Show simple item record

H επίδραση της διατροφής στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto

dc.contributor.advisorΑνθούλη-Αναγνωστοπούλου, Φραγκίσκη
dc.contributor.authorΘεοδούλου, Βάσια
dc.date.accessioned2024-10-03T10:31:04Z
dc.date.available2024-10-03T10:31:04Z
dc.date.issued2024-10
dc.identifier.urihttps://polynoe.lib.uniwa.gr/xmlui/handle/11400/7554
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26265/polynoe-7386
dc.description.abstractΕισαγωγή: Τα αυτοάνοσα νοσήματα πλέον επηρεάζουν την ποιότητα ζωής εκατομμύριων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντική η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση τους ώστε να αρχίσει άμεσα η διαδικασία της θεραπείας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν επέλθετε η ίαση όμως περιορίζονται σημαντικά τα συμπτώματα και ο ασθενείς έχει ένα καλύτερο τρόπο ζωής. Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στα θυρεοειδή κύτταρα. Σε αυτή την κατάσταση, τα αντισώματα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα στοχεύουν και καταστρέφουν τους ιστούς του θυρεοειδούς αδένα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη του αδένα. Αυτή η αυτοάνοση αντίδραση τελικά μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό, δηλαδή μειωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, που επηρεάζει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος. Για την σωστή ρύθμιση των μεταβολικών λειτουργιών, του καρδιακού ρυθμού και της σκελετικής ανάπτυξης είναι απαραίτητη η φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Επομένως, οι ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονικές ανωμαλίες του θυρεοειδή εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα που απαιτούν την κατανόηση των ορμονικών λειτουργιών για την αντιμετώπιση τους. Σκοπός: Βασικός σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η βιβλιογραφική αναφορά για τον τρόπο που η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων των ασθενών με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Επιπλέον, θα αναφερθούν έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν όπου συσχετίστηκε η έλλειψη σημαντικών βιταμινών και μετάλλων με την εξέλιξη της νόσου.el
dc.format.extent65el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικήςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΑυτοάνοσα νοσήματαel
dc.subjectΘυρεοειδίτιδα Hashimotoel
dc.subjectΔιατροφήel
dc.titleH επίδραση της διατροφής στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimotoel
dc.title.alternativeThe effect of diet in patients with Hashimoto thyroiditisel
dc.typeΜεταπτυχιακή διπλωματική εργασίαel
dc.contributor.committeeΘαλασσινός, Νικόλαος
dc.contributor.facultyΣχολή Επιστημών Υγείας & Πρόνοιαςel
dc.contributor.departmentΤμήμα Βιοϊατρικών Επιστημώνel
dc.contributor.masterΒιοϊατρικές Μέθοδοι και Τεχνολογία στη Διάγνωσηel
dc.description.abstracttranslatedIntroduction: Autoimmune diseases now affect the quality of life of millions of people around the world. Their timely and valid diagnosis is important so that the treatment process can begin immediately. In many cases, the cure does not occur, but the symptoms are significantly reduced and the patient has a better lifestyle. Hashimoto's thyroiditis is an autoimmune disorder in which the body's immune system attacks the thyroid cells. In this condition, antibodies produced by the immune system target and destroy the tissues of the thyroid gland, leading to inflammation and damage to the gland. This autoimmune reaction can eventually cause hypothyroidism, i.e. reduced production of thyroid hormones, which affects the body's metabolic functions. For the correct regulation of metabolic functions, heart rate and skeletal growth, the normal functioning of the thyroid gland is necessary. Therefore, patients presenting with thyroid hormone abnormalities present with various symptoms that require an understanding of hormonal functions to treat them. Purpose: The main purpose of the thesis is the bibliographic report on how nutrition can work beneficially in limiting the symptoms of patients with Hashimoto's autoimmune thyroiditis. In addition, research that has been done in the past where the lack of important vitamins and minerals was associated with the progression of the disease will be mentioned.el


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές
Except where otherwise noted, this item's license is described as
Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές