Η επίδραση της υπογονιμότητας και των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην ποιότητα ζωής των ατόμων - ποσοτική έρευνα σε υπογόνιμα ζευγάρια σε ιδιωτική κλινική της Αττικής
The impact of infertility and assisted reproduction methods on the quality of life of individuals - quantitative research on infertile couples in a fertility clinic in Athens
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Χειλάκη, Σοφία Ελισσάβετ
Ημερομηνία
2023-07-24Επιβλέπων
Μήτρου, ΣωτήρηςΛέξεις-κλειδιά
Υπογονιμότητα ; Υπογόνιμα άτομα ; Υπογόνιμα ζευγάρια ; Μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ; Ποιότητα ζωήςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η υπογονιμότητα είναι ένα ζήτημα υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ως μία από τις πιο αγχωτικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα άτομο στη ζωή του, με συνέπειες στην ποιότητα ζωής του.
Σκοπός και στόχοι: Βασικός σκοπός της έρευνας είναι η μέτρηση της ποιότητας ζωής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Επί μέρους στόχοι είναι η αξιολόγηση του περιβάλλοντος και της ανεκτικότητας της θεραπείας γονιμότητας και η διερεύνηση συσχετίσεων των παραπάνω με συγκεκριμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων.
Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα, αποτελεί μια περιγραφική – μη πειραματική έρευνα, η οποία διενεργήθηκε με την χορήγηση του ερωτηματολογίου FertiQol International για την μέτρηση της ποιότητας ζωής σε περιπτώσεις υπογονιμότητας. Το τελικό δείγμα της έρευνας αποτελείται από 123 άτομα (γυναίκες και άντρες), οι οποίοι παρουσίασαν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και επισκέφθηκαν μια μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS 25 και το επίπεδο σημαντικότητας ορίστηκε σε p=0,05.
Αποτελέσματα: Το μέσο σκορ που σημείωσε το δείγμα στο FertiQoL ανήλθε σε μ=76,89±11,9. Επιπλέον στην ενότητα CoreFertiQoL που μετράει την ποιότητα ζωής γονιμότητας το μέσο σκορ ανήλθε σε μ=76,49 ενώ οι υπό-ενότητες του CoreFertiQoL διακρίνονται σε συναισθηματική (μ=69,80), νους/σώμα (μ=74,93), σχεσιακή (μ=80,80) και κοινωνική (μ=79,44). Στην ενότητα Treatment FertiQoL που αφορά στην επιλεκτική θεραπεία, η μέση τιμή ανήλθε σε μ=77,40 ενώ οι υπό-ενότητες αυτής διακρίνονται σε περιβάλλον θεραπείας (μ=80,18) και ανεκτικότητα στην θεραπεία (μ=72,95). Η έρευνα ανέδειξε ότι οι άντρες σημειώνουν συνολικά υψηλότερη βαθμολογία ποιότητας ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες για τις περισσότερες ενότητες του FertiQoL, ενώ το μορφωτικό επίπεδο φαίνεται να επηρεάζει τη διάσταση των διαπροσωπικών σχέσεων.
Συμπεράσματα: Τα επίπεδα ποιότητας ζωής γονιμότητας του δείγματος κρίνονται πολύ ικανοποιητικά. Ιδιαίτερα οι πτυχές που αφορούν τις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις των ατόμων -οι οποίες αποτελούν κρίσιμο ψυχολογικό παράγοντα- σημειώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα στο παρόν δείγμα. Επίσης, ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα στην επιλεκτική θεραπεία, με το περιβάλλον θεραπείας να αξιολογείται παραπάνω από ικανοποιητικά. Οι γυναίκες φαίνεται να σημειώνουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας ζωής συγκριτικά με τους άντρες. Η αρνητική επίδραση της υπογονιμότητας στα συναισθήματα των ατόμων και ιδιαίτερα των γυναικών αποτελεί επίσης βασικό εύρημα. Επιπλέον, το μορφωτικό επίπεδο των ατόμων φαίνεται να καθορίζει τις σχέσεις του με τον / την σύντροφο και την ευρύτερη οικογένεια. Τέλος, η πεποίθηση των ατόμων ότι έχουν καλή κατάσταση υγείας και ποιότητα ζωής, αποτελεί παράγοντες θετικής συσχέτισης για τις περισσότερες από τις πτυχές της ποιότητας ζωής σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.
Λέξεις κλειδιά: υπογονιμότητα, μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ποιότητα ζωής, ποσοτική έρευνα, διεθνές ερωτηματολόγιο FertiQoL