dc.contributor.advisor | Παπαδόπουλος, Απόστολος | |
dc.contributor.author | Σκλιβανάκη, Σεμέλη Ευγενία | |
dc.date.accessioned | 2024-04-25T10:25:45Z | |
dc.date.available | 2024-04-25T10:25:45Z | |
dc.date.issued | 2024-02-02 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/6612 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-6448 | |
dc.description.abstract | Τα φύκια γνωστά και ως άλγεις συγκρατούν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια
αγορά εδώ και αιώνες. Σύμφωνα με τις μελέτες για τις χρονίες 1994-1995,
χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 221 είδη φυκιών, 125 είδη στις βιομηχανίες τροφίμων και
101 είδη στις βιομηχανίες καλλυντικών. Η συνολική παραγωγή φυκιών σε ξηρή μάζα ήταν
2,005,459 τόνοι. Γεωγραφικά αυτή φαίνεται πιο έντονη στην Κίνα, την Γαλλία, το Ηνωμένο
Βασίλειο και την Ιαπωνία. Ειδικότερα επικράτησαν τα φύκια των ειδών ‘’Laminaria’’, με
ξηρό βάρος 682,581 τόνους, ‘’Porphyra’’, με ξηρό βάρος 130,614 τόνους, ‘’Undaria’’, με
ξηρό βάρος 101,708 τόνους και ‘’Gracilaria’’, με ξηρό βάρος 50,165 τόνους. [53]. Η εργασία
αυτή εστιάζει στην χρήση των φυκιών στις βιομηχανίες καλλυντικών και πιο συγκεκριμένα
στα βιοδραστικά συστικά που βρίσκονται σε κόκκινα και καφέ φύκια, τα οποία μπορεί να
φέρουν ιδιότητες κατά της ρυτίδωσης και της υπερμελάγχρωσης.
Αρχικά παρουσιάζονται όλες οι κατηγορίες φυκιών που καταγράφονται στην σύγχρονη
βιβλιογραφία, καθώς και τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα. Αναφέρεται η γενική
χημεία των άλγεων και η ενδεικτική χημεία των κόκκινων και καφέ άλγεων αλλά και μια
σύντομη ιστορική αναδρομή της χρήσης τους. Στην συνέχεια παραθέτονται τα βιοδραστικά
συστατικά που βρίσκονται στις καφέ και κόκκινες άλγεις, οι ιδιότητες και τα
χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον αναλύονται οι βασικές μέθοδοι εκχύλισης που
χρησιμοποιούνται για την απομόνωση των βιοδραστικών αυτών. Έπειτα γίνεται εστίαση
στα φαινόμενα της ρυτίδωσης και της υπερμελάχρωσης και στα βιοδραστικά, που φέρουν
ιδιότητες οι οποίες προωθούν την αντιμετώπιση τους. Τέλος παρουσιάζονται τέσσερα
πρωτότυπα κοσμητολογικά προιόντα, τα οποία περιέχουν βιοδραστικά από άλγεις και τα
αποτελέσματα μετρήσεων ποιοτικού ελέγχου τους, με σκοπό την μελέτη της σταθερότητας
των βιοδραστικών αυτών σε διαφορετικές καλλυντικοτεχνικές μορφές προιόντων. | el |
dc.format.extent | 104 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Φύκια | el |
dc.subject | Άλγεις | el |
dc.subject | Πολυσακχαρίτες | el |
dc.subject | Πεπτίδια | el |
dc.subject | Πιγμέντα | el |
dc.subject | Πολυφαινόλες | el |
dc.subject | Υπερμελάγχρωση | el |
dc.subject | Ρυτίδωση | el |
dc.subject | Εκχύλιση | el |
dc.title | Διεργασίες εκχύλισης πολυσακχαριτών, πεπτιδίων, πιγμέντων, πολυφαινολών από κόκκινα και καφέ φύκια και η χρήση τους στην αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης και της ρυτίδωσης του δέρματος | el |
dc.title.alternative | Extraction methods of polysaccharides, peptides, pigments, polyphenols from red and brown algae and their use in the treatment of skin hyperpigmentation and wrinkling | el |
dc.type | Πτυχιακή εργασία | el |
dc.contributor.committee | Papageorgiou, Spyridon | |
dc.contributor.committee | VARVARESOU, ATHANASIA | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιας | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών | el |
dc.description.abstracttranslated | Seaweed, known also as ‘’algae’’, have held an especially important role in the global
market, for centuries. According to the research for the years 1994-1995, over 221 types of
seaweed were used, 125 types in the food industries and 101 types in the cosmetic
industries. The total production of algae in dry weight was 2,005,459 t. Geografically the
production was higher in China, France, the United Kingdom and in Japan. Especially
dominant were the seaweed types of the species ‘’Laminaria’’, with dry weight 682,581 t,
‘’Porphyra’’, with dry weight 130,614 t, ‘’Undaria’’, with dry weight 101,708 t and
‘’Gracilaria’’, with dry weight 50,165 t. [53]. This paper focuses on the use of seaweed in
the cosmetic industry specifically on the bioactive ingredients, that can be found in red and
brown algae, which can posses properties against wrinkling and hyperpigmentation.
Initially all of the categories of seaweed, that are reported in recent bibliography, are
presented, as well as their characteristic features. The general chemistry of algae, the
representative chemistry of red and brown algae and a brief history are referred. Then the
bioactive ingredients, found in brown and red algae, their properties and characteristics are
cited. In addition the basic extraction methods tha are used for the isolation of those
bioactives, are presented.
Furthermore we focuse on the phenomenons of wrinkling and
hyperpigmentation and the bioactives, that posses inhibiting properties. Ending with 4
original cosmetic products, which contain bioactives from algae and the results off the
quality control readings, in order to study the stability of those bioactives in products of
different cosmetic form. | el |