Πρόσβαση και προτιμήσεις μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας
Immigrants' access and preferences in health services
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Ζουρνατζή, Λυγερή
Ημερομηνία
2023Επιβλέπων
Pavi, Elpida A.Λέξεις-κλειδιά
Δημόσια Υγεία ; Υπηρεσίες Υγείας ; Πρόσβαση ; Μεταναστευτικές ροές ; Health services ; Immigrants' access ; PreferencesΠερίληψη
Εισαγωγή: Η έρευνα για την ανάλυση των κοινωνικών και οικονομικών διαστάσεων του φαινομένου της μετανάστευσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας συγκεντρώνει μεγάλο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, με τις μελέτες γύρω από τις υπηρεσίες υγείας των μεταναστών στην Ελλάδα . Σκοπός της προτεινόμενης μελέτης ήταν η ανάλυση των παραγόντων οι οποίοι επηρεάζουν την προσβασιμότητα και τις προτιμήσεις των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα, με βάση την υπόθεση ότι η χρήση υπηρεσιών υγείας εξαρτάται από την υποκειμενική αντίληψη των εμποδίων πρόσβασης, και τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα βασισμένη σε συγχρονικό σχεδιασμό. Η συλλογή των δεδομένων βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς το οποίο διανεμήθηκε σε δείγμα 61 μεταναστών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στην έρευνα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κωδικοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στο λογισμικό SPSSSPSS. Η σχέση μεταξυ του κοινωνικο-οικονομικού προφίλ των μεταναστών και της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας αξιολογήθηκε με βάση τον έλεγχο ανεξαρτησίας χ2.
Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το 47.5% των μεταναστών είχαν βιώσει ανεκπλήρωτες ανάγκες στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας τους τελευταίους 12 μήνες. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι μετανάστες βίωσαν αυτές τις ανεκπλήρωτες ανάγκες ήταν η έλλειψη γνώσης ή/και πληροφόρησης για το πού πρέπει να απευθυνθούν, η έλλειψη χρημάτων για να καλύψουν τις ιατρικές δαπάνες και η έλλειψη ασφάλισης. Αντίστοιχα, καταγράφηκε υψηλός βαθμός προτίμησης των μεταναστών τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Γενικότερα, οι μετανάστες προτιμούν τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας λόγω του μηδαμινού οικονομικού κόστους και της ποιότητας των υπηρεσιών. Αντίστοιχα, οι μετανάστες προτιμούν τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας λόγω της γρήγορης εξυπηρέτησης και της ποιότητας των υπηρεσιών. Τέλος, από τη μελέτη προέκυψε πως το σημαντικότερο εμπόδιο είναι οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής και η έλλειψη διαθεσιμότητας των υπηρεσιών όταν τις χρειάζονται.
Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της διπλωματικής εργασίας δείχνουν πως η πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία έτη. Απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες ώστε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών να λαμβάνει τις υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται.
Λέξεις κλειδιά: Πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας, Προτιμήσεις στις Υπηρεσίες Υγείας, Δημόσια Υγεία, Μεταναστευτικές ροές