Food Waste
Απορρίμματα Τροφίμων
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Δημητρίου, Δήμητρα
Ημερομηνία
2024-07-08Επιβλέπων
Tsinaroglou, AristeidisΛέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία ; Food waste ; Still life ; Νεκρή φύσηΠερίληψη
Η πτυχιακή εργασία με τίτλο «Food Waste» πραγματεύεται το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων στις σύγχρονες κοινωνίες, μέσω μιας σειράς φωτογραφιών δημιουργικού still life. Σκοπός της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτού του παγκόσμιου φαινομένου. Αφορμή αποτέλεσε μία έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), σύμφωνα με την οποία, το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων παγκοσμίως καταλήγει στα σκουπίδια. Με τη σπατάλη τροφίμων κατασπαταλούνται φυσικοί πόροι όπως το νερό, το έδαφος και η ενέργεια και παράγονται αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, το αυξημένο κόστος των τροφίμων που οφείλεται στην απώλεια χιλιάδων τόνων φαγητού που πετιέται καθημερινά, αναγκάζει εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας. Μέσω μιας σειράς φωτογραφιών εφήμερων γλυπτών από αλλοιωμένα τρόφιμα και οικιακά απορρίμματα, ο θεατής καλείται να αναλογιστεί πού καταλήγουν οι τροφές που δεν καταναλώνονται και τι προκαλεί η σπατάλη τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Περίληψη
This thesis deals with the problem of food waste in modern societies, through a series of creative still life photographs. The aim of the work is to raise awareness about the social and environmental impact of this global phenomenon. It was inspired by a survey by the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), according to which 1/3 of the food produced worldwide ends up in the garbage. Wasting food wastes natural resources such as water, soil and energy and produces greenhouse gases that contribute to climate change. In addition, the increased cost of food due to thousands of tons of food being thrown away every day, forces millions of people to live in food insecurity. Through a series of photographs of ephemeral sculptures of spoiled food and household waste, the viewer is invited to consider where food that is not consumed ends up and what it’s waste causes to society and the environment.