Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ετικέτα τροφίμων και πρόθεση επαναγοράς

dc.contributor.advisorLoukopoulou, Apostolia
dc.contributor.authorΤάτση, Χριστίνα
dc.date.accessioned2024-09-04T05:36:47Z
dc.date.available2024-09-04T05:36:47Z
dc.date.issued2023-07-22
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7374
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7206
dc.description.abstractΟ στόχος των πληροφοριών στην ετικέτα των τροφίμων είναι η παροχή πληροφοριών σχετικά με τα συστατικά του προϊόντος, ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα, σύμφωνα με τις διατροφικές τους επιθυμίες. Επιπλέον, η διατροφική ετικέτα είναι ένα εργαλείο που ενημερώνει το κοινό για τα υγιεινά τρόφιμα, προστατεύει τον καταναλωτή από μη ασφαλή τρόφιμα και αποθαρρύνει τους παρασκευαστές τροφίμων από το να παράγουν ανθυγιεινά και ελαττωματικά τρόφιμα. Υπάρχει μια ανάγκη να παρακινηθούν οι καταναλωτές να συμβουλεύονται τις πληροφορίες της ετικέτας στο σημείο αγοράς. Εάν δεν παρακινούνται να συμβουλεύονται τις πληροφορίες της ετικέτας, ο αντίκτυπος των πληροφοριών στην ετικέτα των τροφίμων ακυρώνεται, επειδή οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς ο πελάτης να μπορεί να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες πληροφορίες. Παρόλο που η ετικέτα τροφίμων προτείνεται ως το πλέον χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση των καταναλωτών στο σημείο της αγοράς, τα αναφερόμενα αποτελέσματα σχετικά με τη χρησιμότητα των ετικετών είναι αντιφατικά. Η ανάγνωση και η κατανόηση των πληροφοριών των ετικετών απαιτεί ιδιαίτερη επάρκεια. Ως εκ τούτου, μελέτες έχουν προτείνει το σχεδιασμό διαφόρων ετικετών τροφίμων που να έχουν περιορισμένη πολυπλοκότητα, να παρέχουν απλές και ουσιαστικές αριθμητικές πληροφορίες και ένα απλό κείμενο, να μειώνουν τη χρήση ποσοστών και χρησιμοποιούν μια εύληπτη παρουσίαση της ετικέτας. Στην παρούσα εργασία η διατροφική ταμπέλα μελετήθηκε σε σχέση με τη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε σχέση με την εικόνα του brand, την αντιληπτή σημασία της υγείας, την προσωπικότητα και την πρόθεση επαναγοράς προϊόντων. Με τη βοήθεια της μελέτης αυτής, προέκυψαν χρήσιμες προτάσεις σε επίπεδο κατανόησης της αγοραστικής συμπεριφοράς και αφετέρου δόθηκαν κατευθύνσεις σχετικά με την ενίσχυση της υγείας των καταναλωτών. Για την εκπλήρωση των ερευνητικών στόχων, υιοθετήθηκε η ποσοτική μέθοδος, ενώ το ερευνητικό εργαλείο διαμοιράστηκε σε 81 καταναλωτές (δείγμα ευκολίας). Με τον όρο δείγμα ευκολίας εννοούμε τα δείγματα όπου οι δειγματοληπτικές μονάδες επιλέγονται από τον πληθυσμό με κριτήριο την ευκολία και όχι την τυχαιότητα ή την επιδίωξη της αντιπροσωπευτικότητας του πληθυσμού. (Παπαγεωργίου, 2016)el
dc.format.extent72el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΠληροφορίαel
dc.subjectΕτικέτα τροφίμωνel
dc.subjectΠαρακίνηση καταναλωτώνel
dc.subjectΑγοραστική πρόθεσηel
dc.titleΕτικέτα τροφίμων και πρόθεση επαναγοράςel
dc.title.alternativeNutrition labelling and repurchase intentel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΘεοχάρη, Σταματίνα
dc.contributor.committeekaminakis, Kostas
dc.contributor.facultyΣχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμούel
dc.contributor.departmentΤμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίαςel
dc.contributor.masterΕυφυής Συσκευασία: Νέες Τεχνολογίες και Marketingel
dc.description.abstracttranslatedThe aim of information on food labels is to provide information about the product's ingredients so that consumers can make healthier food choices. In addition, nutrition labelling is a tool that informs the public about healthy foods, protects consumers from unsafe foods and discourages food manufacturers from producing unhealthy and defective foods. There is a need to encourage consumers to consult label information at the point of purchase. If they are not motivated to consult the label information, the impact of the information on the food label is invalid because decisions are made without the customer engaging with the information available. Although the food label is the most widely recommended tool for consumer education at the point of purchase, the reported results on the usefulness of labels at the point of purchase are contradictory. Reading and understanding label information requires particular proficiency. Therefore, studies have suggested designing food labels that reduce complexity, provide simple and meaningful numerical information and plain text, reduce the use of percentages, and use an easy-to-understand label presentation. In this paper, nutrition labelling was studied in the context of consumer behavior in relation to brand image, perceived health importance, personality and product repurchase intention. In this way, on the one hand, useful suggestions can be made in terms of understanding purchasing behavior and on the other hand, the findings can be used in the context of Public Health promotion. To fulfil the research objectives, the quantitative method was adopted and the research instrument was distributed to 81 consumers (convenience sample). By convenience sample we mean samples where the sampling units are selected from the population on the basis of convenience rather than randomness or demonstration of representativeness of the population. (Papageorgiou, 2016)el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές