dc.contributor.advisor | Βαρελίδης, Γεώργιος | |
dc.contributor.advisor | Σκορδίλης, Αδαμάντιος | |
dc.contributor.author | Παπαγεωργίου, Σοφία | |
dc.date.accessioned | 2021-07-09T08:08:06Z | |
dc.date.available | 2021-07-09T08:08:06Z | |
dc.date.issued | 2021-06-16 | |
dc.identifier.uri | https://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/751 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26265/polynoe-602 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα των απωλειών και αποβλήτων τροφίμων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση και διαχείριση τους. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή αποβλήτων τροφίμων θεωρείται όλο και περισσότερο ως πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) δημοσίευσε στοιχεία για τα απόβλητα τροφίμων παγκοσμίως το 2011. Σύμφωνα με αυτά, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται απορρίπτονται παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινούν. Εκτός από τις ηθικές πτυχές, η απώλεια τροφίμων αποτελεί επίσης ένα κεντρικό πρόβλημα από περιβαλλοντική άποψη καθώς και η επεξεργασία των τροφίμων, συμβαδίζει με σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μειώνοντας τα ποσοστά απώλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αξιόπιστη αξιολόγηση και ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων. Το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο παρουσιάζεται βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και καλές πρακτικές ως προς τα αίτια και τους τρόπους παραγωγής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης και εργαλεία διαχείρισης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Μέσα από παραδείγματα καλής πρακτικής, γίνεται αντιληπτή η άμεση σύνδεση μεταξύ των τομέων παραγωγής γεωργίας - εμπορίου - βιομηχανίας τροφίμων – νοικοκυριών και υπηρεσίες εστίασης εκτός των οικιών. Επιπλέον, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων καθώς και σε ορθή και αποτελεσματική διαχείρισή τους. | el |
dc.format.extent | 124 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | el |
dc.publisher | Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.el | * |
dc.subject | Απώλεια τροφίμων | el |
dc.subject | Απόβλητα τροφίμων | el |
dc.subject | Βιομηχανία τροφίμων | el |
dc.subject | Νοικοκυριά | el |
dc.subject | Βιοκαύσιμα | el |
dc.subject | Περιβαλλοντικές επιπτώσεις | el |
dc.subject | Εφοδιαστική αλυσίδα | el |
dc.subject | Εμπόριο τροφίμων | el |
dc.subject | Γεωργία | el |
dc.subject | Διαδίκτυο πραγμάτων | el |
dc.subject | IoT | el |
dc.title | Ανάπτυξη εργαλείων και μέτρων για την μείωση των αποβλήτων τροφίμων | el |
dc.title.alternative | Development of tools and measures to reduce food waste | el |
dc.type | Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία | el |
dc.contributor.committee | Σινιόρος, Παναγιώτης | |
dc.contributor.committee | Alexakis, Dimitrios | |
dc.contributor.faculty | Σχολή Μηχανικών | el |
dc.contributor.department | Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών | el |
dc.contributor.master | Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος | el |