης της γλυκόζης στην καλλυντική
σύνθεση. Τα παραπάνω αποτελέσματα αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για την
περαιτέρω εφαρμογή της διαδικασίας αυτής και σε άλλα συστατικά καλλυντικών
συνθέσεων, τα οποία έχουν την ικανότητα να παράγουν έγχρωμο προϊόν μέσω
ειδικής αντίδρασης. | el |
dc.format.extent | 64 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | Γλυκόζη | el |
dc.subject | Μεθυλ-παραβένιο | el |
dc.subject | Διαβήτης | el |
dc.subject | Διαβητικό δέρμα | el |
dc.subject | Ακμή | el |
dc.subject | Δερμοκαλλυντικά με γλυκόζη | el |
dc.subject | Οξειδάση της γλυκόζης | el |
dc.subject | Κινητό τηλέφωνο | el |
dc.subject | Χρωματομετρική τεχνική | el |
dc.title | Ανάπτυξη χρωματομετρικής αναλυτικής τεχνικής προσδιορισμού συστατικών καλλυντικών που βασίζεται στην χρήση κάμερας κινητού τηλεφώνου. | el |
dc.title.alternative | Development of a colorimetric analytical technique for the determination of cosmetic ingredients based on the use of a mobile phone camera | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | VARVARESOU, ATHANASIA | |
dc.contributor.committee | Mellou, Fotini | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | The aim of this research was to develop a chromatometric analytical technique for
the determination of ingredients directly in a cosmetic product, without the need for
instrumental analysis, using only a mobile phone camera. The effectiveness of this
methodology was investigated using as ingredient/model glucose and methyl
paraben, the photometric determination of which in aqueous solution is possible
through their conversion into a colored product.
Methylparaben is a widely used preservative in cosmetics, pharmaceuticals and
foodstuffs. Until recently, parabens were considered safe without threat to human
health but new studies have shown that this safety profile needs to be revised. So far
known methods of parabens analysis are time consuming, expensive which points to
the need to find new methods such as the one proposed here.
Glucose is the most abundant monosaccharide in nature and is a valuable energy
source for cellular respiration. Glucose in cosmetics, whether added directly to
products or indirectly as a component of natural extracts, has hygroscopic,
moisturizing and emollient properties for the skin. It has a safe toxicological profile
with a wide range of concentration variation in cosmetic products. Studies have
shown that glucose crosses the skin barrier to a limited extent. For diabetic patients
and those with acneic skin, the presence of glucose in cosmetic products may pose a
risk of worsening their condition.
This methodology was applied to products with different dermocosmetic forms and
applications. To obtain the results, photographs were taken in a special photographic
chamber, which ensured constant lighting conditions and distance between the
surface of the product to be analyzed and the camera of the mobile phone. The
photographs taken were analyzed in the imageJ program. A standard colour intensity
- glucose concentration curve was generated. The model curve was linear (R2=0.991)
over a range of concentrations (0,00*10-3
-6,37*10-3w/w) of glucose. In the
methodology validation study the coefficient of variation (CV%) was determined to
11.56 and the bias was up to +11.06. Thus, it was shown that the intensity of the
colour in the cosmetic product recorded by the camera is a reliable measure of the
concentration of glucose in the cosmetic formulation.
The above results are a cornerstone for further application of this procedure to other
ingredients of cosmetic formulations, which have the ability to produce a coloured
product through a specific reaction. | el |