Ανάπτυξη εργαλείων και μέτρων για την μείωση των αποβλήτων τροφίμων
Development of tools and measures to reduce food waste
Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Συγγραφέας
Παπαγεωργίου, Σοφία
Ημερομηνία
2021-06-16Επιβλέπων
Βαρελίδης, ΓεώργιοςΣκορδίλης, Αδαμάντιος
Λέξεις-κλειδιά
Απώλεια τροφίμων ; Απόβλητα τροφίμων ; Βιομηχανία τροφίμων ; Νοικοκυριά ; Βιοκαύσιμα ; Περιβαλλοντικές επιπτώσεις ; Εφοδιαστική αλυσίδα ; Εμπόριο τροφίμων ; Γεωργία ; Διαδίκτυο πραγμάτων ; IoTΠερίληψη
Η παρούσα εργασία μελετά το θέμα των απωλειών και αποβλήτων τροφίμων και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η μείωση και διαχείριση τους. Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή αποβλήτων τροφίμων θεωρείται όλο και περισσότερο ως πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) δημοσίευσε στοιχεία για τα απόβλητα τροφίμων παγκοσμίως το 2011. Σύμφωνα με αυτά, περίπου το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται απορρίπτονται παγκοσμίως. Αυτό αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FAO, 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεινούν. Εκτός από τις ηθικές πτυχές, η απώλεια τροφίμων αποτελεί επίσης ένα κεντρικό πρόβλημα από περιβαλλοντική άποψη καθώς και η επεξεργασία των τροφίμων, συμβαδίζει με σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση, η οποία θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά μειώνοντας τα ποσοστά απώλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε αξιόπιστη αξιολόγηση και ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση τροφίμων. Το θεωρητικό πλαίσιο το οποίο παρουσιάζεται βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και καλές πρακτικές ως προς τα αίτια και τους τρόπους παραγωγής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα υφιστάμενα μέτρα πρόληψης και εργαλεία διαχείρισης σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Μέσα από παραδείγματα καλής πρακτικής, γίνεται αντιληπτή η άμεση σύνδεση μεταξύ των τομέων παραγωγής γεωργίας - εμπορίου - βιομηχανίας τροφίμων – νοικοκυριών και υπηρεσίες εστίασης εκτός των οικιών. Επιπλέον, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε αποτελεσματική μείωση των αποβλήτων τροφίμων καθώς και σε ορθή και αποτελεσματική διαχείρισή τους.
Αριθμός σελίδων
124Σχολή
Σχολή ΜηχανικώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Πολιτικών ΜηχανικώνΤίτλος Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας ΠεριβάλλοντοςΓλώσσα
ΕλληνικάΣυλλογή
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Σχετικές εγγραφές
Προβολή εγγραφών σχετικών με τίτλο, συγγραφέα, δημιουργό και λέξεις-κλειδιά.
-
Οι Μύκητες Aspergillus και Penicillium στις Αλλοιώσεις Τροφίμων
Παυλοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-02-25)Στην παρούσα πτυχιακή περιγράφεται η συμβολή των μυκήτων στις αλλοιώσεις των τροφίμων. Το φάσμα των μυκήτων είναι πάρα πολύ μεγάλο κι έτσι περιγράφεται η δράση δύο από τους πιο διαδεδομένους μύκητες Aspergillus και ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων απολίπανσης σπόρων κάνναβης για την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων πλουσίου ζυμαριού
Αναστασιάδης, Γεώργιος; Προβατά, Ταρσία (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-07-13)Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία ολοένα και αυξανόμενη τάση ως προς την προσοχή και το ενδιαφέρον των καταναλωτών στη διατροφή τους, οι οποίοι στρέφονται σε πιο υγιεινές επιλογές με αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Παράλληλα ... -
Αξιοποίηση υπολειμμάτων απολίπανσης σπόρων κάνναβης για την ανάπτυξη καινοτόμων τροφίμων πλούσιου ζυμαριού με χρήση της διεργασίας κλιβανισμού-ζυμώσεως
Κολιού, Ζωή (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, 2021-06-17)Στην παρούσα εργασία έγινε επαναχρησιμοποίηση ενός τροφικού αποβλήτου της βιομηχανίας επεξεργασίας βιομηχανικής κάνναβης, συγκεκριμένα τα υπολείμματα απολίπανσης των σπόρων κάνναβης, δηλαδή τα υπολείμματα μετά την εκχύλιση ...