Συσχέτιση της προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή και της ποιότητας ζωής ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας με αιμοκάθαρση
Correlation between adherence to the mediterranean diet and quality of life of patients with chronic renal disease undergoing end-stage renal function replacement therapy with dialysis
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Φλωριά, Ιωάννα
Ημερομηνία
2021-06-11Επιβλέπων
Vassilakou, ToniaΛέξεις-κλειδιά
Chronic kidney disease ; Mediterranean diet ; Quality of life ; Eating habits ; Dialysis ; Αιμοκάθαρση ; Μεσογειακή διατροφή ; Ποιότητα ζωής ; Χρόνια νοσήματα ; Διατροφικές συνήθειεςΠερίληψη
Εισαγωγή: Η Χρόνια Νεφρική Νόσος είναι ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας υγείας που τις τελευταίες δεκαετίες τείνει να λάβει σημαντικές διαστάσεις με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα υγιεινότερα διατροφικά πρότυπα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και προστατεύοντας από την εμφάνιση των μη μεταδοτικών νοσημάτων. Σκοπός της παρούσας συγχρονικής μελέτης είναι η αξιολόγηση της ποιότητας ζωής των αιμοκαθερόμενων ασθενών και η συσχέτιση της με την προσκόλληση της στη Μεσογειακή Διατροφή.
Μεθοδολογία: Στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 - Νοέμβριος 2019 ολοκληρώθηκε η επιδημιολογική μελέτη παρατήρησης των ασθενών με ΧΝΝ τελικού σταδίου (n=105) που παρακολουθούνται τακτικά από δημόσιες μονάδες τεχνητού νεφρού μεγάλων Γενικών Νοσοκομείων στην περιοχή της Αττικής (Ιπποκράτειο- Ευαγγελισμός- Γεννηματάς- Ναυτικό Νοσοκομείο) και από μια μεγάλη ιδιωτική μονάδα της Αττικής (Λευκός Σταυρός) και αποτελείται από 64% άνδρες και 35.2% γυναίκες με μέση ηλικία τα 63,4 ± 13,09 έτη. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν, ερωτηματολόγιο καταγραφής δημογραφικών στοιχείων, ερωτηματολόγιο MedDietScore και ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής KDQOL-SF. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το Στατιστικό πρόγραμμα SPSS 21.
Αποτελέσματα: : Οι συμμετέχοντες παρουσιάζουν κατά μέσο όρο (60,45%) μέτρια-καλή ποιότητα ζωής και ακολουθούν τη Μεσογειακή Διατροφή σε βαθμό 50%. Αυτοί που εμφανίζουν υψηλότερο σκορ Μεσογειακής Διατροφής τείνουν να βρίσκονται σε καλύτερη εργασιακή κατάσταση (p<0,05). Φαίνεται ότι η Μεσογειακή Διατροφή σχετίζεται με την Ποιότητα Ζωής όσον αφορά στη γνωστική λειτουργία (p<0,05), στον πόνο(p<0,05), στη συναισθηματική υγεία (p<0,05), στην σεξουαλική λειτουργία (p<0,01), στην κοινωνική αλληλεπίδραση (p<0,05) και στην γενική υγεία (p<0,05).
Συμπεράσματα: : Η ενθάρρυνση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών για την υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους σε διάφορους τομείς.
Περίληψη
Introduction: Chronic Kidney Disease is a serious Public Health problem that, in recent decades, tends to take on significant dimensions with serious effects on the quality of life of patients. The Mediterranean Diet has been recognized as one of the healthiest dietary standards, improving quality of life and protecting against the appearance of non-communicable diseases. The purpose of this cross-sectional study is to evaluate the quality of life of hemodialysis patients and its correlation with its adherence to the Mediterranean Diet.
Methodology: Within the span of two months (September 2019 – November 2019) the epidemiological observation study of patients with end-stage CKD (n = 105) who are regularly monitored by public artificial kidney units of large General Hospitals in the region of Attica (Ippokrateio G.H. - Evaggelismos G. H. – Athens Naval Hospital) and a large private unit in Attica (Lefkos Stavros) - consisting of 64% men and 35.2% women with an average age of 63.4 ± 13.09 years – was completed. A demographic questionnaire, the MedDietScore questionnaire and the KDQOL-SF quality of life questionnaire were used for data collection. The statistical analysis was carried out with the Statistical program SPSS 21.
Results: The participants display an average (60.45%) of moderate-good quality of life and follow the Mediterranean Diet to a degree of 50%. Those with a higher Mediterranean Diet score tend to be in better working condition (p <0.05). The Mediterranean Diet seems to be related to Quality of Life in terms of cognitive function (p <0.05), pain (p <0.05), emotional health (p <0.05), sexual function (p < 0.01), in the case of social interactions (p <0.05), and in terms of general health condition (p <0.05).
Conclusions: Encouraging hemodialysis patients to adopt the Mediterranean Diet can improve their quality of life in various areas.