Γαλάζια οικονομία: Αρχές, εφαρμογές & δημιουργία «Γαλάζιου Εργαστηρίου» για την προώθησή της
Blue economy: Principles, applications & creation of a "Blue Lab" in order to promote it
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Κτιστάκη, Μαργαρίτα
Ημερομηνία
2023-02-23Επιβλέπων
Κονδύλη, ΑιμιλίαΛέξεις-κλειδιά
Γαλάζια οικονομία ; Γαλάζια ανάπτυξη ; Χρηματοδότηση ; Στρατηγικός σχεδιασμός ; Αειφόρος ανάπτυξη ; Επενδύσεις ; Χρηματοδοτικά εργαλεία ; Οικονομοτεχνική μελέτη ; Γαλάζιο εργαστήριο ; Blue economy ; Blue labΠερίληψη
Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών, έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να έρθουν στην επιφάνεια νέες μορφές δραστηριοτήτων προκειμένου να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η τάση καθορισμού και υιοθέτησης κοινών κατευθυντήριων γραμμών με τελικό σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη, όπως είναι η Γαλάζια Ανάπτυξη και η Γαλάζια Οικονομία. Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στο να παρουσιάσει στον αναγνώστη τις νέες έννοιες της Γαλάζιας Οικονομίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Μέσω της εξοικείωσης και κατανόησης των όρων αυτών, μπορεί να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα ενσωμάτωσής τους στη σύγχρονη πραγματικότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε τελικά να γίνει σαφές το τι βήματα πρέπει να γίνουν ώστε να επέλθει η περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται οι τομείς δράσης της Γαλάζιας Ανάπτυξης όπως και πλήθος σχετικών ενεργειών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη συμμόρφωση με τις νέες περιβαλλοντικές ανάγκες. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί μία πλήρης εικόνα της παρούσας κατάστασης, αλλά και των μελλοντικών προοπτικών, όσον αφορά στη σχετιζόμενη τεχνολογία και στην καινοτομία, παρουσιάζοντας παράλληλα και ορισμένες επενδυτικές προτάσεις που αναμένεται να πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερο στο κοντινό μέλλον. Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι οι επενδύσεις με περιβαλλοντικό χαρακτήρα δύνανται να είναι οικονομικά βιώσιμες και ορισμένες φορές μάλιστα κερδοφόρες. Για το λόγο αυτό, έχει διεξαχθεί έρευνα σχετικά με χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν ανάλογα με το είδος και τις απαιτήσεις του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου, αναλύοντας τις δυνατότητες και τους περιορισμούς τους. Τέλος, δεδομένου ότι οι παραπάνω έννοιες πρόκειται να συναντώνται ολοένα και περισσότερο στο μέλλον, κρίνεται απαραίτητο -πέρα από το ρόλο της ενημέρωσης του κοινού- να υπάρξουν φορείς που να έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων. Για το λόγο αυτό, στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται το σενάριο ίδρυσης ενός «Γαλάζιου Εργαστηρίου» στην πόλη των Χανίων, το οποίο θα ασχολείται σε συμβουλευτικό και τεχνικό επίπεδο με τη δημιουργία και την ενίσχυση δραστηριοτήτων σχετικά με τη Γαλάζια Οικονομία. Συγκεκριμένα, πραγματοποιείται οικονομοτεχνική μελέτη προκειμένου να τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα μίας τέτοιας επένδυσης, η οποία θα συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε τελικά η Γαλάζια Οικονομία να αναγνωριστεί και ως επίσημος οικονομικός μοχλός.