Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων Τροφίμων από Βιομηχανίες Επεξεργασίας Ζωικών και Φυτικών Προϊόντων
Sustainable Management of Food Waste from Industries processing Animal and Plant origin products
Keywords
Βιομηχανία τροφίμων ; Απόβλητα τροφίμων ; Επαναχρησιμοποίηση ; Βιώσιμη διαχείριση ; Food Waste ; Food industries ; Sustainable management ; ReuseAbstract
Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα μελετηθεί βιβλιογραφικά, ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα απόβλητα τροφίμων από Βιομηχανίες Επεξεργασίας Ζωικών και Φυτικών Προϊόντων, τα οποία προέρχονται από όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και πλέον αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας ανησυχίας. Η ανησυχία αυτή προκύπτει εξαιτίας της απώλειας πόρων, του κόστους και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
Στην εργασία γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα (στερεά και υγρά) απόβλητα βιομηχανιών επεξεργασίας ζωικών και φυτικών προϊόντων, και οι τρόποι βιώσιμης διαχείρισης και επαναχρησιμοποίησης τους, αντί για την απλή απόρριψη και την καταστροφή τους.
Σκοπός της εργασίας είναι η ανάδειξη των μεθόδων κατά τις οποίες μπορεί να επιτευχθεί η μείωση κατ΄ ελάχιστο του ρυπαντικού φορτίου των αποβλήτων καθώς και η δυνατότητα αξιοποίησής τους ώστε να μην επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, αλλά να διατίθενται ως πόρος για αξιοποίηση τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.
Η σημασία της εργασίας είναι η μελέτη των διαθέσιμων επιλογών για την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποβλήτων, καθώς και το αντίκτυπο που έχει η ορθή εφαρμογή τους στην κυκλική οικονομία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Κατά τη συγγραφή της διπλωματικής προέκυψε ότι υπάρχει πληθώρα τεχνικών που αποδίδουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ανάλογα με το είδος, την ποιότητα και την ορθή διαλογή των αποβλήτων. Στόχος είναι οι αναφερόμενοι μέθοδοι στην παρούσα μελέτη, να εφαρμόζονται σε πρακτικό και όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.
Το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να γίνει αυστηρότερο και πιο στοχευμένο, ενώ θα πρέπει να γίνεται συνεχείς ενημέρωση των αρμοδίων σχετικά με τις νέες μεθόδους αξιοποίησης και διαχείρισης αποβλήτων ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις τόσο σε περιβαλλοντικό όσο και σε κοινωνικό οικονομικό επίπεδο.
Το υλικό της μελέτης αποτέλεσε ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία, επιστημονικοί εκδοτικοί οίκοι και βάσεις δεδομένων (π.χ. Elsevier, Scopus, HEAL-Link, κλπ), άρθρα επιστημονικών περιοδικών (Science Direct, κλπ) και στοιχεία εθνικών και διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος και εν προκειμένω με τη διαχείριση αποβλήτων τροφίμων.
Abstract
This paper is a bibliographic review, the subject of which is the study of the Sustainable Management of Food Waste from Industries processing Animal and Plant origin products, which originate from all stages of the production process and become an object of global concern. This concern arises because of the loss of resources, costs and environmental impact.
The paper refers to the way in which waste (solid and liquid) from animal and plant processing industries is managed, and the ways in which it can be sustainably managed and reused, rather than simply disposed of and destroyed.
The aim of this parer, is to refer to the way they are managed and the ways of their sustainable management and reuse, instead of simple disposal and destruction, in order to achieve a minimum reduction of the pollutant load of waste as well as to increase the possibilities of their utilization so that they do not burden the already polluted environment but are available as a resource for their utilization in the context of the circular economy.
The importance of the paper is to study the available options for the efficient use of waste and the impact of their proper implementation on the circular economy and environmental protection.
During the writing of the thesis it was found that there is a multitude of techniques that yield the desired result depending on the type, quality and proper sorting of the waste. The aim is to apply the methods mentioned in this study on a practical and not only on a theoretical level. The legislative framework should be made stricter and more targeted, and the authorities should be kept up to date with new methods of waste recovery and management to meet modern environmental and socio-economic requirements.
The material of the study consisted of Greek and international literature, scientific publishing houses and databases (e. g. Elsevier, Scopus, HEAL-Link, etc. ), articles of scientific journals (Science Direct, etc. ) and data of national and international organizations dealing with environmental protection and in this case with food waste management.
Key words: food industry, food waste, reuse, sustainable management