Εφαρμογή του διαδικτύου των αντικειμένων και της νεφοϋπολογιστικής για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής ελαιολάδου
Application of the Internet of Things and Cloud Computing Technologies for the Automation of Olive Oil Production Processes
Application of the internet of things and cloud computing technologies for the automation of oive oil production processes
Application of the internet of things and cloud computing technologies for the automation of oive oil production processes
Λέξεις-κλειδιά
ΙΟΤ ; Νεφοϋπολογιστική ; Arduino ; ΑισθητήρεςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας προηγμένης εφαρμογής
που ενσωματώνει την Νεφοϋπολογιστική και το Διαδίκτυο των Αντικειμένων για την
παρακολούθηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών παραγωγής Ελαιολάδου. Βασική
λειτουργεία του συστήματος είναι η συνεχής μέτρηση της θερμοκρασίας σε διάφορα στάδια της
παραγωγής προσφέροντας αξιόπιστα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την ποιότητα του
παραγόμενου Ελαιολάδου με βάση προδιαγραφές ορισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό
επιτυγχάνεται με την χρήση αισθητήρων θερμοκρασίας DS18B20 που συλλέγουν τις
θερμοκρασίες και ενός Μικροελεγκτή Arduino ESP8266 που με την χρήση του Mosquitto
protocol (MQTT) κοινοποιεί τα δεδομένα στο Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο όπου και
αποθηκεύονται στο Νέφος. Επιπλέον δημιουργείται διεπαφή χρήστη που προβάλλει τις μετρήσεις
των θερμοκρασιών σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την διασφάλιση της ποιότητας του
παραγόμενου προϊόντος.
Το έργο αυτό στοχεύει να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογίες ΙΟΤ και
Νεφοϋπολογιστική μπορούν να συνδυαστούν για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και
την επίτευξη ποιότητας και αξιοπιστίας.
Περίληψη
This thesis focuses on the development of an advanced application that integrates Cloud
Computing and the Internet of Thing for monitoring and automating Olive Oil production
processes. The main functionality of the system is the continuous measurement of temperatures at
various stages of the production while providing reliable data that confirms and reassures the
quality of the produced Olive Oil based on specifications defined by the European Union. This is
achieved by using DS18B20 temperature sensors that collect temperatures and an Arduino Chip
ESP8266 that using the Mosquitto protocol (MQTT) communicates the data to the Internet in real
time where they are stored in the Cloud. Furthermore, a user interface is created that displays the
temperature measurements in real time to ensure the quality of the produced product.
This project aims to demonstrate how IOT and Cloud technologies can be combined to improve
the production processes and achieve quality and reliability.